Wiek: 20 Dołączył: 13 Mar 2006 Posty: 43 Skąd: Piast?w k. W-wy
Wysłany: Czw Lip 27, 2006 11:35 pm
Mi jednak odcinek zaimponował. Gdy zobaczyłem, że nie ujrzę tradycyjnych, Springfieldowskich klimatów, bardzo się zezłościłem. Jednak odcinek był ciekawy. Podobały mi się hisorie 1 i 3, a o nich uczyłem się akurat w poprzedzającym roku szkolnym. Ciekawie uchwycone. Stawiam 7.
A ja uwielbiam odcinki, gdzie Simpsonowie wcielają się w postacie historyczne i stawiam dychę bez zastanowienia. Wszystkie trzy historie były wg mnie bardzo fajne.
Pierwsza - 10/10. Naprawdę bardzo ciekawa interpretacja historii
Druga - Trochę gorzej, 8/10
Trzecia - po prostu genialna, 11/10!
Wysłany: Sro Kwi 11, 2007 6:16 pm
Świetny odcinek, uwielbiam odcinki tego typu, chociaż odcinek o Hamlecie i Odyseuszu był o wiele lepszy od tego. 1 i 3 opowieść była fajniejsza wg. mnie, ale wynika to z nieznajomości orginalnej historii o Sacatchewea, w Polsce jest ona mało rozpowszechniona, tak na pewno bardziej by mi sie podobało. 9/10
Wysłany: Sro Maj 16, 2007 9:56 pm
Ósemka.
Całkiem ciekawy odcinek oparty na formule trzech opowieści. Wszystkie historyjki są równie ciekawe i nie wyróżniam żadnej z nich. Jedyne zastrzeżenie, które można miec do odcinków tego typu to to, że twórcy serialu nie wymyślaja nowej fabuły, tylko korzystają z ,,gotowców".
-anne boleyn
-'i'm going to cannonise you'
-'grow penis or get lost'
-jane seymour
-st. louis
-'wroci, zapomniala meza' i czaszka milhouse'a
-bart jako mozart
-opera barta
-eat my pantalones
-smiech betowena
Fajny odcinek, jeden z najlepszych tego typu
Najfajniejsze były historyjki druga i trzecia - do tej drugiej to mam że tak powiem sentyment, bo o Lewisie i Clarku i ich odkryciach to ja pisałem pół roku temu takie długie wypracowanie i o nich to w sumie najwięcej teraz wiem
Plusy:
+Homer wśród bibliotecznych włóczęgów
+Rysunek łona Marge z wężami w środku (pierwszy z plusów historyjki pierwszej)
+Homer jako Henryk VIII o swoim synie: "Czy dziewczyna mogłaby tak beknąć?"
+Homer-Henryk dusi Barta we śnie
+'Kanonizowanie' Flandersa
+Homer-Henryk do Lisy: "Wyhoduj sobie penisa albo spadaj" - i Lisa to robi! - ja Cię kręcę - niezłe było to jej nadymanie się i wogóle - jeden z najlepszych gagów w historii Simpsonów wg mnie - a na koniec Lisa w końcu mówi: "Przykro mi tatusiu, nie umiem"
+Napis "Książę w budowie"
+Przedstawienie kukiełkowe z udziałem Itchy & Scratchy
+Otto przy ścinaniu
+"Super! Papier toaletowy!" - okrzyk jakiegoś włóczęgi na widok książki w bibliotece
+Przyklejone języki Carla i Lenny'ego (od tego plusa zaczyna się ocenianie drugiej historyjki)
+Sępy pożerają Otto
+Tornado i tawerna Moe
+Milhouse o Barcie - "Mój zięć" - ale jaja...
+Lisa zachęcająca Barta do zabicia Milhouse'a
+Lisa w tarapatach - zaczyna się gdy kładzie się na jakimś dzikim zwierzaku myśląc że to kamień
+Bart jako Mozart (tu już trzecia historyjka)
+Bart grający na fortepianie tyłkiem
+Zapowiedzi McBaina - dobry wybór z tą postacią W końcu to rodowity austriak
+Bart zapraszając publiczność na koncert pokazuje swój tyłek
+Chytry plan Lisy
+Wlanie Burnsowi do wina środka usypiającego
+Gdy wszyscy widzą, że cesarz (grany przez Burnsa) jest znudzony to zaczynają się nudzić razem z nim
+Piosenka podczas gry Barta
+Lisa sama wypija swój środek nasenny
+Homer do umierającego Barta: "Nie chcę żyć w świecie bez dochodów, których źródłem jesteś Ty!"
+Homer z maskami pośmiertnymi Barta-Mozarta
+Nelson jako Beethoven i jego Ha-Ha-Ha-Haaa Ha-Ha-Ha-Haaa
+Plansze końcowe jako bonusy do historyjek - najlepszy był opis zdjęcia Lisy a potem stacji benzynowej zbudowanej na miejscu pochówku Mozarta
Minusy:
-Zazdrość Lisy - jako siostry Barta-Mozarta - w historyjce trzeciej, choć jej plan i chytrość i śmiechy już nawet mi się podobały
A tak wogóle to mam pewną uwagę - czy Mozart rzeczywiście miał siostrę i to zazdrosną, czy twórcy odcinka chcieli po prostu na siłę wepchnąć Lisę do trzeciej historyjki?
Wysłany: Czw Sie 21, 2008 3:02 pm
Badziew jakich mało, oglądając takie odcinki człowiekowi od razu się przypomina że to już 15 sezon i twórcą kończą się pomysły. 1 i 2 historia jako mniej przekłamane historycznie oceniam trochę wyżej ale i tak odcinek jako całość ma marną ocenę 3/10. Oby jak najmniej takich crapów.
Wysłany: Czw Cze 11, 2009 12:50 am
Shaggy napisał/a:
A tak wogóle to mam pewną uwagę - czy Mozart rzeczywiście miał siostrę i to zazdrosną, czy twórcy odcinka chcieli po prostu na siłę wepchnąć Lisę do trzeciej historyjki?
Troche pozna odpowiedz, ale co tam
Tak naprawde to Lisa grala posatc Salieriego - dobrego znajomego Mozarta. A opowiesc Marge jak sama Lisa wspomniala bazowala na filmie Milosa Formana pt "Amadeusz" i tam jest troche przeklaman, m.in. to ze wlasnie Salieri otrul Mozarta, bo byl zazdorsny o jego wielki muzyczny talent, ktory ni jak sie mial do jego "nietypowej" osobowosci. Mimo to szczerze polecam ten film bo jest wysmienity, a sam charakter Mozarta jest ukazany w sposob wspanialy Natomiast co do tego odcinka to bardzo mi sie podobal. Opowiesci o krolu Henryku i wlasnie o Mozarcie sa swietne. Jak na razie jest to jeden z najlepszych odcinkow w 15 sezonie
HISTORIA 1: 7/10 - to ścinanie robiło się nawet nudne
HISTORIA 2: 8/10 - trochę lepsza historia, fajni Carl i Lenny oraz Moe
HISTORIA 3: 10/10 - super klimat austriacki, w sumie wiadomo, że Lisa to Salieri (to imię)
Super odcinek lubię odcinki podzielone na 3 historie najbardziej mi się podobało
1. Historia 10/10
Homer jako Henryk VIII, Homer śniący o synu, Homer katapultuje Flandersa, Homer każe Lisie hodować penisa, Marge dostaje Irlandię, napis książę w budowie Homer ścina swoje żony
2. Historia 9/10
Milhous mąż Lisy, śmierć Otto, bar Moe, Bart skalpuje Milhousa i uratowana Lisa przed pumą
3. Historia 8/10
Bart Mozart, mniej utalentowana rodzina, Burns cesarz, ludzie śpią bo Burns śpi, Nelson Beethoven i Lisa w wozie dla obłąkanych
ogólnie daje 10/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum