postanowilem zalozyc osobny topic do nawiazan do odcinka 18x09 z dwoch powodow
1) nawiazan jest dosc duzo
2) by wszyscy mogli bez problemu w kazdej chwili je znalezc a nie wertowac dzial o nawiazaniach.
jezeli jednak moderatorzy uwazaja,ze temat powiniem byc przeniesiony gdzies indziej, to prosze to zrobic.
wyjasnienia do tego odcinka nie sa do konca kompletne i jezeli ktos znajdzie jakies informacje (lub macie uwagi) to prosze o przeslanie mi linka przez prywatna wiadomosc, to postaram sie je tu umiescic.
UWAGA - WSZYSTKIE DNI PODANE W KALENDARZU W TYM ODCINKU SA PRAWDZIWE!!!
enjoy
ELVIS STOJKO – urodzony 22 marzec 1972 w Newmarket, Ontario, kanadyjski mistrz świata w jeździe figurowej .
ojciec pochodzenia słowackiego, matka węgierskiego, oboje imigranci..
zaczął jeździć na łyżwach w wieku 4 lat, w wieku 6 zdobył pierwszy puchar. ćwiczył także karate zyskując czarny pas w wieku 16 lat. czasami zapożycza motywy ze sztuk walki podczas jazdy na łyżwach.
UPN – United Paramount Network – popularna stacja telewizyjna, która była własnością CBS Corporation. UPN zostalo zlikwidowane 15 września 2006 a na jego miejsce powstał The CW Television Network
DZIEN MARCINA LUTERA KING’A – amerykańskie święto obchodzące rocznice urodzin king’a. przypada na trzeci poniedziałek stycznia. jest to jedyne federalne święto upamiętniające afro-amerykanina i jedno z czterech upamiętniające indywidualna osobę
DZIEN SWISTAKA – festiwal obchodzony w kanadzie i USA 2 lutego.
jeżeli świstak wyjdzie z nory w pochmurny dzien nie zobaczy swojego cienia i zima szybko się skończy. jeśli jednak będzie słonecznie, to widząc swój cień, przestraszony ucieknie do nory i pogoda pozostanie bez zmian przez kolejne 6 tygodni
WALENTYNKI – nikomu chyba nie trzeba wyjaśniać o co w tym świecie chodzi
SUSAN BROWNELL ANTHONY – ur. 15 luty 1820 – zm. 6 marzec 1906
Niezależna i wykształcona przywódczyni ruchu na rzecz praw obywatelskich kobiet, podróżowała po Ameryce i Europie dajac okolo 75 do 100 przemowien na rok przez 45 lat.
SWIATOWY DZIEN LUDZKIEJ DUSZY – dzien w którym miliony ludzi na calym siwecie skupiaja się na przepływie duchowej energii przez swiat. ma być to proces odnowy ziemi i leczenia jej ran. wezwanie do dobroci i pokoju
DZIEN INAUGURACJI – dzien zaprzysiężenia prezydenta stanow zjednoczonych, odbywający się co cztery lata. początkowo 4 marca (oprocz pierwszej inauguracji Washingtona – 30 kwiecień 1789). w 1937 roku zaprzysiężenie zostalo przeniesione na 20 stycznia i tak zostalo już do tej pory
DZIEN ALTANKI – jest swietem zachęcającym do sadzenia i pielęgnacji drzew i roślin,
zostalo ustanowione w 1872 roku przez J. Sterling’a Morton’a, był on pierwszym wydawca gazety w Nebrasce. Chciał wypromować Nebraskę jako stan przyjazny osiedlaniu się, jednak problemem było niskie zalesienie stanu.
DZIEN ZWYCIESTWA W EUROPIE – V-E DAY lub VE DAY –VICTORY IN EUROPE DAY- święto obchodzone 8 maja z okazjo zwycięstwa aliantów nad nazistami
DZIEN DOCENIANIA KLIMATYZACJI – niestety nie mam konkretnych informacji o tym dniu.
DZIEN KUZYNA – nie wiadomo dokładnie dlaczego,kiedy i po co powstał
JERRY VAN DYKE – urodzony 27 lipca 1931 roku. Brat Dick’a Van Dyke’a. komik który występował w takich programach jak ‘Jerry Van Dyke show’ czy ‘The Judy Garland show’ (jego zadanie było obrażanie Judy Garland)
MIEDZYNARODOWY DZIEN WYKSZTALCENIA – na początku lat 70 – tych niejaka Becky Mattson zaczęła kampanie na rzecz tego dnia. Początkowo przypadał na czwarta niedziele września, ale od 2003 został ustalony na 28 września.. nie wiem czemu w Simsonach jest podany jako 24.
DZIEN KOLUMBA – święto upamiętniające odkrycie ameryki 12 października 1492 roku. Czemu jest w odcinku 9? Beat’s me*
Święto jest obchodzone tez w innych krajach pod różnymi nazwami:
Day of The Race – dzien rasy? – w wielu krajach ameryki łacińskiej
Day of the Cultures – dzien kultur – Kostaryka
Discovery Day – dzień odkrycia –Bahamy
Hispanic Day – dzień hiszpański – Hiszpania
Day of Indigenous Resistance – dzien miejscowego oporu – Wenezuela
* - nie mam pojecia
SWIATOWY DZIEN JAJKA – nie znam szczegółów na temat tego dnia. Obchodzone jest w drugim tygodniu października: 2005 – 11-ego, 2006 – 13-ego. 2007 – 12-ego.
DZIEN SWIADOMOSCI GADOW – obchodzone w amerykańskich przedszkolach. Ma na celu zapoznanie dzieci z gadami.
DZIEN DOMKU Z PIERNIKA – to także dzien obchodzony w przedszkolach przeważnie 12 lub 13 grudnia – czemu w odcinku jest 13 listopada… no se*
* - nie wiem
SWIETO DZIEKCZYNIENIA - tego świętą nie trzeba przedstawiać.
W Ameryce jest obchodzone w czwarty czwartek listopada, w kanadzie w drugi poniedziałek października.
TANYA DENISE TUCKER – urodzona 10 października 1958 – znana piosenkarka country, występowała także w telewizji i paru filmach. Napisała autobiografie ‘Nickel Dr’
Dla mnie pomysł dobry. Myślę, że dla odcinków, które zawierają bardzo dużo nawiązań można tworzyć nowe tematy w osobnym dziale "nawiązania" który przy zgodzie innych moderatorów by się założyło. Faktycznie uporczywe jest grzebanie w jednym temacie zawierającym kilkanaście stron.
Wysłany: Sob Gru 23, 2006 11:29 pm
Cookie odwaliłeś kawał dobrej roboty!
Ja również jestem za powstaniem nowego działu - problem tylko taki, że każdy może sobie założyć nowy temat i w nim tylko jedno nawiązanie.. a to przecież nie oto chodzi
Możnaby spróbować na próbę
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob Gru 23, 2006 11:36 pm
Tak swoją drogą to gdzie tu nawiązania do czegokolwiek. Przyznam się, że nie znam tego odcinka i poznam go dopiero jak oglądnę wszystkie poprzedzające, ale wymienianie różnych ,,odświętnych" dni nie wydaje mi się szczególnym nawiązaniem.
Czy w nowych tematach będziemy przepisywać to co już było wcześniej wypisywane w temacie o nawiązaniach filmowych? Czy nowe tematy są potrzebne skoro tamten już powoli zamiera?
Wysłany: Sob Gru 23, 2006 11:45 pm
Hmmm... ale nie wydaje Ci się to dziwne, że mają dzień kiedy wychwalają klimatyzację? Dzieki Rolowi wiemy, że to nie jakiś żart tylko prawda
Może Cookie źle to nazwał. Bo rzeczywiście nawiązania to to nie są. Raczej, hmm... wytłumaczenia. Trudno w napisach coś czasem wytlumaczyć, czy to rodzaj potrawy, święta. I może daltego ma powstać ten dział, by ktoś zainteresowany dowiedział się o o czym właściwie była mowa, co znaczy dany skrót, czy jak obchodzi się dane święto...
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob Gru 23, 2006 11:52 pm
Tak, Johnny B., masz rację. Tylko, że to taki dość wyjątkowy odcinek, i wystarczyłoby napisać to w ocenie odcinka. Cały czas ciekawi mnie od ilu takich ,,nawiązań" będzie tworzony nowy temat - tu widzę ,,problem".
Pomysł jest niezły bo osobiście nie lubię w napisach czegokolwiek co nie jest stricte tłumaczeniem. Poza tym daje to sporo tłumaczom, nie trzeba przeczesywać google'a żeby dowiedzieć się o co w ogóle chodzi.
PS.
Cytat:
WALENTYNKI – nikomu chyba nie trzeba wyjaśniać o co w tym świecie chodzi
O co chodzi w tym świecie próbują odgadnąć najwięksi filozofowie, a ten mi mówi, że nikomu nie trzeba wyjaśniać. Podzieliłbyś się takimi informacjami.
Ta, wiem. Czepiam się. Sue me*.
*Zuzia mnie. Albo "pozwij mnie". W zależności od kontekstu
Wysłany: Nie Gru 24, 2006 12:07 am
air chris, nie wiem czy Cię do0brze zrozumiałam, ale myślę że po prsotu tworzymy topic np. 18x09 iwszystkie wytłumaczenia i nawiązania
Lee_Nox napisał/a:
Poza tym daje to sporo tłumaczom, nie trzeba przeczesywać google'a żeby dowiedzieć się o co w ogóle chodzi.
Nie rozumiem Cię Lee tutaj, tłumacz musi znać słowo by je przetłumaczyć, więc musi przeglądać google'a, jedyne co zrobi to ułatwi innym robote bo oni nie będą musaieli przeglądać tylko zajrzą na forum
Dobrze Cię zrozumiałam?
Chodziło mi o to, że czasami osoba tłumacząca odcinek może nie wiedzieć np. jakie święto się pojawia itp. i jeśli ktoś inny mu to wyjaśni w odpowiednim wątku to może mu zaoszczędzić roboty. To dosyć specyficzne sytuacje. Ale na przykłąd pamiętam, że w THOH XVI, który miałem przyjemność tłumaczyć, pojawiło się "administrative proffesional's day" (nie pamiętam czy przytaczam akuratnie) i spędziłem trochę czasu szukając w google'u o co może chodzić w tym święcie i czy mamy jakiś odpowiednik. Gdyby ktoś mi to wypisał na forum, nie miałbym takich rozterek.
co do samego pomyslu, to popieram johnny'ego. numer odcinka i wyjasnienia/nawiazania.
zeby nie mieszac to po prostu autorowi tematu przesylaloby sie ewentualne znaleziska przez prywatne wiadomosci i autor sam by je dodawal. inaczej czuje,ze moze sie skonczyc zasmieceniem tematu roznymi znaleziskami, tak bez ladu ani skladu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum