Futurama jest grą przygodowo-zręcznościową, bazującą na popularnym serialu animowanym o tej samej nazwie, emitowanym od 1999 roku i stworzonym przez ojców słynnego kreskówkowego cyklu pt. The Simpsons. Developerzy postarali się więc, abyśmy oglądali na ekranie charakterystyczną komiksową grafikę (trójwymiarowe środowisko i postaci, wykonane w technologii cel-shading), doświadczali wielu zabawnych sytuacji etc.
Futurama jest grą przygodowo-zręcznościową, bazującą na popularnym serialu animowanym o tej samej nazwie, emitowanym od 1999 roku i stworzonym przez ojców słynnego kreskówkowego cyklu pt. The Simpsons. Developerzy postarali się więc, abyśmy oglądali na ekranie charakterystyczną komiksową grafikę (trójwymiarowe środowisko i postaci, wykonane w technologii cel-shading), doświadczali wielu zabawnych sytuacji etc.
Nie powinno nikogo dziwić, że w roli głównych bohaterów występuje groteskowy tercet w składzie: Philip J. Fry (dwudziestowieczny mężczyzna, wyciągnięty z komory kriogenicznej w odległej przyszłości), Turanga Leela (żeńska forma cyklopa) i Bender Bending Rodriguez (zdegenerowany robot o alkoholicznych zapędach). Ponadto w wirtualnej rzeczywistości pojawia się mnóstwo znajomych postaci – m.in. humanoidalny homar w białym kitlu, czyli dr John Zoidberg. Natomiast naczelnym zadaniem, postawionym przed wspomnianą trójką protagonistów, jest wyrwanie korporacji Planet Express Deliveries z rąk pewnej złowieszczej businesswoman. Cel ten można zrealizować tylko poprzez przeniesienie się w przeszłość i zmienienie biegu historii.
Zabawę podzielono na ponad dwadzieścia zróżnicowanych etapów, polegających na eksploracji, rozwiązywaniu problemów logicznych, walce z przeciwnikami itd. Pomiędzy poszczególnymi epizodami fabularnymi autorzy umieścili animowane scenki przerywnikowe o łącznej długości blisko trzydziestu minut, będące prawdziwą gratką dla entuzjastów serialu Futurama. Rozgrywkę uprzyjemnia dynamiczny sposób prezentowania przebiegu akcji z perspektywy trzeciej osoby oraz intuicyjny system sterowania.
Zamierzam ją sobie kupić w najbliższym czasie, jeśli ktoś w nią grał to proszę o opinie.
Podbijam, nabyłem ostatnio PS2 oczywiście pierwszą grą jaką kupiłem i czekam na nią z niecierpliwością jest The Simpsons Game ale także przymierzam się do zakupu tejże gry. Jakieś opinie?
W końcu kupiłem tę gierkę (na Allegro), wcześniej ktoś mi sprzątnął aukcję z przed nosa. Kosztowała mnie 25zł z przesyłką. Skoro nikt nic nie napisał o grze to jak ją już dostanę postaram się ją zrecenzować
Kiedy zrecenzujesz, bo nie mogę się doczekać. Traile zachęcający, a akurat PS2 mam. Gra droga nie jest, bo kosztuje 20 pare zł, więc jak jest fajna to może bym kupił.
Przeszedłem na razie... pierwszy level a to dlatego tylko tyle, że jestem jeszcze na etapie oglądania ostatniego odcinka z 4 sezonu, został mi jeszcze 5 sezon i będę mógł zagrać, a to dlatego tak, by nie przegapić żadnego gagu związanego z serialem. Dla przykładu podam, że w 1 levelu pojawia się Scruffy, który w samym serialu pojawił się dość późno i nie wiedziałem w grze kto to jest i tak postanowiłem najpierw obejrzeć, a dopiero potem przejść grę także jeszcze trochę cierpliwości
Ale już w pierwszym epizodzie jest sporo humoru: polewka z Bendera, czy szafek, ale nie będę zdradzał szczegółów Grafika jak na 2003 rok jest bardzo dobra i mnie wcale nie razi, a jestem takim graczem, któremu ciężko się gra w starsze tytuły po tym jak zobaczyło się jak wyglądają nowe
Wysłany: Sob Maj 07, 2011 8:55 pm
Nie grałem w tę grę ale oglądałem 30-minutowy odcinek, który jest zlepkiem cutscenek z gry. Bardzo mi się to podobało, no i fajnie było zobaczyć załogę Planet Express w trzecim wymiarze - miła odmiana.
Wracając do samej gry - posiada ona genialną i bardzo nastrojową muzykę. Z całego serca polecam, bo jest to coś naprawdę niesamowitego. Dodatkowo w soundtracku można znaleźć fajne remiksy motywu przewodniego.
Nie grałem w grę, ale mogę powiedzieć, że ma dwa mocne plusy, którymi są właśnie muzyja i zabawne cutsceny. Podobno miała jednak mierne recenzje i słaby gameplay, więc jak się nie jest fanem to nie warto ryzykować pieniędzy na kupno.
B.B.Rodriguez, też nie grałem w grę, ale czy to jest aż tak straszny wydatek dla posiadaczy PS2? Trzeba przeanalizować. Gra kosztuje bardzo mało jak na grę konsolową, nawet z zeszłej generacji. Jeśli ktoś kupił PS2 już dobre parę lat temu, w parę lat jeszcze przed ujawnieniem XBoxa, PS3 i Wii, to nie będzie mu szkoda wydać 2-3 dych na Futuramę (wystarczy że płacił owy gracz już krocie za takie produkcje premierowe jak God of War, czy Spyro). Jeśli jednak kupił PS2 niedawno po to, aby pograć sobie w klasyki po relatywnie niskich cenach, to jednak można by się wstrzymać i przemyśleć spokojnie sprawę. Ja dlatego, że uważam już samą Futuramę za najlepszą kreskówkę ever, kupiłbym grę, gdybym miał tylko PS2 (PS3 nie jest kompatybilne ze starymi grami ). Jednak nie radziłbym tego za bardzo innym, "normalnym" gamerom.
Hej przeszłam grę dwa razy Polecam, ale tylko dla fanów tego serialu. Uważam, że jeśli nie byłabym wielkim fanem Futuramy, mogłabym mieć pretensje co do grafiki. Jednak trzeba wziąć pod uwagę fakt, że gra została wydana właśnie w 2003roku, jak ktoś wyżej już wspomniał. Najbardziej ekscytujące w grze jest to, że grasz czterema postaciami z serialu. Najpierw Fry, następnie Bender, Leela i epizod nawet z dr Zoidberg!:) plus super podkład muzyczny, poruszanie się w budynku Planet Express, po mieście New New York, w kanałach - napotykanie potworów Przeszukiwanie szafek pracowników Planet Express, Scruffy czytający "swoje gazetki" w kanciapie
Gra w pełni mnie zadowoliła. Rzadko mamy okazję wczuć się w ich rolę, nawet oglądając odcinki po raz setny Dobry epizod z Benderem, który ucieka przed wielką toczącą się skałą. Świetnie są uwzględnione pikantne szczegóły charakterystyczne dla poszczególnych postaci, jak np. Fry leczy się dzięki Slurm`owi i zbiera dolary a Bender zbiera diamenty i pije olej (myślę czy nie piwo).
Końcowa scena zaskakująca, w stylu właśnie Futuramy
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum