Wysłany: Pon Maj 09, 2005 4:21 pm [16x21] Father, Son, and Holy Guest Star
Sezon: 16
Odcinek: 21
Nr produkcyjny: GABF09
Data emisji: 15.V.2005
Scenariusz: Matt Warburton
Reżyseria: Michael Polcino
Gościnnie wystąpili: Liam Neeson (jako ksiądz Sean)
Bart zostaje oskarżony o coś, czego nie zrobił, zostaje wyrzucony ze szkoły i trafia do szkoły katolickiej. Tam poznaje księdza, który przy pomocy komiksów ukazuje mu najciekawszą stronę religii. Jednak rosnące zainteresowanie Barta katolicyzmem alarmuje Marge i teraz w rękach rodziców leży ponowne nawrócenie go.
vlcsnap-5831292.jpg
Plik ściągnięto 2120 raz(y) 12.3 KB
Ostatnio zmieniony przez And-or Nie Lip 15, 2007 9:02 am, w całości zmieniany 2 razy
Dziwary [Usunięty]
Wysłany: Wto Maj 17, 2005 6:53 pm
Mam mieszane uczucia co do tego odcinka dałem 8 punktów
Pare fajnych secen
+Milhouse nie otwieraj ust
+klasyczny dziadek
+Jard ma 36 teraz mi to mówisz
+Podobało mi sie hasło barta to kosciół katolicki babki tu nie maja władzy
Minusy
- gdzie jest Moe???? Mr Burns ???? Barney??? itp
- Co to ma znaczyc jakis przekaz ? to nie klan albo M jak Miłość
Pisze tego posta i widze ze powinienem dac 7 a nie 8 hmmm ale jak widze Barta z szczurem w ustach to.......
"Z dużej chmury mały deszcz?"
Pamiętamy, że odcinek został, z wiadomych przyczyn, zdjęty z ramówki na czas nieokreślony. Producenci zdecydowali się jednak na emsję jako tzw. saeson finale.
Szczerze mówiąc odcinek przeciętny, który operuje kliszami/stereotypami kościoła katolickiego/księzy i sióstr zakonnych.
Ogólnie podobało mi się pierwsze kilka minut - scena w szkole zamienionej w średniowieczny dwór (Otto i jego solo na lutni vel. Jimmi Hendrix rzadzi)
Dziadek i jego "przygody" z rozrusznikiem serca też sprawiły, że się uśmiechnąłem.
Z dobrych gagów wymienić należy reakcję Homera na Plutarcha
Dalej jest już gorzej. W sumie dobry jest jeszcze żart z pieluchami.
Minusy
- Temat - kościół katolicki jest be
- scena jak Bart "dobija" Toda (a może Roda), dziwnie to wygląda
- "Hipokryzja" Marge i jej stereotypowość
Znowu siódemka, ale to tylko za początek.
_________________ Hey, Homer, I'm worried about the beer supply. After this case, and the other case, there's only one case left
Wysłany: Sro Maj 18, 2005 1:53 pm
Ja też zdecydowałem się dać 7. Początkowo odcinek był świetny (cały ten festiwal średniowieczny), ale im dalej tym gorzej. Tylko końcówka (1000 lat później) jeszcze była w miarę zabawna.
Co mi się podobało:
- Willy jako wioskowy idiota w klatce. No i jego zemsta, także na tych którzy byli dla niego mili .
- Szczury wskakujące do ust
- Święty Piotr, który "splunął mi w twarz i zamienił się spowrotem w latarnię"
- Gdy Bart powiedział, że sam wybierze sobie religię i zaczął śpiewać po żydowsku, Flanders wyciągnął chloroform, ale pastor pokręcił głową
Co mi się nie podobało:
- Ogólnie motyw wiodący
- Dziadek z rozrusznikiem - jakoś zupełnie płasko wypadł ten żart
- Homer spowiadający się o masturbacji
W sumie nie było tu nic tak szokującego, jak to wszyscy podejrzewali początkowo. Ale może dlatego, że wycięli pewne fragmenty. A na pewno wycięli, bo w tym odcinku miał pojawić się Gruby Tony...
Bardzo dobre zakonczenie sezonu i Liam Neeson jako ksiądz nawraca Barta i Homera.
Plusy:
Średniowieczny dwór, szczury, Willy, wieża.
Sposoby do przyciągnięcia Barta i Homera do kościoła
The Ministry Machine :d
Niebo katolików i protestantów
Cała akcja Marge i Flandersa
Końcowa walka
Wysłany: Czw Maj 19, 2005 2:48 pm
Udało mi się przetłumaczyć modlitwę Homera i za nią odcinek dostaje u mnie dodatkowy plus (niestety nie mogę już zmienić w ankiecie). Oto jak brzmi:
Drewniana chato pełna smaku, mój żołądek jest z Tobą,
Błogosławionaś Ty między|syropami i błogosła...
Nie kojarzy wam się to ze "zdrowaśką"?
ps. Częściowo uzupelnione napisy już są w downloadzie.
Wysłany: Pią Maj 20, 2005 3:09 pm
Jak dla mnie całkiem niezły odcinek. Troche tylko gorszy od Doomsday.
Plusy:
+ średniowieczny festyn na czele ze szczurami i ukłonem Nelosona (nie rozumiem dlaczego nikt tego wczesśniej nie wspomniał )
+ 'Mom that's a school for the blind'
+ święty Piotr
+ 'I wish I've gone to more orgies'
+ Barta modlitwa po łacinie
+ co trzeba krzyknąć kiedy się wygra w bingo?
i kilka innych (chloroform, rozmowa Marge, Flandersa i pastora w barze, bitwa na samym końcu)
Minusy:
- dziadek i rozrusznik
- podrzucanie Jezusa (motyw z 'Dommsday' dużo lepszy)
- końcowa akcja na festynie, za dużo moralizatorstwa i nieśmiesznie
Ogólnie to jeden z lepszych odcinków tego sezonu. Słabe 8.
Dla mnie na 8. Jak zwykle nie bede powtarzal tego co inni napisali (hehe a wlasciwie czemu pisac to samo 20 razy, nie wystarczy raz ?). Dodam tylko scene ktora mnie rozwalila - Homer mowiacy czemu wygral w Bingo. W ogole lubie jak on mowi tym swoim 'szeptem'. Tyle.
Wysłany: Czw Sie 11, 2005 11:54 am
Mi sie odcinek nie za bardzo podobał mało momentów gdzie mozna sie było posmiac według mnie słabe zakończenie sezonu jedynie końcówka odcinka była niezła daje 6/10
tom_nic [Usunięty]
Wysłany: Nie Wrz 11, 2005 12:36 am
Odbiegam od normy: 10/10 ! realistyczne, z dystansem do religii, ale napewno nie anty. Swietne zakończenie, morał jak z Wielkiego Inkwizytora (FD). Palce lizać(za calość oczywiście, poza rozrusznikiem )
Wysłany: Pią Kwi 27, 2007 8:32 am
+Lisa jako królowa
+szczury w cieście Willy'ego
+szkoła dla niewidomych
+siostra z linijką
+motyw protestantów nie lubiących katolików
+Homer i Bart przechodzący na katolicyzm
-zakończenie
8/10
Wysłany: Wto Maj 22, 2007 9:56 pm
Dziesiątka.
Mocny odcinek.Jak dla mnie jeden z najlepszych jakie dotąd widziałem. Czegoś takiego w TVP nie puściliby nigdy, przenigdy. Sposób w jaki twórcy serialu mówią tu o tak delikatnym temacie jakim jest wiara jest genialny. Można oczywiście oskarżyć Ich o bluźnierstwo, ale mogłyby to zrobić tylko osoby ,,ograniczone". Wspaniałe zakończenie sezonu i dużo Barta. SUPER
BarneyGumble napisał/a:
Minusy
- Temat - kościół katolicki jest be
BarneyGumble, gdzie pojawił się ten motyw, bo ja nic takiego nie widziałem.
w 16 sezonie cos przewodzi mysl religijna... bardzo fajnie ujeli tutaj caly bezsens jakim jest spor o szczegoly w obrzedach...
-lute solo - otto
-myszy skaczace do ust
-siostra zakonna
-wizja swietego piotra - john, you wanker
-'i wish i've gone to more orgies'
-modlitwa homera
-ulotka - plop till you drop
-wizja katolickiego nieba
-the ministry machine
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum