Wysłany: Wto Lut 14, 2006 9:36 am [15x18] Catch'em if You Can
Sezon: 15
Odcinek: 18
Nr produkcyjny: FABF14
Data emisji: 25.IV.2004
Scenariusz: Ian Maxtone-Graham
Reżyseria: Matthew Nastuk
Gościnnie wystąpili: (brak)
Rodzice mają jechać na urodziny wujka, ale w połowie drogi decydują się zrobić sobie zamiast tego urlop bez dzieci. Dzieci jednak dowiadują się o tym i jeżdżą za nimi po całym świecie.
15x18.jpg
Plik ściągnięto 2392 raz(y) 11.13 KB
Homer91 [Usunięty]
Wysłany: Wto Lut 14, 2006 4:48 pm
fajny odcinek duży plus za ciągłą akcję w odcinku 8+/10
czemu nie dziesieć ? :
- no jeszcze troche brakuje... jest duzo humoru ale to jeszcze nie to
tom_nic [Usunięty]
Wysłany: Czw Lut 16, 2006 12:54 pm
nawiązanie do filmu Catch me if you can, to mi sie podobało> inna animacja + muzyka(John Williams)
+Ralph Wiggum i pan palec
+muzeum rozporków
+Homer dusi Barta przez ściane
+miesiąc miodowy
+ ,,Jak mówi Biblia pieprzyć to"
+Indonezja jest na rozstajach
+tornado w Ohio
+ZPPW-Zmęczony Pryk z Plamami Wątrobowymi
+taniec Homera na łóżku
9/10
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob Maj 26, 2007 9:18 pm
Ósemka.
Fajny odcinek nawiązujący do filmu z DiCaprio i Hanksem. Nawiązanie całkiem udane, szczególnie amimowane wstawki - w animowanym serialu - DOBRE. Duży plus za atak tornada na hotel.
-'jak rozmawiac z pijanym ojcem'
-ralf i jego przyjaciel palec - zdradziles mnie po raz ostatni
-'przestancie, nikt nie byl planowany'
-komentarze barta do filmu
-homer duszacy barta przez sciane
-tornado
-starsi ludzie w miami
-nogi dziadka
-homer i niskokaloryczne jedzenie
-poscig dzieci za rodzicami
Odcinek dość ciekawy i z fajnym nawiązaniem do filmu 'Catch me if you can' jednakże prawie go już nie pamiętam...
Ale niestety musiałem odjąć parę punktów! Dlaczego? A no nie podobały mi się te bójki Barta i Lisy - za to odjąłem trzy punkty! - Jeden punkt - za to że były IMO bezpodstawne! Te ich bójki nic nie wnosiły chyba do fabuły odcinka - nic nie miały IMO wspólnego z głównym wątkiem (choć mogłem nieuważnie oglądać odcinek...) i wydaje mi się jakby zostały wciśnięte do odcinka na siłę tak by go po prostu ożywić... Super... wielkie mi ożywienie (ironia!) Ech... gdyby chociaż te bójki miały jakieś uzasadnienie... a IMO nie miały go
Dwa pozostałe punkty odjąłem za to... no że po prostu nie lubię takich scen! Na tyle że muszę zawsze opuszczać ocenę o aż o conajmniej dwa punkty w dół!
Jak Lisa dostała balonem w głowę to przecież nie musiała się od razu rzucać na Barta i się z nim lać, mogła się po prostu wkurzyć i tyle!
A czwarty punkt odjąłem za to, że niezrozumiała jest dla mnie ta ich nagła zgoda i sztama, gdy usiłują śledzić rodziców... Na początku odcinka wrogowie, a potem już współpracują ze sobą i zapominają o kłótniach o tak jakby się nigdy nie wydarzyły... Nie było między nimi żadnych przeprosin, oficjalnego porozumienia, uścisku dłoni, oficjalnego okrzyku "Sztama" - tak jakby brakowało tu pewnego spójnika... uzasadniającego dlaczego Bart i Lisa nagle z wrogów stali się współpracownikami...
No i jeszcze te prowokacje Barta w hotelu tak ni z gruszki ni z pietruszki - Bart obraził Lisę i rzucił w nią budzikiem, na szczęście Lisa nie dała się sprowokować, ale nie wiem wogóle co jego zachowanie miało wspólnego z tematem o którym gadał z Lisą...
Plusy:
+Bart stawia Kearney'owi 5-tkę
+Cios w Lisę - samo wybranie Lisy na cel niezbyt mi się spodobało, ale samo pokazanie ciosu w zwolnionym tempie było nawet fajne
+Ralph: "Dlaczego nie możecie być przyjaciółmi tak jak ja i pan palec?" - wsadza se niechcący palec do oks, leje go i mówi: "Ostatni raz mnie zdradzasz!"
+Maggie w kuwecie
+Gadka o muzeum rozporków
+Abe: "Gniję tylko z jednej strony!", Homer: "Ja Ci dam jedną stronę!"
+Moe w dziale z filmami dla dorosłych
+Homer wali Barta pudłem od kukurydzy
+Homer dusi Barta przez ścianę
+Homer z obwisłym brzuchem: "To wasza przyszłość!"
+Marge rzyga
+Homer i Marge chcący załapać się na lot do Miami, a facet przy odprawie na to: "Co mnie to obchodzi... od jutra i tak już tu nie pracuję!"
+Stewardessa do Homera: "Stek czy 2 steki?", Homer: "A mogę jedno i drugie?", Stewardessa: "Jasne"
+Tornado - najlepsze było jak maskrowało piwnicę
+Abe: "O nie! Jestem opiekunem prawnym!"
+Abe: "łamię sobie zęby na gumie do żucia"
+Rozmowa Lisy z Marge
+Homer i Marge nabijają się z parki która chce mieć dzieci
+Bart - a nie Lisa - wywnioskowuje, że rodzice są w Miami
+Gościu przebrany za konia pod kołami samochodu Simpsonów
+Dziadkowie ze starym radiem na plaży
+Abe w swoim szpanerskim stroju
+Sztuczka Abe'a z nogami
+Homer do Marge: "Zostajemy tu dopóki Lisa nie pójdzie do collegu i dopóki nie stracimy kontaktu z Bartem!"
+Homer z kartą kredytową Neda Flandersa i Bart z kartą Roda
+Homer i jego reakcja na posiłek niskotłuszczowy
+Scena z Drederickiem Tatuumem
+Scenki animacyjne z nową grafiką w której Bart i Lisa śledzą rodziców - to pewnie to jest nawiązanie do filmu "Catch me if you can" - cholewa... jaka szkoda że już go nie pamiętam...
+Moe w kamuflażu podczas tych scenek
+Homer na kiblu
+Abe do Raula: "Jesteś słodki"
+Homer w stringach
+Zabawa w podłogę z lawy
+Homer: "Dzieci mnie nie pobiją, a ja biję ich"
+Spadający gumowy zamek z Homerem i Marge
+Sex Homera i Marge w tym zamku
+Pojedynek łodzi Kanadyjskiej i Amerykańskiej
+Rachunki Neda i Roda Flandersów
Minusy:
-Wybór Lisy jako cel balonowy Barta - choć sam cios pokazany w zwolnionym tempie był dość fajny
-Reakcja Lisy - zamiast po prostu się wkurzyć i krzyknąć "BART!" i dać se spokój to ona z agresją rzuciła się na niego...
-Wszystkie sceny w których leją się Bart i Lisa - mało tego... dla mnie były one nieuzasadnione i niewiele wnosiły do fabuły odcinka...
-Bart próbujący nagle i bezpodstawnie sprowokować Lisę mówiąc jaka jest denerwująca i rzucając w nią budzikiem... dobrze, że Lisa jednak nie zareagowała...
-Niezrozumiała jak dla przemiana Barta i Lisy nagle z wrogów we współpracowników... dziwna bez zawarcia paktu pokojowego jak dla mnie sztama...
Ostatnio zmieniony przez Shaggy Pią Wrz 19, 2008 4:43 am, w całości zmieniany 1 raz
+Homer i Marge wyśmiewający młode małżeństwo
+Tornado (może ukryli się w piwnicy? :D)
+Motyw z kartami kredytowymi
+'Nikt nie był planowany'
+I w ogóle ciekawa akcja
sympatyczny odcinek, fajny początek (lekcja ), fajny motyw z alternatywną animacją. Dużo ciekawych zwrotów akcji. Mnie denerwowała postawa dzieci - małe potwory, nie pozwolą się rodzicom kochać bezstresowo
Super odcinek ciekawie wyglądała ucieczka rodziców przed dziećmi najbardziej mi się podobało Ralph vs swój palec, Marge mówiąca że żadne z dzieci nie było planowane, Homer dusi Barta przez ścianę, Homer pokazujący swój brzuch studentom i mówiący że to ich przyszłość, tornado demolujące miasto, dziadek myśli że jest prawnym opiekunem, dziadek potrąca kolesia przebranego za konia, sztuczka dziadka ze stopami, koleś podrywający dziadka, Homer z kartą Flandersa, Bart z kartą Roda, dzieciaki goniące rodziców po całym kraju, reakcja kelnera na rozbierającego się Homera, podłoga z lawy, Marge i Homer w dmuchanym zamku, Kanadyjczycy vs Amerykanie i rachunki Flandersów
ogólnie daje 10/10
Dla mnie to jest odcinek na 10.
Nie zgadzam się z opinią Shaggy'ego o zachowaniu Barta i Lisy. Często widzę zachowanie dzieci w wieku podobnym do dzieciaków Simpsonów i bardzo często te dzieci zachowują się podobnie.
Co do nagłego porozumienia dzieci podczas pościgu za rodzicami, to to tylko świetnie o nich świadczy - potrafią odsunąć na bok swoje uprzedzenia i współpracować, jeżeli wymaga tego sytuacja.
W samym odcinku było mnóstwo akcji związanych z pościgiem dzieci za rodzicami.
Wymieniając plusy i minusy mógłbym praktycznie zacytować Shaggy'ego, z jednym wyjątkiem. Nie przeszkadzają mi kłótnie pomiędzy Bartem i Lisą (sam mam rodzeństwo, więc wiem, jak jest ) i dla mnie ich konflikty nie są w żadnym stopniu minusem (w niektórych przypadkach potrafią uczynić odcinek znacznie ciekawszym).
_________________ Obejrzane seriale (sezony):
The Simpsons: TUS, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, The Movie, 19, 20, 21, 22, 23... Futurama: 1, 2, 3, 4, 5, Movies, 6, 7.
Metalocalypse: 1, 2... My Little Pony: Friendship Is Magic: 1, 2...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum