The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: czas, produkcji, wada, zaleta

Czas produkcji - zaleta czy wada?
Autor Wiadomość
Yoda
[Usunięty]

Wysłany: Wto Cze 13, 2006 10:50 am   Czas produkcji - zaleta czy wada?

Jak wiadomo jeden odcinek simpsonow robiony jest od 8 do 10 miesiecy. Gdy taki odcinek South Park powstaje nawet w tydzien.

Jakie sa wasze zdania, czy podoba sie wam zachowani tej klasycznej metody tworzenia serialu kosztem braku "swiezych" tematow? Czy moze wolelibyscie by simpsony podejmowaly aktualne tematy?

Polonez
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 14, 2006 9:55 pm   

Odcinki są tyle czasu robione ale jak jest sezon to wychodzą co tydzień, czaszami 2. A south park puścili 7 czy 8 odcinkóe 10 serii i przerwa 4 miesiące... Czyli tak jakby dłużej są robione.

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Sro Cze 14, 2006 10:21 pm   

Zaletą dłuższego czasu produkcji jest nieporównywalnie lepszy poziom techniczny Simpsonów. Pod tym wzgledem nie można ich porównywać do SP, to zupełnie inna technika animacji, simpsonowie jako film animowany są produkcją niezwykle dopracowaną , można w nich zobaczyć wiele róznych typów ujęć stosowanych w filmach aktorskich. Twórcy serialu pozwalają sobie na umieszczanie w nim wielu akcentów, które nie służą rozwojowi akcji a pokazują jek wielkim poczuciem humoru dysponują twórcy.

Yoda
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 14, 2006 11:02 pm   

Polonez no bo simpsony sa wyswietlane na Fox, i dana stacja daje iles tam czasu na dany serial (o ile sie nie myle to sa nawet 2 kanaly Fox, co zwieksza mozliwosci) SP leci na Comedy Central, i ma poprostu bardziej napiety program, i odcinkow jest mniej. W wczesniejszych sezonach mieli o wiele wiecej odcinkow.

A co do jakosci produkcji to nie bede dyskutowal, kazdy ma swoje zdanie i sie tego nie zmieni.
Jednak dla mnie przestarzala technika simpsonow jest jedynie wada, jestem pewnie ze wykonanie animacji na komputerach nie zmniejszyla by jakosci grafiki, a co najwyzej ja zwiekszyla. No i najwieksza wada dla mnie to brak oddzialywania na aktualne wydazenie, oczywiscie nie pisze o takich co dzieja sie na codzien, ale napewno M.G. mogl by wykozystac tematy jak Wojna w Iraku, Wybory, itp.

Raq  
Grampa

Wysłany: Sro Cze 14, 2006 11:49 pm   

Te tematy mało pasują do Simpsonów.....a zresztą od czasu do czasu pojawia się jakas wzmianka na temat aktualnych wydarzeń ale jest to zawsze jedynie smaczek itp....mi osobiście podoba się "technika" Simpsonów i nie chciałbym aby ją zmienili...ta z SP podoba mi się mnie i myśle ze dobrze ze robią Simpsonów tak jak robią :D

tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Czw Cze 15, 2006 10:38 am   

Przecież Simpsonowie są robieni na komputerach od bodaj 2001 roku.

Edit: A nie mój błąd od 5 stycznia 2003. Jednak te ciekawostki z portalu się przydają.

A w ogóle to w ciekawostkach filmwebu do South Park napisali, że "Tworzenie jednego odcinka z pomocą komputera trwa około 5 dni."

yako
[Usunięty]

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 10:27 am   

Tutaj nie ma chyba co porównywać Simpsonów z SouthParkiem.
Oba seriale są robione na zalecenie innych stacji oraz zapewne inną techniką.

Poza tym wydaje mi sie ze "kreska" w Simpsons jest lepsza niz w SouthPark.

Poza tym Simpsons tez mają kilkumiesięczną przerwę (podobnie jak SouthPark)

Pozdrawiam

m@rcin  
Grampa

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 10:57 am   

Moim zdaniem dzięki czasowi produkcji serial jest bardziej dopracowany. Choć tak mi się wydaje, że przy Futuramie bardziej się przyłożyli ;)

HomerJay  
Lisa

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 1:37 pm   

Nie można porównać tych 2-óch produkcji bo to jakby porównać futuramę do Pod gradobiciem pytań. Taki odcinek tworzy sie nawet szybciej dodatkowo pamiętajmy ze grafika SP jest prostacka i jej tresc również maa byc dokładnie taka saa maxymalnie prostacka bazujaca na najniższych dowcipach. Tym tropem poszedł też 4fun w swoich kartonach. minimum myślenia maximum rozrywki. Simpsony są robione długo ale pozwala to na lepszy efekt i bierzące nanoszenie poprawek (min. nawiazania do poprzednich odcinków) Niech pracują tak dalej gooooo Matt.

tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 2:12 pm   

Całkowicie się nie zgadzam co do South Parku. To wcale nie jest prostacka kreskówka. To serial, który w każdym odcinku ma morał. I jak to ktoś ładnie na wikipedii napisał młodzież widzi tylko brzydkie słowa a kompletnie nie zwracają uwagi na przesłanie. Skoro twoim zdaniem to prostacka kreskówka to dlaczego krytycy na całym świecie ją uwielbiają? Prawdą jest, że aby serial zrozumieć trzeba myśleć i być na czasie. Choćby jeden z odcinków ósmego sezonu poruszał temat tej całej niepełnosprawnej amerykanki co leżała jak warzywo a jej mąż domagał się eutanazji. Co do 4fun się zgadzam te całe "Pod gradobiciem pytań" jest w ogóle nie śmieszne ale South Park do dla mnie serial genialny i nie przez swoje słownictwo ale przez poważne treści.

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 4:58 pm   

tomeczek-b napisał/a:
Co do 4fun się zgadzam te całe "Pod gradobiciem pytań" jest w ogóle nie śmieszne

Jak się możesz zgadzać z czymś, co nie zostało powiedziane? Bo gdzie niby HomerJay powiedział, że to nie jest śmieszne? Powiedział tylko, że humor tam zawarty jest prosty. I mnie dla naprzykładu PGP się niesamowicie podoba. Fakt, że nie wszystkie odcinki, ale na pewno duża część. I wcale nie uważam się przez to za osobę ze słabym poczuciem humoru. Wręcz przeciwnie - bawią mnie tam rzeczy, których większość krytykantów nawet pewnie nie potrafi wychwycić. Tak więc zamiast mówić ogólnikowo, że to nie jest śmieszne - polecam mówić, że coś nie śmieszy Ciebie.

tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 5:11 pm   

Ale HomerJay napisał
Cytat:
pamiętajmy ze grafika SP jest prostacka i jej tresc również maa byc dokładnie taka saa maxymalnie prostacka bazujaca na najniższych dowcipach. Tym tropem poszedł też 4fun w swoich kartonach. minimum myślenia maximum rozrywki.

Czyli uważa, że PGP jest prostackie, opiera się na najniższych dowcipach. A czy to nie oznacza tego samego, że nie jest śmieszne? Przecież to oczywiste, że oznacza to samo tylko, że Ty lubisz PGP i bronisz tego nie zauważając tak oczywistej rzeczy. A ja PGP nie lubię zwłaszcza za te piosenki na końcu które się w większości przypadków nawet nie rymują. Choćby z Kubą Wojewódzkim. Boże jakie to było żenujące.

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 5:40 pm   

Ja nie muszę bronić PGP bo to się broni samo :mrgreen: A co do piosenek to one się wcale nie muszą rymować. Jeśli do Ciebie ten humor nie trafia, nie rozumiesz żartów - to Twoja sprawa. Ale umiej przyznać, że serial nie jest ogólnie nieśmieszny, tylko, że nie śmieszy konkretnie Ciebie. A dowodem niech będzie zaproponowany wcześniej przez Ciebie argument ku obronie klasy South Parku - jeśli PGP jest takie beznadziejne to czemu polscy krytycy uznali to za odkrycie roku?

tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 5:51 pm   

Tego nie wiedziałem. Przyznaję, że oglądałem tylko 3 odcinki i wszystkie wydały mi się beznadziejne. Albo pech chciał, że widziałem tylko te kiepskie albo faktycznie ten typ humoru do mnie nie trafia.

Vito  
Bart

Wysłany: Sob Cze 17, 2006 8:04 pm   

Lepiej żeby dłużej robili ale była lepsza jakość. Postacie z South Park wyglądają jak wycięte z papieru.

Odpowiedz do tematu