Plusy:
+ couch gag z parodią King Konga (chociaż trochę głupio, że Simpsonowie miaszkają w Empire State Building)
+ zabawa wskaźnikiem laserowym
+ masowe rękoczyny Heimlicha i ogólnie wymiana piłek na pogrzebie
+ Siegfried i Roy (ci od tygrysów) na pogrzebie
+ perkusja z twarzami Homera, D'Oh!
+ maszyna generująca dźwięki
+ juzz
+ rzeźnia
+ You suuuucks!
+ jazzmani i te ich śmieszne nazwiska
Minusy:
- scena z The White Sprites długa i bezsensowna (chociaż muzyczka nawet fajna)
- gra Barta na perkusji (normalnie potrzebne lata ćwiczeń, a tutaj siada i gra jak stary wyjadacz)
- jazzmani (pomimo zabawnego przybijania "piątek")
- za dużo wstawek muzycznych, chociaż można to usprawiedliwić wątkiem jazzowym
Pomimo przewagi plusów nad minusami, odcinek oceniam bardzo słabo. Daję 3 bo dawno się tak nie wynudziłem.
Wiek: 26 Dołączyła: 01 Mar 2006 Posty: 40 Skąd: z nienacka
Wysłany: Sro Gru 27, 2006 4:54 pm
Odcinek taki sobie. Nie mogę sobie teraz przypomnieć sezonu ani odcinka ale podobne sceny już miały miejsce. Nie wiem czemu, ale nie ruszyło mnie to za bardzo, że "po raz kolejny Bart przeszkodził Lisie w realizacji marzeń". No i klasyczne pogodzenie się na końcu odcinka, w którym to Bart wykazuje się troską o "skrzywdzone" uczucia siostry i zebrane pieniądze wędrują na jej schronisko. Nieźle mu szła gra na perkusji, szkoda tej cennej ręki
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Czw Lip 05, 2007 9:40 pm
Siódemka.
Całkiem nieźle. Przyjemna fabuła, chociaż podobny motyw zazdrości Lisy wobec nieoczekiwanego talentu Barta już sie chyba pojawił, parę niezłych gagów. Odcinek bardzo miło sie ogląda, jak na razie nie mam krytycznych uwag co do poziomu 18 sezonu - zobaczymy co będzie dalej.
Główny minus: występ gwiazdy odcinka White Stripes. Mogę powtórzyć to wszystko co napisałem o występie Metallica - żENADA
Jak dla mnie występ The White Stripes i nawiązanie do ich teledysku, to najlepszy moment tego odcinka (ale to pewnie dlatego, że jestem ich fanem ). Ponadto odcinek dosyć nierówny, zwłaszcza gagi. Piłki na pogrzebie wcale mnie nie śmieszyły, a empatia Barta to żenada :/ Ponadto motyw ratowania zwierząt strasznie naciągany. Na szczęście oprócz The White Stripes znalazło się też trochę plusów Bardzo rozbawili mnie jazzowi muzycy i i ch przybijanie piątek
witam. od wczoraj na niemieckiej tv rozpoczal sie 18 sezon, tak wiec mialam okazje zobaczyc pierwsze dwa odcinki nowego sezonu! pierwszy odcinek z mafia mi sie w ogole nie podobal, wiec nie chce mi sie go komentowac.
co do jazzy and the pussycats:
ja nie wiem, ale od samego poczatku jestem skeptycznie do nowych odcinkow nastawiona. juz od pierwszej sceny oczekuje cos "normalnego" i rownoczesnie smiesznego. tak jak bylo kiedys! zyciowe,glupie ale smieszne odcinki... a w tym byly sceny ktore uwazalam za absurdalne. charakter lisy sie wedlug mnie bardzo zmienil. jest przesadnie egoistyczna i arogancka, a taka nigdy nie byla!
scena w tym kosciele byla malorealistyczna, ale smieszna, choc ni epasuje mi to do simpsonow.
a motyw z teledysku z white stripes byl naprawde super!!! nowych odcinkow nie bede oceniac, bo uwazam ze nie zasluguja na oceny, to juz nie ten sam serial co kiedys.
ale mimo wszystko z wielka ciekawoscia bede sledzic kolejne odcinki.
6/10 - byłoby znacznie wyżej gdyby nie wątek Lisy i zwierzaków - wg mnie niepotrzebny - można było w całości odcinek poświęcić tylko jazzowi.
Nie rozumiem po co ten wątek zwierząt - kiedy Marge chciała pocieszyć zazdrosną i załamaną Lisę to powiedziała jej że kupi jej szczeniaczka - no przepraszam bardzo a co to ma wspólnego z jazzem?? Twórcy chcieli jakoś zasugerować że te oba wątki niby miały mieć ze sobą coś wspólnego... ale albo wcale nie mają albo ja nie umiem tego dostrzec...
No co ma piernik do wiatraka? Kompletnie niezrozumiała dla mnie była fabuła odcinka przez ten wątek... Poza tym nie za bardzo lubię wątki ze zwierzętami...
Twórcy też znaleźli sobie 'świetne usprawiedliwienie' (ironia) dla tego wątku wykorzystując tygrysa gryzącego Barta by nie mógł grać i by Lisa nie była już zazdrosna - taki nie do końca dla mnie przemyślany manewr...
Rozumiem - gdyby Marge chciała nauczyć Lisę jeździć na desce tak jak Bart - wtedy to by miało sens, bo byłaby u Barta i Lisy zamiana ich hobby, a tak? Ech... szkoda gadać... :/
Ale mimo to miło mi się słuchało jazzu Jestem ciekaw co to był za kawałek który Bart i Lisa razem grali w tej jazzowej knajpie, bo wydaje mi się że chyba go skądś znam...
Plusy:
+Couch Gag z Homerem KingKongiem
+Sam fakt że Homer miał kiedyś inną żonę - o czym dowiadujemy się dopiero podczas pogrzebu...
+Bart domalowywujący laserem głupie części twarzy LoveJoy'owi
+Bart dokuczający Carlowi paletką
+Cały wątek z piłkami
(Włściwie to chciałbym podkreślić że te sceny średnio mi się podobały, gdyż no to był pogrzeb... podczas pogrzebu nie wypada tak rozrabiać :/ niektórzy katolicy mogą poczuć się oburzeni tą sceną - ja z lekka tak się poczułem... - ale sam pomysł ogólnie dobry )
+Twarze Homera na elementach perkusji krzyczące D'Oh gdy Bart w nie walił - to chyba najlepszy gag odcinka!
+Bart pozostawiający wszędzie perkusje po sobie - fajnie to było zrobione choć nie wiem czemu miało służyć...
+Kot zatykający uszy myszami
+Kraksa Barta z White Strips
+White Strips spadają przez dziurę w moście na barkę ze śmieciami
+Zabawka Homera do tworzenia alternatywnych hałasów
+Homer wydzierający się w sztucznie utworzonym przez swoje urządzenie hałasie: "Daj znać jak chcesz sexu kochanie!!!"
+Koncert Barta i Lisy w knajpie
+"instrument" Ralpha podczas koncertu
+Lisa na deskorolce (mogliby z tego zrobić poboczny wątek zamiast ze zwierzaków nie mających nic wspólnego z muzyką...)
+Bart grający na włosach Lisy
+Cletus pokazujący krowie rzeźnię jako miejsce jej przeznaczenia
+Sposób w jaki szczekał szary kundel
+Lisa podbierająca psa niewidomemu
+Jazzmani i Bart: "Nie jaramy zioła"
+Homer meksykańskim zapaśnikiem (przypomniała mi się tu taka jedna kreskówka z Cartoon Network pt. 'Mucha Lucha' która była właśnie o meksykańskich zapasach)
+Wiggum na strusiu
+Trzecia ręka Barta (szkoda że na koniec odcinka nie pokazali kto to naprawdę był)
+Teksty jazzmanów powtarzane po kilkakroć: "W kupie raźniej! Luzik!"
+Bart do Marge: "Czemu się smucisz? Znów się martwisz o swoje małżeństwo?"
+Nazwiska jazzmanów które wymieniał Krusty
+Krusty: "Teraz się porzygam żeby schudnąć"
[ Dodano: Sob Wrz 22, 2007 10:34 pm ]
Johnny B. napisał/a:
Marge chce kupić spalone rzeczy -> okazuje się że musi płacić (jedzie skrótem) -> każą placić za skrót, Marge się cofa -> mnóstwo dymu -> topnieje góra -> odkrycie listonosza -> zaginiony list -> tara!!!! główny wątek czy abe jest ojcem Homera? (nawiasem mówiąc co to za pomysł)
A mnie właśnie zawsze się taka konstrukcja podoba
_________________ www.chojrakcn.fora.pl - Je?li chcesz, by Polska mog?a spokojnie zorganizowa? Mistrzostwa Europy i odnios?a megaogromny sukces, to musisz si? tu zarejestrowa?!!!
mi się odcinek podobał, przy czym raczej wątek Barta niż Lisy, w odcinku co ciekawe wyszło, że Bart ma w głębi serca lepszy charakter niż Lisa.
Ciekawe, znam prawie całą twórczość White Stripes (wszystkie albumy i EPka), ale w wersji audio, nie widziałem tego teledysku. Uważam ich występ za fajny
Widać też, że mali Simpsonowie muzykalność odziedziczyli raczej po Homerze, który miał spore sukcesy w tej dziedzinie, nie po Marge, która jest antytalentem.
Dużo fajnych gagów, odejmuję za nudnawy wątek ze zwierzętami.
Całkiem dobry odcinek dużo jazzowych klimatów i całkiem fajny wątek Lisy całkiem przyjemnie się oglądało odcinek najbardziej mi się podobało zachowanie Barta w kościele, twarz Homera na perkusji, walka na hałasy, Barta śpi i gra, duch psa, Lisa zabiera psa niewidomego, Wiggum i Snake na strusiach i gest Barta dla Lisy
ogólnie daje 8/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum