The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: 20x05, curves, dangerous

[20x05] Dangerous Curves

Jak oceniasz ten odcinek?
1
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
4
0%
 0%  [ 0 ]
5
8%
 8%  [ 2 ]
6
8%
 8%  [ 2 ]
7
17%
 17%  [ 4 ]
8
21%
 21%  [ 5 ]
9
26%
 26%  [ 6 ]
10
17%
 17%  [ 4 ]
Głosowań: 23
Wszystkich Głosów: 23

Autor Wiadomość
_Pan_DA_  
Administrator

Wysłany: Wto Wrz 09, 2008 12:11 pm   [20x05] Dangerous Curves

Sezon: 20
Odcinek: 05
Nr produkcyjny: KABF18
Data emisji: 09.XI.2008
Scenariusz: Billy Kimball, Ian Maxtone-Graham
Reżyseria: Matthew Faughnan
Gościnnie wystąpili: Maurice LaMarche (jako Toucan Sam)

Simpsonowie odwiedzają pewną leśną chatkę, która przywodzi Homerowi i Marge wspomnienia z ich wczesnego małżeństwa, zaś Bart i Lisa przypominają sobie swoje wczesne dzieciństwo spędzone w tych okolicach.

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Nie Paź 19, 2008 1:06 pm   

Zmień numer odcinka z 04 na 05. :P
A i przy okazji jest już opis tego odcinka który w moim tłumaczeniu brzmi mniej więcej tak:
Simpsonowie odwiedzają pewną leśną chatkę, która przywodzi Homerowi i Marge wspomnienia z ich wczesnego małżeństwa, zaś Bart i Lisa przypominają sobie swoje wczesne dzieciństwo spędzone w tych okolicach.

Ale wątpię, żeby moje przetłumaczenie opisu z angielskiej wikipedii było poprawne, tak więc prosiłbym aby ktoś mnie poprawił jakby co. ;)

malyxxl  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Nie Paź 19, 2008 7:05 pm   

Nie, tłumaczenie jest OK. Nie powinno być tylko tego końcowego "w tych okolicach"

pyra115  
Lisa

Wysłany: Wto Lis 04, 2008 3:15 pm   

Kod:
When the Simpson family takes a road trip to a cabin in the woods, a series of flashbacks depict Homer and Marge’s blissful courtship and their early married years. They recall their first encounter with Flanders and Maude twenty years prior at the very same cabins, where Flanders insisted the unmarried Homer and Marge stay in separates rooms. Later, they recall when they each met distracting members of the opposite sex who nearly wooed Homer and Marge away from each other. Bart and Lisa also reflect on happier times from their early childhood. Despite the obstacles and the passing of time, Homer and Marge attempt to see the forest for the trees in the “Dangerous Curves”.

Opis z WikiSimpsons !!! :D :D

ZMarchewa  
Profesor

Wysłany: Pią Lis 07, 2008 7:38 pm   

jejku, już w niedzielę premiera, a ja jeszcze Treehouse of Horror XIX nie obejrzałem. No, miejmy nadzieję, że nie zawiedziemy się na tym odcinku, chociaż bardzo dużo odcinków z tzw. wycinkami z dawnych czasów są nudne...

Mokujin8  
Profesor

Wysłany: Pią Lis 07, 2008 9:35 pm   

już się nie mogę doczekać konfrontacji kawalera homera z flandersem :D
konflikt odnośnie oddzielnych sypialni zapowiada się bardzo zabawnie :lol:
http://niebogwiazdzistenademna.blogspot.com/

Guczi  
Grampa

Wysłany: Pon Lis 10, 2008 12:37 pm   

Odcinek fajny, podobały mi się te wszystkie przebłyski, ale śmiechów to było mało, może 7/10...

Michalson  
Profesor

Wysłany: Pon Lis 10, 2008 1:01 pm   

10-/10

jak do tej pory zdecydowanie najlepszy odcinek w sezonie :) Nawet nie biorąc pod uwagę tego, jak uwielbiam retrospekcje w The Simpsons, było baardzo dobrze.

Czy śmiechów było mało? No nie wiem, dla mnie to zdecydowanie najzabawniejszy odcinek od dawna :)

szczegółowo opisze go troszkę później.

D'oh!
Ostatnio zmieniony przez Michalson Pon Lis 10, 2008 8:25 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Artaz  
Lisa

Wysłany: Pon Lis 10, 2008 7:57 pm   

10/10
Uwielbiam historie takiego typu. Dużo dobrych scen, nagle się wszystko spotyka. I te wspominki, opowieści i zakręty przeplatają się w ładny sposób.

+ napis na tablicy
+ prawie-kochankowie w skrzyni
+ Bart i Lisa w samochodzie
+ rycie napisów na drzewie

sh  
Marge

Wysłany: Pon Lis 10, 2008 10:53 pm   

7/10
Nawet dobry odcinek. Choć trzy historie w jednej to trochę za dużo, mogli pominąć jedną retrospekcję i więcej czasu poświęcić drugiej. Słabo rozwinięty jest wątek z Homerem i Marge w wieku kilkunastu lat, ale można się pośmiać z Flandersa, jak ich pilnuje, żeby nie stracili czystości. Drugi wątek z przeszłości, według mnie średnio pasuje do historii, ponieważ nie jest to pozytywne wspomnienie. Lecz jest śmieszny, fajne są rozmowy Homera z jego niedoszłą kochanką. Trochę zdenerwowała mnie Lisa tym swoim marudzeniem.

+Bart w samochodzie rusza głowami Maggie i Lisy jakby to były zębatki
+Marge wychodząca z basenu (wyglądała jak jeden z członków rodziny Adamsów)
+Marge: „Nie mogę spać w pokoju z tą skrzynią”, Homer: „Ja odczuwam to samo w stosunku do tej lampy”
+Lisa:„We won, he’s sleaping!” Bart: „And We stay up forever” i po chwili zasypiają

-Homer próbuje wyciągnąć gumę z ucha Barta
Ostatnio zmieniony przez sh Sob Lis 15, 2008 2:30 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Technik Nadzoru  
Grampa

Wysłany: Wto Lis 11, 2008 3:42 pm   

7/10
Chwilami w starym, dobrym stylu:
+++"Najpierw się pokochamy, a potem zdecydujemy czy to było dobre czy złe?"
+++"Jest kombinacją dobra i zła, jest w nim coś złego i nic dobrego"

Nie rozumiem tylko skąd Homer znał imię córki Alberta i Sylvii???- to chyba błąd scenarzystów?
Ostatnio zmieniony przez Technik Nadzoru Sro Lis 12, 2008 7:30 am, w całości zmieniany 1 raz  

zlyczarny  
Grampa

Wysłany: Wto Lis 11, 2008 6:55 pm   

dużo było gagów ktore mi się podobały musiałbym spisywać z kartką żeby o niczym nie zapomnieć :P Bardzo dobry odcinek :) 9/10 dam

stelek777  
Maggie

Wysłany: Czw Lis 13, 2008 6:03 pm   

9/10
Póki co najlepszy odcinek sezonu, fajnie opowiedziana historia, dobrze wplecione retrospekcje. Ogólnie pozytywnie :)

Kor-diddly-nik  
Lisa

Wysłany: Pon Lis 17, 2008 11:40 pm   

9/10 odcinek naprawde niezły choć dość sentymentalny:). Ogólnie denerwuje mnie tego typu powracanie do przeszłości, tworzy bowiem zawsze choć odrobine niespójności czy niekonsekwencji fabularnej. Tutaj nic takiego jednak nie dostrzegłem. Urzekły najbardziej:

* archiwum 'obelg na Homera' u Patty i Selmy:)
* pierwsze użycie 'Stupid Flanders':)
* szturm Patty i Selmy podczas jazdy samochodem (nieźle działają na Homera:D)
* Flanders i Ś.P. Maude:) (Tu 'Wąs 1':)
* południowy kochanek ('Dlaczego mężate kobiety zawsze mają mężów?!')

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Pon Gru 08, 2008 11:42 pm   

No nareszcie mnie naszło żeby opisać ten odcinek!

Tak więc ja mu stawiam 10-tkę! Naprawdę fajny odcinek, nie muszę chyba dodawać, że lubię bardzo odcinki przeszłościowe, no a tym razem mieliśmy poprzeplatane dwa różne okresy - nastoletni okres Homera i Marge i ten z ich wczesnego małżeństwa. Niezłe mieli perypetie! Dużo prześmiesznych sytuacji i nieporozumień :D Zabawne też jak te wszystkie historie sprowadzają się do jednego miejsca - owej chatki. :]
No i fajnie było móc znów obejrzeć żywą Maude Flanders no i dowiedzieć się jak Simpsonowie wogóle poznali Flandersów(a takiego odcinka to chyba wcześniej jeszcze nie było).

Plusy:

+Bart kręci włosami Maggie i Lisy
+Homer wyciągając gumę z ucha Barta wyrywa mu te uszne kosteczki(strzemiączko, kowadełko i młoteczek) - od razu mi się ta scena skojarzyła z Burnsem któremu płuca raz wyszły na wierzch w sezonie 16-tym. :mrgreen:
+Homer popisuje się na rowerze przed Marge i wpada do błota
+Młodzi Flandersi
+Homer będący pod wrażeniem postaci Flandersa
+Homer i Marge dowiadują się, że są na miesiącu miodowym Flandersów i przysięgają sobie nigdy się nie pobierać
+Likwidacja sklepu -> Wielkie Otwarcie
+Mali Bart i Lisa terroryzujący dziadka! :mrgreen:
+Sylvia: "O! To dla mnie?", Homer: "NIE! Sama sobie weź!"
+Homer śpiewający "Limbo-something"
+Homer do Marge o Sylvii: "Ona przynajmniej nie jest zazdrosna gdy rozmawiam z innymi kobietami!"
+Walka na sushi
+Marge w sushi
+Punkt całowania się z języczkiem
+Konwersacja Barta, Lisy i Homera przed wejściem do samochodziku
+Flanders odseparowujący Homera i Marge(sidła i pułapka na myszy - to dobre! :mrgreen: )
+Maude zapina górny guzik w piżamie a Flanders się tym podnieca! :mrgreen:
+Homer po raz pierwszy mówiący "Głupi Flanders"
+Kartoteka Homera u Patty i Selmy
+Alberto: "Pomódlmy się o to, by neon "nie ma" nie był zepsuty"
+Pijany Homer chcący by Sylvia była Marge
+Alberto: "Czemu zamężne kobiety muszą mieć mężów?!" i próbuje uciec -> chowa się do skrzyni
+Homer próbuje ukryć przed Marge obecność Sylvii, a Marge przed Homerem obecność Alberto no i obaj wynoszą skrzynię a Homer wrzuca tam Sylvię
+Dziadek i dzieci przybywające nagle do chatki
+Homer w kuli z bagażów
+Bart i Lisa w samochodziku potrącają Homera
+Flandersi szpiegują Simpsonów
+Homer chce wyryć na drzewie serce dla Marge a tu brakuje miejsca! :mrgreen:
+Homer: "Muszę zakończyć to małżeństwo póki jestem młody i przystojny!"
+Homer ździera korę z drzewa z wyrytym sercem
+Lisa narzekająca na Barta w samochodzie

Minusy:

Brak

Ale za to dopatrzyłem się paru błędów w tym odcinku:

-W pierwszej retrospekcyjnej scenie Marge po którymś tam ujęciu nagle zmieniła się fryzura
-Skąd Homer znał imię córki Sylvii i Alberto gdy ją prosił o pomoc w odwiązaniu z bagaży?
-Gdy zaczyna się retrospekcja z wczesnego małżeństwa Homera tuż po retrospekcji z ich nastoletniego okresu pojawia się napis "5 lat wcześniej" - domyśliłem się, że to chodzi o 5 lat od chwili obecnej, ale jest to mylące, bo ktoś mógłby pomyśleć że to 5 lat wcześniej od poprzedniej retrospekcji(czyli Homer i Marge musieliby być chyba dziećmi).

A i tak przy okazji: czy ktoś mógłby zmienić opis odcinka? Bo ten przetłumaczony przeze mnie tak jakoś mi się nie podoba :| Niezbyt dokładnie oddaje on treść całego odcinka.

Odpowiedz do tematu