Wysłany: Wto Cze 09, 2009 10:20 am [21x08] O Brother, Where Bart Thou?
Sezon: 21
Odcinek: 08
Nr produkcyjny: MABF01
Data emisji: 13.XII.2009
Scenariusz: Matt Selman
Reżyseria: Steven Dean Moore
Gościnnie wystąpili: Peyton Manning (jako on sam), Eli Manning (jako on sam), Cooper Manning (jako on sam), Smothers Brothers (jako oni sami), Kim Cattrall (jako czwarte dziecko Simpsonów), Huell Howser (jako on sam), Jordan Nagai (jako Charlie)
Lisa uświadamia Barta, że on nigdy nie doświadczy takiej więzi, która łączy ją z Maggie. Dlatego Bart prosi Homera o młodszego braciszka, a gdy ten odmawia wybiera się do sierocińca...
No no proszę! Jakoś mile mnie ten odcinek zaskoczył... Choć domyślam się, że to niestety tylko jednorazowy wzrost formy, a w następnym odcinku już niestety znowu wszystko wróci do normy. No ale póki co cieszmy się chwilą!
Oglądając ten odcinek miałem wrażenie jakbym oglądał starych dobrych Simpsonów w ich starym dobrym stylu! Trochę mnie tylko dziwi fakt, że twórcy na tak oczywisty pomysł jak braciszek dla Barta wpadli dopiero w 21. sezonie, bo to zdecydowanie materiał na 2, 3 lub 4 sezon, no w każdym razie którychś z tych pierwszych. Hej, a może to właśnie dlatego miałem wrażenie, że oglądam jakiś stary odcinek i stary sezon?
Chociaż co prawda Bart już kiedyś miał przez jeden odcinek przyrodniego brata, tyle, że nie z sierocińca tylko z wypożyczalni i nie był dla niego jak brat, tylko raczej zastępował mu ojca po tym jak obraził się na Homera. Heh, prędzej by chyba właśnie tamten odcinek powinni wyemitować teraz w 21. sezonie, a dzisiejszy wrzucić do 4-ego.
No ale wracając do fabuły odcinka to nie tylko ze względu na główny motyw odcinek przyjemnie mi się oglądało. Były też inne rzeczy, które miały wpływ na wysoką ocenę. Przede wszystkim ta zimowa sceneria. Co prawda zima akurat niby nie była tutaj do niczego potrzebna, no ale domyślam się, że to ze względu na obecną porę roku w realu ją tutaj dali. Kolejne rzeczy to dwa smaczki z innych seriali(a właściwie to z serialu i gry video(później oczywiście zekranizowanej ): parodia South Parku(świetnie dobrane postaci ) oraz Mario i Luigi z gier Super Mario(Tak skoro przy klasycznych grach już jesteśmy to bardzo fajnie by było oprócz braci Mario zobaczyć jeszcze postaci z gier o jeżu Sonic'u. Bo braci Mario pokazali w serialu już dwa razy, a Sonica jeszcze ani razu, a to też przecież klasyka gier video(tyle, że stworzona przez konkurencję )).
Pozostałe fajne momenty odcinka to m.in.:
+Lisa razem z Homerem panikująca na widok rzezi koni w telewizji
+Słowa Lisy na temat globalnego ocieplenia(tak szczerze to muszę to jeszcze sprawdzić, bo coś nie do końca w to wierzę. )
+Bart próbujący wytworzyć prąd do zasilenia swojego DVD - bardzo oryginalny pomysł, aczkolwiek zdaje się, że już gdzieś w innym serialu takie coś widziałem
+Bart podmieniający pigułki Marge, które przypadkowo dostają się w ręce Nelsona
+Goły Barney w śniegu
+Barney powracający jako Pługowy Król! O! Kolejna rzecz dzięki której miałem wrażenie, że oglądam stary sezon.
+Wyobrażenie Barta o trzech siostrach - ciekawe, że Maggie znowu nie wypowiedziała ani słowa(no dobra dobra już kiedyś wypowiedziała, no ale przecież to był fake! ), za to ta trzecia siostra już tak. Co więcej na temat tej sceny - starsze Lisa i Maggie(no może Maggie trochę mniej) wyglądały dokładnie tak samo jak na fanartach na deviantarcie.
I to wszystko. Teraz czekam już tylko na ankietę bym mógł wystawić ocenę.
Wysłany: Pon Gru 14, 2009 6:23 pm
Dziś obejrzałem i nie jest źle. Najlepsza jest część, w której Bart próbuje przekonać rodziców, do zrobienia kolejnego dziecka (Kamasutra, czy romantyczna kolacja). Niestety, sporo średnich żartów, jak na przykład celebryci w śnie Barta. :/ Kiedyś znane osoby w Simpsonach mnie nie drażniły, ale obejrzałem 12. sezonów South Parku i podlizywanie się znanym osobom podczas odcinka jest dla mnie już trochę lamerskie. Odcinek jednak ratuje się kilkoma fajnymi żartami i nawiązaniami i ma ode mnie wysoką notę 7/10.
+ Reklama żelatyny i nagroda Emmy
+ Skinner i Chalmers w radiu
+ Bart grający na Xboxie
+ Parodia South Parku - najlepszy moment odcinka. Jeśli ktoś ma ten odcinek w AVI, to niech tą scenę wrzuci na YouTube
+ Bart jako tragarz sióstr - czy to nie parodia "Sexu w wielkim mieście"?
+ Bracia Mario we śnie
+ Bart chcący "zakochać" rodziców
+ Parodia Piły
+ Plow King
+ Sam pomysł na fabułę
- Rozmowa o globalnym ociepleniu
- Bart niemogący wyjść z domu
- Bart nie wie, że DVD i telewizor jest na prąd... Chyba aż tak głupi nie jest?
- Ci futboliści i muzycy w śnie... Jezuu, ale to było lamerskie
- i jeszcze kilka innych, średnich żartów
Dobrze że nie miałem czasu obejrzeć tego odcinka na początku tygodnia bo sporo śniegu u mnie napadało i wpłynęło to na ocenę odcinka ze względu na klimacik Szkoda tylko że nie zobaczymy w tym roku już typowo świątecznego odcinka... Trudno.
Odcinek IMO świetny, jeden z lepszych w tym sezonie. Sporo nawiązań i parodii a to właśnie lubię oglądać Tak samo jak Kudłaty odniosłem wrażenie że odcinek pasowałby do tych początkowych i cóż... Chyba sobie powoli zacznę przypominać te pierwsze sezony Ogólna fabuła, mimo iż podobne pomysły były kilka razy już poruszane wcześniej to nie nudziła, może to przez to właśnie że było tu sporo parodii. Najbardziej podobała mi się z Xboxem i gierką Headshot! Cieszę się również że twórcy nawiązując do South Park ukazali chyba najbardziej rozpoznawalną scenę Nie ma sensu wymieniać wszystkich gagów, które mi się podobały ale było ich sporo Moment w którym Homer odpala fajkę w garażu pełnym fajerwerków jest już tak oklepanym gagiem w kreskówkach że za to dostaje minusa. Tak samo minus za sen. Nie wiem czemu ale mnie nie śmieszył...
Ogólnie odcinek fajny i nie mam żalu że zostawili nas do kolejnego roku z bublem
Co do Shaggyego i jego Sonica to w USA bardziej oklepaną grą jest Mario i Donkey Kong niż to drugie Być może właśnie dlatego pokazali nam hydraulików bo w tym drugim przypadku większość by patrzyła w ekran z wyrazem twarzy WTF
Poza tym Sonic nie miał brata, a śnił o znanych braciach, więc nie miałoby to sensu.
Koniec offtopu.
A czy ja gdzieś napisałem, że szkoda mi, że nie pokazali Sonica w tym odcinku?
Ja mówiłem ogólnie - w odniesieniu do całego serialu(choć teraz już wiem, że pary razy się jednak pokazał )! A w tym odcinku to oczywiste, że nie mieliby po co go pokazywać.
Wreszcie dobry odcinek! Pierwszy raz w tym sezonie, dobrze wykorzystali fabułę. Intro i Odcinek bardzo mi się spodobał, a w większości przez początek akcji (Lisa & Maggie) oraz za żarty! Śmieszne było z Tac Tic ( za nazwę)Daję 9/10, bo to świetny odcinek!
+striptiz poduszek w czołówce
+produkcja żelatyny z koni
+Homer mówi, że Lisa jest królową wariatkowa
+sanie ciągnięte przez kujony
+Bart słucha komunikatu o zamkniętych szkołach
+Bart wytwarza prąd
+Homer zapala fajkę w w magazynie z fajerwerkami
+Homer i Bart w kinie
-Sen Barta nuda
-przybrany brat Barta nudny
Kolejny odcinek w zimowej scenerii ale niestety kiepski.
SUPER! A myślałem, że już nic mnie nie zaskoczy tak pozytywnie jak ten odcinek
Co do globcia... zgadzam się z Homerem, wyznawcy teorii globalnego ocieplenia używają tak samo absurdalnych argumentów jak Lisa i jeszcze wielu innych równie głupich (jak fakt, iż człowiek jest tak super zarąbiście potężny, że jest w stanie sam zmienić klimat, a tak naprawdę jest pyłkiem na wietrze, również nie wiadomo skąd założenie, że klimat jest stały i nie zmienia się - przed nami moi drodzy jeszcze epoki lodowcowe, zmiany kontynentów itd.)
Co do odcinka - tu najbardziej podobały mi się te różne nawiązania - to do Mario Bros, to do South Parku (cymes!), swoją drogą - mała aluzja rockowa - jak Charlie mówi o jednorękim perkusiście to nawiązuje do Ricka Allena - jednorękiego perkusisty zespołu Def Leppard.
Bardzo udany moim zdaniem. Pomysł na braciszka powinien zrodzić się w głowie Barta jakieś dobre kilka sezonów wstecz. Co do globalnego ocieplenia- naukowcy podają także taką wersje. Pamiętam, że nauczyciel też coś mówił w ten deseń. Nie wiem, czy do prawda, ale jakoś mnie to nie gnębi.
+Parodia piły
+Plow King żyje!
łosiem i pół. Mam dobry humor, wiec zaokrąglę do dziewiątki.
_________________ "People curse the government and shovel hot food down"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum