Wysłany: Pią Maj 20, 2005 4:14 pm [07x18] The Day The Violence Died
Sezon: 07
Odcinek: 18
Nr produkcyjny: 3F16
Data emisji: 17.III.1996
Scenariusz: John Swartzwelder
Reżyseria: Wesley Archer
Gościnnie wystąpili: Kirk Douglas (jako Chester J. Lampwick), Alex Rocco (jako Roger Meyers Jr.), Jack Sheldon (jako the Amendment), Suzanne Somer (jako ona sama)
Bart odkrywa, że Roger Meyers nie był autorem postaci Swędzacza i Drapacza. Roger Meyers Jr. musi zapłacić ogromne odszkodowanie i wytwórnia kreskówek plajtuje. Bart i Lisa chcą to naprawić.
I znowu bardzo pozytywnie oceniany przeze mnie odcinek, sporo plusów:
* Comic Book Guy - wszystko co mówił
* "W każdą gwiazdkę ratuje ze schroniska kota i mysz i daje je głodującej rodzinie"
* "Z piwnicy dobiega smród i dużo przekleństw a tata jest na górze"
* Bart: "Tato, daj mi 750 dolarów" Homer: "OK" (bez zastanowienia, eh... mieć takiego starego...)
* Wątek z Apu
* Wątek z "rywalami" Barta i Lisy
Szczerze mówiąc to zastanawiałem się nawet nad 9, ale jednak dałem 8, czegoś brakowało do tej zaszczytnej oceny.
Wysłany: Nie Sie 14, 2005 9:31 pm
Taki sobie odcinek akurat wątek z rywalami Barta i Lisy nie podobał mnie oni mnie jakos wkurzali Daje 7/10
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sro Paź 04, 2006 9:36 pm
Szóstka.
Nie przemówił do mnie ten odcinek. Niby wszystko ok. Fajna fabuła, dobrze opowiedziana, średnia dawka humoru, ale to zakończenie. Byłem tak samo zniesmaczony jak Bart i Lisa, nudzi mnie też powtażający sie schemat na którym oparty jest ten odcinek. Bart chciał dobrze, wyszło całkiem odwrotnie , alepóxniej z Lisą wszystko naprawia.
6/10.
Nic nadzwyczjanego. Do tego Comic Book Guy. Ten gość mnie denerwuje. Zwykły Nerd. Co z tego, że inteligentny skoro gada jak idiota? Poza tym było kilka dziwnych rzeczy we tym odcinku. Marge wyliczająca ile razy para dzieciaków kogoś ratowała. Dopiero tutaj zrozumiałem jakie to wszystko nierealne. I to pytanie już bogatego twórcy do Kenta Brockmana czy wypucowac mu buty. Nie wiem po co to skoro taki bogaty.
Świetny odcinek 10/10 sceny:
-dom ze złota
-parada
-zajęcie dobrych miejsc przez Homera Lisę i Barta
-Marge "moje dzieci nie będą same czekały w centrum miasta w nocy, Homer idź z nimi"
-maraton fimów
-inny Zdrapek i Pocharatka w sklepie z komiksami
konca tego odcinka chyba nikt sie nie domyslal:) chodzi mi o te postacie podobne do Barta i Lisy... no a kto by nie chcial domu ze zlota i samochodu rakiety hehe
7/10 - Dobry odcinek, dowiadujemy się więcej o początkach Itchy & Scratchy, poznajemy ich twórcę, itp. No i ci rywale Barta i Lisy - to też było bardzo ciekawe...
Plusy:
+Homer: "Muszę z nimi iść? Czemu oni nie mogą po prostu wziąć broni?"
+Simpsonowie budzą się rano przed trybuną
+Bart na paradzie
+Dziadek Simpson leje się z włóczęgą
+Krusty w sądzie leje się z włóczęgą (i w obu przypadkach padają słowa "Zmuś mnie do tego")
+Filimik o poprawce do konstytucji (taki wątek z poprawką do konstytucji widziałem już w "Johnnym Bravo" - też był tam taki świstek papieru)
+Fragment piosenki poprawki konstytucyjnej: "Jak będzie się stawiał, powiem, że jest gejem!"
+Bart: "Tato, pożyczysz 183 000 $?"
+Bart i Lisa wertujący książkę: "Publiczne obnażanie się: Prawa i statuty"
+Apu: "To wspaniała rehabilitacja dla każdego, kto kiedykolwiek brał kąpiel, poszedł po gazetę, spadł, drzwi się za nim zatrzasnęły i klamka się urwała"
+Rywale Barta i Lisy
Wysłany: Sro Lut 20, 2008 8:39 pm
+ Rywale Barta i Lisy (skojarzyło mi się to z pierwszymi odcinkami i historiami z Tracy Ullman Show'ów)
+ Parada Zdrapka i Poharatki
+ Sprawa sądowa
+ C.J. Lampwick przed otrzymaniem odszkodowania i po
7/10
Wysłany: Wto Mar 25, 2008 8:47 pm
8\10
+Bart na paradzie
+stary film Zdrapki i Pocharatka
+Bart pytający sie Homera czy nie da mu 10 tys.$ ? a później czy nie pożyczy mu 183 000 $?
+złoty dom i sportowy samochód
+rywale Barta i Lisy "Lester i Elajza"
Ostatnio zmieniony przez mateor Wto Mar 25, 2008 8:49 pm, w całości zmieniany 1 raz
Najpierw chciałbym wyrazić pewną dezaprobatę dla and_or za... chyba najgorsze tłumaczenie w jego wydaniu (bez obrazy, ale konstruktywna krytyka nikomu nie zaszkodziła)
1) ukulele można było zostawić a nie robić "gitarki"
2) słowo "scuba" oznacza mniej więcej "świr", po co ten "?"
3) ech... wiem, że wolisz Swędzacza i Drapacza od Zdrapka i Pocharatki, ale... to tak bezuczuciowo brzmi, a w tym odcinku zwłaszcza
ale to tak by the way (i mam nadzieję nie dostanę za to bana), a co do odcinka...
Dobry odcinek, dużo fajnych gagów, świetny był Kirk Douglas jako Chester Lampwick... Surrealistyczna końcówka mistrzowsko nawiązująca do plagiatów (Chester i Elisa) była dodatkowym bonusem. Bez problemów: 8/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum