Wysłany: Pon Cze 11, 2007 11:27 pm [19x04] I Don't Wanna Know Why the Caged Bird Sings
Sezon: 19
Odcinek: 04
Nr produkcyjny: JABF19
Data Emisji: 14.X.2007
Scenariusz: Dana Gould
Reżyseria: Bob Anderson
Gościnnie wystąpili: Steve Buscemi (jako Dwight), Ted Nugent (jako on sam), Julia Louis-Dreyfus (jako Gloria)
Gdy Marge przypadkiem staje się świadkiem napadu na bank, udaje jej się namówić rabusia o imieniu Dwight, by oddał się w ręce policji. W zamian Marge obiecała odwiedzać go w więzieniu, jednak nie dotrzymuje obietnicy. Dwight ucieka z więzienia i Marge jest teraz w niebezpieczeństwie...
witam, dosłownie przed chwileczką obejrzałem. oceniam na 5. Kilka fajnych momentów, np. homer walczący w własną głową;] ale nic co zwalałoby z nóg.
ps. czy ktoś kojarzy tą muzyczkę, gdy marge jest szpiegowana przes rabusia?
Wysłany: Wto Paź 16, 2007 9:53 pm
ta piosenka to "Who Can It Be Now?" wykonywana przez Men at Work
tairaterkes [Usunięty]
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 4:40 pm
Oceniam 2/10 jakos w ogole nieszmieszny ten odcinej.
Jedynie co mi się spodobało to akcja na początku z mózgiem
Jest jeszcze jeden wielki minus - wątek Lisy oraz ta jej ceremonia... matko nie dość że nie lubię Lisy w takich rolach to jeszcze wątek nagle się urwał... został niedokończony!
Plusy (ogólne):
+Więzień i jego historia z matką - to jak potrzebował matczynej miłości i jak chciał by Marge mu ją zastąpiła...
+Marge i Homer obiecujący sobie, że zrobią coś, a tymczasem ulegają ciągle jakimś pokusom - Homer jechał na ceremonię Lisy, a Marge miała odwiedzić Dwighta
- dokładnie na tym samym schemacie oparte były te dwie sceny
Plusy pozostałe (cząstkowe):
+Maggie ssąca Homera w Couch Gagu
+Homer gada z mózgiem i go dusi "Myśl myśl!" "Ej co ja jestem?! To Ty masz myśleć!", "Why You Little..." - nieziemska scena - jedna z najlepszych w całym serialu! :]
+Lisa tańcząca ze Skinnerem na balu ojców i córek
+Homer: "Mam być trzeźwy po amerykańsku czy po irlandzku?"
+Homer bierze Maggie za krawat! oraz obmywa sobie twarz jej mleczkiem
+Homer: "Zdążę na to coś z Lisą!"
+łobuzy przeglądający nekrologi: "Ten zakład pogrzebowy zakopał obie moje babcie!", "Nie, ja zakopałem Twoje babcie!", "Zamknij się!"
+Reklama Willy'ego w nekrologach
+Homer mówi do pustego krzesła obok siebie: "I kto teraz Marge jest dobrym rodzicem?!"
+Rysunek Lou
+Lista osób na tabliczce w schowku, które miał poślubić Homer na wypadek gdyby coś się złego stało z Marge
+Krusty o jakimś klownie: "Jak mogłem być gorszy od niego?! Przecież ukradłem wszystkie jego skecze!"
+Pękające torby z niebieską farbą
+DVD wyglądające jak pączek
+Homer: "Moe jest w szpitalu od 3 tygodni i jakoś ani razu go jeszcze nie odwiedziłem "
+Karykatura Dwighta z napisem "Ja chcę do mamy"
+Snake gadający coś o jego artykule w Wikipedii - no proszę, proszę... ostatnio w Simpsonach coraz częściej pojawiają gadki o takich portalach jak Google, Youtube, Yahoo, Wikipedia... Pokazuje to IMO jaka wielka przepaść dzieli sezon 1 z ostatnimi odcinkami Taka przepaść technologiczna, cywilizacyjna... widać Simpsonowie mimo że się nie starzeją to jednak idą z duchem czasu
+Marge wrzuca telefon do zlewu
+Ralph z balonikami w powietrzu
+Epizod Itchy & Scratchy
+Lincoln grający w baseball
+Dwight śledzący Marge zza latawca, z telebimu na stadionie, itp...
+Moe podglądający Marge w przymierzalni, a Marge myśli że to Dwight! , a Moe na to: "Ups sorka, myślałem, że tu się głosuje..."
+Lou: "Małpa byłaby lepszym komisarzem"
+Wiggum na łodziach wikingów w lunaparku
+Hibbert o Dwighcie: "Będzie żył... Nie tak dobrze jak my, ale będzie"
Minusy (ogólne):
-Cały odcinek tak jakoś strasznie mi się dłużył
-Za dużo Marge
-Wątek z Lisą i jej ceremonią - nie dość że Lisa pokazana w jednej z najbardziej nielubianych przeze mnie ról, a w dodatku miałem wrażenie że traktują ją tam jak jakiegoś wręcz VIP'a to jeszcze wątek został olany! Urwany! Niedokończony!
Pozostałe bardziej szczegółowe minusy:
-Transparenty szkolne o Lisie
-Scena na filmiku w której złoczyńca zasiada na krześle elektrycznym i z wytęsknieniem oczekuje swojej matki...
-Mizerne zakończenie...
A scena w której Dwight został zmiażdżony przez koła zębate to dodała mi porządnego zastrzyku adrenaliny...
dziwny odcinek, nie porywał, ale nie był też do końca zły, fajny mroczny klimat wytwarzał ten Dwight, kilka fajnych fragmentów (coraz bardziej wybijający się ostatnio Lou, Krusty & Hibbert), niemniej - zbyt to umoralniające.
aaa - i dobra scena - Homer z "krawatem" i "perfumem"
Ogólnie odcinek jest naprawdę dobrze wykonany!
Intro: 9/10! Praca mózgu Homera... Duszenie mózgu! Taniec ojca z córką! Alkohol z chlebem! Powieść SuperMan (Pisana przez Homer-a)! Napad na bank!
Kod 64... (Nie wiiem jak Wiggum został policjantem!) Farba pułapka! Negocjator na płycie DVD! Praca Marge (nad żarówkami!) Jak zwykle SUPER odcinek Zdrapka i Pocharatki! ŚWIETNA KOŃÓWKA!!!
Moja ocena to 9/10!
Średni odcinek było parę gagów ale ogólnie nic bardziej specjalnego się nie działo najbardziej mi się podobało Homer vs mózg, Lisa tańcząca ze Skinerem, poziom trzeźwości według Homera, Homera bierze Maggie za krawat, artykuł o Willym, rozstrzelany Gil, torby z farbą, żony dla Homera, Homer mówiący że nie odwiedził Moe, Marge niszczy telefon w zlewie, ucieczka więźnia brudną wodą, śledzona Marge, Moe w przymierzalni, więzień w kołach zębatych i propozycja żeby Marge odwróciła uwagę strażnika
ogólnie daje 7/10
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum