Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 12:46 am Kolejny konkurs
Nie teraz ale za jakiś czas będzie nowy konurs tym razem nie dla grafików komputerowych.
Pytanie co byście woleli: konkurs na komiks (wykonany ręcznie na papierze na 10 obrazków z fabuła - ja osobiście wolę te opcję:P) czy konkurs na krótkie opowiadanie ( i tu trzeba by wymyśleć kryteria to może być trudniejsze).
Zaznaczam kilka spraw:
Oba konkursy mają swoje złe i dobre strony:
Komiks
(-) Ci co twierdzą że nie umieją rysować, niekoniecznie wezmą udział
(+) prosta forma oceny (nie trzeba dużo czytać);
(+) zwięzła fabuła (10 obrazków) może uczynić historyjkę dużo śmieszniejszą;
(+) wreszcie wykażą się artyści starej daty: kartka - papier vs. myszka i eran komputera
Opowiadanie
(-) dużo czytania = trudniej ocenić = czy mają to robić użytkownicy czy panel jurorów?
(+) możliwość wykazania się dla nie komputerowych i nie rysujących
(+) bardziej rozbudowana fabuła
You decide. Ankieta otwarta tydzień.
[ Dodano: Pią Kwi 10, 2009 2:33 am ]
Możecie sę również wypowiadac i proponować zasady itp
Klawiatura nie gryzie
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 12:10 pm
nie, to już jest ustalone. jeśłi będzie to ręczny, daje to szansę innym użytkownikom nie obeznanym w programach graficznych
Poza tym wg mnie będzie śmieszniej
Wiek: 22 Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 755 Skąd: Out Of Arkham
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 12:15 pm
To moze byc mniejszy odzew. Nie kazdy ma talent a tak to do walki moga stanac i Ci i Ci. Ten kto nie ma talentu zrobi w programie. Ten kto ma talent narysuje.
a ja się tak zastanawiam - czy na jedną osobę będzie przypadał limit jednego komiksu (w sensie uczestnictwa), bo tak, to można by spróbować siły techniką i tą i tą
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 12:59 pm
no i wiadomo jaka praca wygra: zrobiona komputerowo - bez sensu. Od razu stawia to rysujących na przegranej pozycji. Oczywiste że efektowniej wygląda coś zrobionego na komputerze - ostrzejsze kolory, kontury. A chodziło oto by powstał konkurs który nie byłby komputerowy! Poza tym komiks ręczny jest w 100% oryginalny i nie ma mowy o plagiacie. Nawet jeśli będzie coś odrysowaniem to i tak będzie w tym doza oryginalności bo nikt nie przerysuje Homera co do joty. A taki komputerowy to sobie znajdziesz postać przekleisz na jakieś tło i komiks gotowy i gdzie tu oryginalność?
Nie bądźcie egoiści - cały czas można było się wykazać umiejętnością komputerową czas na konkurs dla ludzi "starej daty".
Ile mamy galerii - ludzie rysują! Więc czemu nie dać im szansy?
Zgadzam się z Johnny B.. Pora wreszcie na powiem świeżości. Od samego początku u nas są konkursy na prace na kompie robione. A spróbować można zorganizować. Będzie mały odzew to będzie wiadomo że wiecej się tego nie zorganizuje.
Poza tym taka mała teoria ode mnie. Nie wiem czy to do końca prawda ale z moich obserwacji wynika, że jeżeli ktoś nie potrafi rysować na papierze to nic nie zrobi na komputerze. Przynajmniej to się tyczy mnie. I na papierze i na kompie nic mi nie wychodzi. Za to znam kolegę który super rysuje na papierze głownie samochody. Kiedyś widziałem jak z nudów w Paincie(!) coś rysował. Wyszło super ze w szkole aż każdy wstał i podszedł pooglądać.
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 2:13 pm
no ale rysując rysujesz "sobą" na komputerze robisz to myszką i głównie chodzi znajomośc jakiejś obróbki i umiejętnego posługiwania się programem graficznym
Hurra! Tomeczek się ze mną w czymś zgadza :D
Jeśli byłby komiks na papierze, to nie każdy ma skaner, aby zeskanować, a aparatem to potem wychodzi brzydko. Widziałem taki program graficzny, którym można rysować jak kredkami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum