Wysłany: Czw Gru 17, 2009 9:58 pm Homer i promocja atomu w Gazecie Wyborczej
W dzisiejszej (17.12.2009) Gazecie Wyborczej, na stronie drugiej jest taki oto artykuł:
"A jak atom w M jak Miłość".
(Wspominam o tym, bo milo mi się zrobiło widząc moją ulubioną familię na zdjęciu eh rozczulam się na święta )
Artykuł mówi o przyszłej promocji energii jądrowej w Naszym kraju. Artykuł opatrzony jest zdjęciem RODZINKI a w nagłówku można przeczytać:
"(...) Polska energetyka atomowa szuka swego Homera Simpsona"
W skrócie chodzi o to, żeby wpleść wątki energetyki jądrowej do popularnych seriali, tym samym promując ją wśród ludu... Przykładem są tu Simpsonowie i Inspektor ds. Bezpieczeństwa z elektrowni w Springfield Zaczyna się więc szukanie "twarzy" kampanii promocyjnej w Polsce, a jako przykład "idealny" autorzy tekstu podali Homera S.
Tak barwna postać jak Homer przybliża co nieco sprawy związane z atomem, ale jeśli przeciętny Polak zobaczyłby jak Homer prowadzi elektrownię atomową, to wątpię, że poparcie dla energii jądrowej by wzrosło
Swoją droga gdyby tak Rysiek z Klanu działał w branży atomowej...
Wysłany: Czw Gru 17, 2009 10:42 pm
Bez przesady, nawet w Polsce słyszeli o Simpsonach, niektórzy pamiętają premierę wersji kinowej.
Artykuł o którym mówił collector, jest do przeczytania tutaj:
http://wyborcza.biz/bizne...ak_Milosc.html, ale tutaj jest opatrzony zdjęciem bohaterów M jak Miłość, nie wiedzieć czemu.
Wpiszcie sobie w Google tytuł artykułu - "A jak atom..." wyskakuje kilka odnośników ze skrótem artykułu i zdjęciami, różnymi zdjęciami .
Widać wszyscy podchwycili temat Może z okazji przejścia na energię jądrową będą znowu puszczać Simpsonów w TVP
Skan/zdjęcie gazety zrobię po poludniu jak wrócę z pracy.
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 10:17 am
Pomarzyć zawsze miło, ale na to są małe szanse. TVP miała chyba prawa do 4. pierwszych sezonów, które sprzedała Canal+, więc nie bardzo może puszczać te odcinki. No i piszą o propagandzie w polskich badziewiach, typu "M jak Miłość". Blee...
obiecany artykuł - mam nadzieję że nie łamię praw autorskich, to nie do pomyślenia w internecie... - można sobie ściągnąć na dysk i poczytać
Na pulsie była słaba oglądalność co może zniechęcić ludzi do oglądania tego serialu.
Jaka słaba oglądalność? Przecież to była twarz sezonu Pulsu. Stacja po prostu zyskała właścicieli, którzy nie zgadzają się z przesłaniem serialu i tyle!
Wysłany: Pią Gru 18, 2009 10:02 pm
Obaj się mylicie. Puls przestał emitować Simpsonów, ponieważ w wyniku kryzysu finansowego właściciel sieci FOX, Ropert Murdoch, wycofał swoje udziały z kilku przedsiębiorstw, w tym Pulsu. A to, że Simpsonowie są transmitowani przez FOX, mam nadzieję, że wszyscy forumowicze wiedzą.
Tak, ale nie było zbyt dobrej oglądalności z powodu dubbingu. Kiedyś gdzieś o tym pisano. Może macie rację, ale nie wiadomo czy będzie dobra oglądalność na TVP... Mogliby dać simpsonów na jakiejś publicznej stacji, gdzie można by wybrać język oraz napisy.
Wysłany: Sob Gru 19, 2009 11:03 am
TVP to publiczna stacja ;] A co do twoich wymagań - może jeszcze frytki do tego? Wybór języka i napisów jest dostępny głównie w płatnych kanałach, albo darmowych odcinkach z neta
Tak, ale nie było zbyt dobrej oglądalności z powodu dubbingu.
Badania oglądalności wskazały, że Simpsonowie na Pulsie mieli lepszą oglądalność niż TV4 i TVN7 o tej samej porze. Nie wiemy, czy mieliby jeszcze lepszą bez dubbingu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum