Wysłany: Pią Maj 20, 2005 5:09 pm [07x01] Who Shot Mr. Burns? (2)
Sezon: 07
Odcinek: 01
Nr produkcyjny: 2F20
Data emisji: 17.IX.1995
Scenariusz: Bill Oakley, Josh Weinstein
Reżyseria: Wes Archer
Gościnnie wystąpili: Tito Puente (jako on sam)
Kontynuacja poprzedniego odcinka. Badania DNA wykazały, że Burnsa postrzelił ktoś z Simpsonów, a Burns w kółko powtarza imię i nazwisko Homera. Czy Homer naprawdę jest winny?
Świetny pomysł ze stworzeniem dłuższej historii z ciekawą fabułą (W Stanach to w ogóle fajnie mieli bo przerwa między pierwszą a drugą częścią trwała przecież kilka miesięcy). Tak więc traktuję to jako jeden odcinek podzielony na 2 części a co za tym idzie wystawiam obu częściom jednakową ocenę, czyli 9. Ciekawsze fragmenty z drugiej to wg mnie:
* Koleś z ulotkami
* Skinner z "maską" w toalecie
* Willy ala "Nagi instynkt"
* Moe na wykrywaczu kłamstw
* Wiggum: "Też miałeś ten sen z odrotnymi podpowiedziami i płonącymi kartami?"
Lue albo Eddy: "Ja prowadzę..."
* Wiggum: "Taa, wszyscy tak mówią.. wszyscy mówią d'oh"
Podsumowując odcinek świetny, zarówno z powodu nowatorskiej (jak na Simpsonów) formy jak i zawartej w nim treści, swoista perełka. Bardzo mocna dziewiątka!
Wysłany: Nie Wrz 04, 2005 4:29 pm
1 Częsc moim zdaniem o wiele lepsza ale ta tez niczego sobie.Daje 8/10
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie Wrz 10, 2006 11:04 am
Dziesiątka.
Trudno ocenić ten odcinek. Jest trochę gorszy od części pierwszej. Jest to jednak ,,wina" momentów, w których przypominane są fragmenty pierwszego odcinka. Powoduje to pewne spowolnienie akcji. Nie brałem tego jednak do oceny calości. Historia opowiedziana w tych dwóch odcinkach zasługuje na najwyzszą ocenę. Takie odcinki oglada się z najwiekszą przyjemnością.
Druga część dużo gorsza niż jedynka. Dobre momenty to Willy (Nagi instynkt) czy sen Wigguma. Jednak nie odczułem napięcia ani przez moment a w pierwszej części tak.
Szkoda. Dla mnie to zmarnowanie potencjału.
Wystawiam siódemkę.
Dycha. Nie za ten odcinek, ale za całość zasługuje na najwyższą ocene. Tu też znalazło sie kilka śmiesznych momentów
-Nagi instynkt
-Moe i wykrywacz kłamstw
"wszyscy mówią D'oh"
Wysłany: Sob Sie 04, 2007 11:11 pm
A mi się właśnie ta część bardziej podobała. Cała ta zagadka „kto to zrobił”. Jedne sekwencje przekomiczne, zwłaszcza sen Smithersa mnie rozwalił... Inny świetny moment do gdy dziadek mówi "Musimy trzymać się razem jeśli chcemy by wsadzili tego okropnego Homera...", no i scena gdy wychodzi do "wygódki"... [The Best of Dziadek że tak powiem]
Szkoda że Simpsonowie nie zrobili więcej dwu częściówek…
10/10 - podobnie jak pierwsza część ta również dostarczyła mi wielu wrażeń!
Z reguły oglądając wątki kryminalne w serialach to zawsze się gdzieś gubię i nie umiem dalej rozwiązać zagadki, ale tu już wyjątkowo wszystko do mnie docierało i układało się w logiczną całość co sprawiło że przyjemnie się oglądało
I prawie trafiłem tego kto strzelił! Ale jako że tomeczek zabronił w poprzednim poście mówić kto to, no to oczywiście powstrzymam się od tego i powiem jedynie kogo podejrzewałem...
Jako że na garniturze Burnsa była rzęsa to zacząłem podejrzewać którąś z kobiet w The Simpsons - najbardziej to chyba Lisę... bo Marge miała alibi - była w innym miejscu w momencie strzału...
A jak tak Lisa kryła Homera i nie chciała by go dorwali, jak krzyczała: "Nie strzelajcie do mojego taty!" to myślałem, że weźmie całą winę na siebie... szkoda że tak się nie stało, że nie wrzuciła na siebie ciężaru winy, jednakże nie wpłynęło to specjalnie na ocenę odcinka I tak był git.
Plusy:
+Burdel u Smithersa
+Krzywica Homera
+Wiggum za konfesjonałem
+Krusty: "Ukradłem, wymyśliłem, co za różnica??!"
+Bart: "Kto chce lody czekoladowe?", Homer: "JA JA JA!!!"
+Lisa: "Barney Gumble wysysał monety z testera miłości - to było jego jedyne źródło utrzymania!"
+Wiggum po koncercie latynoskim: "Mam nadzieję, że każdy podejrzany dostarczy nam takiej rozrywki"
+Skinner w makijażu matki
+Willie: "Spójrzcie na moje palce! Uszkodziłem je sobie od Spce Invaders w 1977"; Wiggum: "Tak to była wciągająca gra!"
+Moe na wykrywaczu kłamstw
+Homer podczas aresztowania: "D'Oh!"; Wiggum: "Wszyscy tak mówią - D'Oh!"
+Wiggum odbierający żarcie z okienka w Krusty Burgerze
+Jasper taranujący radiowóz
+Burns mówiący do Dr Nicka: "Ho-mer-Simp-son"
+Burns mówi "D'Oh" - proszę proszę - kolejna osoba po Barcie i Lisie, która wymawia to słówko...
+Homerowi w samochodzie przykleja się lizak do łapy
+Wiggum po usłyszeniu nagrody na Homera: "Najpierw ja! Najpierw ja!"
+Lisa: "Panie gołębiu, pocałowałabym cię, gdybyś nie przenosił chorób!"
+Burns trząsany przez Homera najpierw mówi: "Ho-Mer-Simp-Son" a po chwili: "Smithers, kim jest ten bałwan, który mną trzęsie?!", Homer: "NIEEE!!!"
Minusy:
-Lisa nie wzięła na siebie winy gdy próbowała kryć Homera (nie, nie, ja nic nie sugeruję!) - z pewnością ciekawiej by się potoczyło śledztwo
Wysłany: Nie Paź 07, 2007 11:00 pm
10/10 swietna 2czesciowa opowiesc, wiele bardzo dobrych momentow ehh stare dobre czasy w tym konkretnym odcinku bardzo spodobalo mi sie nawiazanie do Twin Peaks (jako ze jestem fanem tegoz serialu ) no i krotki ale rozbrajajacy dialog miedzy Wiggumem a Eddim, Eddy jako postac ma naprawde niewiele udzialu w Simpsonach ale za sama jego reakcje na pytanie Wigguma dalbym tej postaci 10/10
Wiek: 15 Dołączył: 17 Lip 2007 Posty: 734 Skąd: Springfield
Wysłany: Wto Lut 05, 2008 9:44 pm
+ Osoba która postrzeliła Burnsa
+ Wykrywacz kłamstw
+ Wiggum przy aresztowaniu Homera
+ Scena z fast-foodem
+ Sen Wigguma
Part lepszy od pierwszego: 10/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum