The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: 14x03, 3rd, bart, grade, lisa, vs

[14x03] Bart vs. Lisa vs. 3rd Grade

Jak oceniasz ten odcinek?
1
6%
 6%  [ 1 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
4
6%
 6%  [ 1 ]
5
12%
 12%  [ 2 ]
6
12%
 12%  [ 2 ]
7
12%
 12%  [ 2 ]
8
31%
 31%  [ 5 ]
9
6%
 6%  [ 1 ]
10
12%
 12%  [ 2 ]
Głosowań: 16
Wszystkich Głosów: 16

Autor Wiadomość
gesh  
Bohater Springfield

Wysłany: Pią Lut 17, 2006 1:20 pm   [14x03] Bart vs. Lisa vs. 3rd Grade

Sezon: 14
Odcinek: 03
Nr produkcyjny: DABF20
Data emisji: 17.XI.2002
Scenariusz: Tim Long
Reżyseria: Steven Dean Moore
Gościnnie wystąpili: Tony Bennett

Bart i Lisa trafiają do tej samej klasy i razem jadą na wycieczkę do Capital City. Tam odłączają się przypadkowo od wycieczki, czego jednak nikt nie zauważa i autobus odjeżdża bez nich.

14x04.jpg
Plik ściągnięto 2209 raz(y) 10.42 KB

Vidiu  
Profesor

Wysłany: Czw Lip 13, 2006 12:09 am   

+małpy w kosmosie
+Bart z ,,brodą"
+cios za garbusa
+,,Zaginieni na wycieczce szkolnej"
5/10

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Sro Mar 21, 2007 10:23 pm   

Dziewiątka.

Bardzo dobry odcinek, gdyby nie banalne zakończenie byłoby 10/10. Akcja tego odcinka rozkreca sie dość powoli, wątki poczatkowe są dość mocno rozbudowane, długo trzeba czekać na rodzeństwo w trzeciej klasie. Motyw umieszczenia Barta i Lisy w jednej klasie jest wspanieły i aż nie chce się wierzyc, że stało się to dopiero w 14 sezonie. dość przydługie wprowadzenie spowodowało brak czasu na jeskieś sensowne, odpowiadajace reszcie odcinka zakończenie. Te które nam zaserwowano jest dość banalne i psuje poziom odcinka. szkoda, ż etakie wpadki sie zdarzają. Ten odciunek zasługiwał na coś więcej niż 9/10.

Uncle Sam  
Grampa

Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 6:25 pm   

Dobry odcinek, motyw z Bartem i Lisą w tej samej klasie świetny, 8/10
+talerz będzie między poniedziałkiem a czerwcem.... wrzesień
+małpy w satelicie
+motyw z Blair Witch Project
+mur zaginionych na wycieczkach

Willy  
Sponsor

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 3:28 pm   

8/10 dobre sceny:
-mur w szkole
-nauczycielka chwaląca Barta
-test i 5+ dla Barta

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Wto Lis 06, 2007 3:35 pm   

1/10

ZASłUżONA PAłA!!!

Co to wogóle miało być?! Ten odcinek zawierał wszystko to czego nie lubię w Simpsonach!
Bart i Lisa przez prawie cały odcinek są wściekli na siebie, ujadają bez przerwy, rywalizują, prowokują, tłuką się... i nawet nie było jakichś szczerych przeprosin, żalu za to co sobie robili... nie doszło między nimi do zgody... no owszem przepraszali się w lesie ale co to miało być?! Nie czuli chyba żadnego żalu, żadnej skruchy... przeprosili się chyba ot tak dla zasady... Nie było happy endu :( A i wątek jak się zgubili mógł zostać lepiej rozbudowany - no myślałem, że w takiej okoliczności jak ta zbliżą się do siebie (jako że połączeni zostali wspólnym nieszczęściem), porządnie się pogodzą, zapomną o sprzeczkach i zaczną współpracować... a tu tylko Bart dał kocyk... a raczej flagę Lisie by nie było jej zimno... Chociaż może to akurat była szczera intencja Barta, zaś Lisa IMO nie potrafiła tego docenić...
Krótko mówiąc: Ja wolę jak Bart i Lisa są przyjaciółmi! A ponieważ poza wątkiem ich wrogości nie było innych... tzn. był ale mnie okropnie nudził... to ten odcinek nie zasługuje na nic innego jak na pałę z wykrzyknikiem! (ech... szkoda że w ankiecie nie ma takiej opcji :P )
A co do umieszczenia ich w tej samej klasie... cóż, pomysł może i dobry, ale nie wiem czy mam się z tego śmiać i płakać... Bo takie coś IMO sprzyjało eskalacji ich wzajemnych antagonizmów... jak widać się nie pomyliłem :P W dodatku świadczy to też o dużej przepaści intelektualnej pomiędzy Bartem i Lisą czego też w Simpsonach bardzo nie lubię!
Pojedyncze gagi/plusy które wymienię wymienię tylko dlatego, że wyrwane z kontekstów same w sobie są śmieszne, ale mimo to nie ratują oceny odcinkowi :P

Plusy:

+Couch Gag z Homerem dostającym się na kanapę przez budkę telefoniczną - heh... skądś już znam ten motyw, ale nie pamiętam skąd...
+Homer do Marge podczas dyskusji o programach Reality Show: "Ja dorosłem a Ty nie :P "
+Dotykanie kuchenki
+Ghul na szyi Homera z odcinka [13x18] I am furius yellow
+Małpy w satelicie
+Clock Channel
+Bart z brodą
+Bart gdy Marge chce mu dać jeść: "Ja nie świnia"
+Bart siedzi na Homerze
+Odcisk Barta na brzuchu Homera :mrgreen:
+Wyobraźnia Barta podczas testu
+Bender z Futuramy i Pikachu w wyobraźni Barta
+Bart próbujący publicznie ośmieszyć Lisę
+Homer przed tv: "CO?! Mają być w tej samej klasie?!"
+Bart: "Koguty nie znoszą jaj" - wogóle podczas tej i następnej sceny mogę powiedzieć, że Bart jest szczęściarzem, jako że podchodził do tego testu rok temu i znał klucz na pamięć :)
+"Nelson, co Ty robisz w tej klasie?!", Nelson: "Śmieję się z głupków"
+Bart się wymądrza przed Lisą
+Bart podsłuchuje Lisę przez telefon
+Napis na fladze: "Stan 'Naucz się pierdzieć'" - samo w sobie śmieszne, jednakże Bart wyraźnie zrobił to po to by sprowokować Lisę :P
+Nelson po raz drugi
+Rysunek przegranej Lisy
+Bart chodzący w kółko na widok Lisy: "Musimy być blisko! Poznaję tą dziewczynę!"
+Lisa dusi naszyjnikiem - samo duszenie było okropne ale podobało mi się że Lisa użyła do tego swojego naszyjnika z pereł :)
+Tablica Willy'ego z nazwiskami zaginionych dzieci
+Homer: "W końcu jesteśmy ze stanu 'Naucz się pierdzieć!'"
+Przepraszanie - trochę było nawet śmieszne :)
+Homer do Maggie: "Już nie musisz żyć z ciężarem zastępowania Lisy i Barta"
+Lisa: "TAK! Gruba ryba! Chcę być grubą rybą!"
+Milhouse mówiący: "Ay Carmba!"

Minusy: (oj dużo ich będzie :P Po raz pierwszy wypiszę ich chyba całe mnóstwo!)

-Cały odcinek poświęcony wrogości Barta i Lisy - wogóle ujawniają się tu wszystkie ich wady! A mianowicie to prowokacje Barta i zazdrość Lisy
-Lisa poganiająca Barta by uczył się do testu
-Reakcje Barta i Lisy na to że będą w tej samej klasie
-Lisa skarżąca że Bart oszukiwał
-Złączenie Barta i Lisy (złączenie ich ławek, plecaków oraz ich trzymanie się za ręce)
-Jacyś goście nabijający się z Barta na widok gdy trzyma Lisę za rękę
-Bart i Lisa tłuką się w autobusie
-Lisa: "Daj mi spokój Bart, chcę się uczyć sama!"
-Lisa rzuca w Barta książką
-Bart przerabia flagę stanu co wywołuje potem płacz gubernatorki i wściekłość Lisy
-Bart prowokujący Lisę swoim rysunkiem - sam w sobie był nawet fajny, ale nie o to chodzi tylko o to w jakim celu został narysowany :P
-Bart i Lisa leją się za krzaczorem
-Bart i Lisa się duszą - no... tutaj mogę powiedzieć, że podobało mi się jak na zmianę Bart dusił też Lisę bo tego w Simpsonach chyba wogóle nie pokazują...
-Bart pyta się Lisy czy jej zimno a ona: "A co Cię to obchodzi?!"
-Zagubienie w lesie nie prowadzi do zgody między Bartem i Lisą
-Brak szczerych przeprosin i pojednania
-Wątek umieszczenie Barta i Lisy w jednej klasie świadczący o ich przepaści intelektualnej - wiem, wiem, dziwnie to brzmi, bo skoro są w jednej klasie a mowa tu o przepaści... wychodzi na to że jednak są równi w rozwoju... no ale gdyby nie różnica wieku to przepaść ta byłaby niemal że namacalna :P
-Wątek z zagubieniem w lesie nie rozbudowany - był za krótki i nieemocjonujący

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Wto Lis 06, 2007 9:03 pm   

Oooo.

Shaggy, ale się rozpisałeś.

Ronka  
Maggie

Wysłany: Pon Wrz 15, 2008 8:39 pm   

Całkiem dobry odcinek :P
Podobało mi się:
+ couch gag (w Harrym Potterze było coś z tą budką, ale raczej nie o to chodziło)
+ mur :D
+ flaga "naucz się pierdzieć" :mrgreen:
+ "Nas nie oszukasz! Jesteśmy z kraju Naucz Się Pierdzieć!"
+ Homer i reality shows (ten ze zwierzakami - :lol2: )

Nie podobało mi się:
- Nauczycielka w 3 klasie (Audrey chyba?)

Przyznaję, bywały lepsze odcinki, ale ten jest OK.

ArtAnonim  
Profesor

Wysłany: Wto Wrz 16, 2008 4:04 pm   

Cztery.
Po części popieram Shaggy'ego. Bezsensowny motyw kłótni Barta i Lisy. :weird: Co do flagi: przecież Barta stać na coś więcej, niż popisanie flamastrem czyjeś pracy? Zaliczyłbym to do gagów, gdyby Bart samodzielnie ją zrobił (stać go na to). Na minus zasługuje też nauczycielka trzecioklasistów. Gagów nie wypiszę. Naprawdę słaabo.

Image Hosted by ImageShack.us

http://artanonim.deviantart.com/

gacjan  
Profesor

Wysłany: Nie Cze 07, 2009 7:51 pm   

ocena: 8/10

a mi się odcinek podobał, głównie ze względu na gagi. Nie przeszkadzały mi ich kłótnie. w końcu, to normalne u "kochającego się" rodzeństwa

Mr.Burns  
Profesor

Wysłany: Wto Cze 08, 2010 7:43 am   

Super odcinek widziałem już bardziej kłócące się rodzeństwa więc na te wojnę Barta i Lisy nie zwracam praktycznie uwagi najbardziej mi się podobało małpy w satelicie, Homer i Bart uzależnieni od telewizji, wyobraźnia Barta na teście, Bart i Lisa w jednej klasie i Homer też to widzi, bicie się uczniów w autobusie, ściana zaginionych uczniów, Milhous zastępuje Barta, sposób Skinera aby się wymigać od procesu, Bart daje Lisie flagę żeby się przykryła, ludzi lasu znajdują Barta i Lisę i powrót Barta i Lisy do domu
ogólnie daje 10/10

Rejestro  
Lisa

Wysłany: Czw Kwi 21, 2011 10:12 pm   

6/10

Wkurzyły mnie w tym odcinku te przeprosiny i uprzejmość Barta do Lisy, co to miało być? Zawsze mnie takie sceny jeśli chodzi o niego i Lisę wkurzają. Wątek konfliktu był bardzo dobry, ale niestety zniszczony. Oczywiście to nie znaczy, że lubie jak się ciągle kłócą. Świetne były małpy w kosmosie i mur zaginionych.

Santana  
Bart

Wysłany: Pią Lis 11, 2011 2:08 pm   

odcinki z kłótniami i konfliktami na lini bart-lisa są już nudne i przereklamowane, a tu mamy tego apogeum.

i jeszcze te bezsensowne testy. no właśnie, czego to testy? kompetencji? z jakiej okazji są one organizowane? co się przez nie osiąga? czy dzieci w amerykańskich szkołach to moją coś na zasadzie sesji czy jak? w 20x11 mamy też taki głupi test, w 01x02, w 03x18, podobnych przypadków można mnożyć. to zupełnie jak z tymi projektami naukowymi. po co one są i co one sprawdzają? i dlaczego w polsce czegoś takiego w szkołach nie ma?
ach ta ameryka. na szczęście ja trzymam się z dala od Rio Grande. :P

Arientar  
Grampa

Wysłany: Sob Lis 12, 2011 2:32 pm   

Santana napisał/a:

i jeszcze te bezsensowne testy. no właśnie, czego to testy? kompetencji? z jakiej okazji są one organizowane? co się przez nie osiąga? czy dzieci w amerykańskich szkołach to moją coś na zasadzie sesji czy jak? w 20x11 mamy też taki głupi test, w 01x02, w 03x18, podobnych przypadków można mnożyć. to zupełnie jak z tymi projektami naukowymi. po co one są i co one sprawdzają? i dlaczego w polsce czegoś takiego w szkołach nie ma?

Polski system nauczania ssie, dlatego nie ma tam takich testów.
Polski system skupia się na wbijaniu do głowy wiedzę, która potem często jest bezużyteczna, a umiejętnościom logicznego myślenia, retoryki i innym poświęca mało czasu. Ostatnio nawet już wycofali logikę z programu nauczania, wcześniej się tego uczyło na matmie.
Amerykański system rozwija umiejętności, a na wiedzę zwraca dużo mniejszą uwagę. Zamiast nauczyć cię informacji, które wkrótce zapomnisz, nauczy się wyszukania tych informacji, kiedy tego potrzebujesz.
Dlatego USA ma największy odsetek noblistów (i skrajnych idiotów też dokładnie z tego samego powodu) - nie każą ci się uczyć wszystkiego, ich system oświaty jest dużo elastyczniejszy i pozwala ci się bardziej skupić na tym, na czym chcesz (lub na niczym, można łatwo zdać i tak).

A testy zazwyczaj rozwijają logiczne myślenie i kojarzenie faktów. Dlatego są tam przeprowadzane.
Świetnym pomysłem jest też amerykańskie "Show&Tell", na którym dzieciaki pokazują jakiś ważny dla nich przedmiot i opowiadają o nim, tłumacząc, dlaczego jest dla nich ważny. To sprawia, że potem prawie każdy Amerykanin potrafi przekazać swoje pomysły i idee w komunikatywny sposób.
Przydało by się takie coś w Polsce. (chociaż ja sam jestem za zdjęciem przymusu szkolnego. Gdyby do szkół chodzili tylko ci, co chcą się czegoś nauczyć, łatwiej byłoby im tego dokonać, gdyby w szkole nie było reszty matołów, którzy chodzą, bo muszą i przeszkadzają innym w nauce).
Metalocalypse: 1, 2...
My Little Pony: Friendship Is Magic: 1, 2...

Odpowiedz do tematu