Na pewno niemożliwe jest lądowanie UFO, niestarzenie się, upadek z przepaści i przeżycie, niemożliwe jest że do Twojej łazienki przyjdzie Jay Leno pomóc myć żałosnego klauna (sic! jakie to było debilne!)...
Natomiast zawsze możesz przeżywać przygody ale wątpliwe by działo się to tak często. Przyznam szczerze, że nie wiem o co tak naprawdę chodzi w tym temacie. I przyznam szczerze nie wiem po co ja to w ogóle piszę ale tak to już jest, że jak zbliżają Ci się egzaminy to robisz wszystko by się nie uczyć
No jeśli chodzi o postacie, to dookoła nas można zauważyć simpsonów, np moja siostra jest stuprocentową Lisą, mój tata przypomina Homera (piwko po pracy i TV) ale jeśli chodzi o przygody, to każdy je ma, ale nie w takim natężeniu jak Simpsonowie
Przepis na Springfield:
1. Weź jedną amerykańską wioskę na zadupiu
2. Wprowadź tam masę zakręconych ludzi
3. Zbuduj elektrownię atomową
4. ... i delektuj się własnym Big Brother'em
Oj długo się nad tym zastanawiałem, ale po tych wszystkich przemyśleniach ostatecznie doszedłem do wniosku, że tego serialu raczej nie dałoby się przenieść na naszą realną szarą rzeczywistość, a przynajmniej nie w całości. Ten serial to w końcu satyra, czyli rzeczywistość pokazana w krzywym zwierciadle, a nie jej rzeczywiste, wierne odzwierciedlenie. A zresztą nawet gdyby było to możliwe i życie w realu było identyczne z tym co się dzieje w serialu no to wtedy serial już straciłby swoją rangę, swój status. Nie byłby już krzywym zwierciadłem tylko wiernym odzwierciedleniem rzeczywistości. Absurdalnej co prawda, no ale jednak. I co więcej wtedy jej parodiowanie to chyba nawet nie miało by już głębszego sensu, skoro sama w sobie byłaby już jedną wielką parodią. :]
Podobieństwa owszem są, no ale nie oszukujmy się - absolutnie wszystkiego to się na real przenieść nie da. Sam pamiętam, że byłem kiedyś zabójczo podobny do Barta gdy byłem w jego wieku i też tak jak on słynąłem wtedy z masy różnych wygłupów w jego stylu, no ale mimo to nie wszystkich jego wybryków udawało mi się dokonać. Niektóre były po prostu zbyt trudne albo i wręcz niemożliwe przeze mnie do zrealizowania. :] Zresztą wszystkich to ja chyba nawet nie miałbym(zarówno teraz jak i wtedy) ochoty, odwagi lub nawet i godności by je wykonywać. Tak więc nawet jeśli byłyby takie wygłupy do wykonania w realu możliwe to jednak zawsze znalazłyby się jakieś czynniki hamujące, jak na przykład te które właśnie wymieniłem.
A co do tych rzeczy które wymienił tomeczek, no to w większości nie są to elementy stricte simpsonowe, bo można je zobaczyć w zasadzie w każdej kreskówce, no ale również kreskówki ogólnie same w sobie jak wiemy rządzą się swoimi prawami i też nie da się z nich wszystkiego idealnie przenieść na real.
Wysłany: Pią Sie 14, 2009 8:07 pm
Simpsonowie realem? Chyba Madryt... Wyobrażacie sobie scenki z Treehouse'a w waszym życiu? Jakoś nie przypominam sobie, by przyszedł kiedyś do mnie akwizytor i zaproponował dom przyszłości albo żebym kupił sobie klonujący hamak.
Chociaż... scenki z pierwszych trzech - czterech sezonów są bardzo prawdopodobne, więc w ankiecie oddaję głos na "na średnio".
Większość sytuacji była by możliwa w realnym życiu. Przygody również. Ale raczej nie możliwe nie starzenie się, takie poturbowania do jakich dochodzi w odcinkach. Co do ufo, oczywiście że to możliwe i prawdopodobne że wielokrotnie się wydarzyło.
Myślę, że niektóre sytuacje przedstawione w Simpsonach mogą się zdarzyć w prawdziwym życiu, ale na pewno nie tak często, jak to jest przedstawiane w serialu.
_________________ Obejrzane seriale (sezony):
The Simpsons: TUS, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, The Movie, 19, 20, 21, 22, 23... Futurama: 1, 2, 3, 4, 5, Movies, 6, 7.
Metalocalypse: 1, 2... My Little Pony: Friendship Is Magic: 1, 2...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum