Wysłany: Czw Wrz 20, 2007 1:23 pm Leworęczni
Obejrzałam dzisiaj odcinek The Simpsons, w którym była mowa o leworęcznych, a właściwie prewie wszystko było o nich. No więc ja także jestem leworęczna. Od kiedy nauczyłam się trzymać kredki w tej ręce nikt nie miał problemów z zaakceptowniem mojej "inności". Jednak moja mama od dziecka była zmuszana do pisania prawą ręką. Teraz niemiło wspomina tamte chwile. Kiedyś ludzie zupełnie innaczej postrzegali takie rzeczy. Nikt nie mógł być inny, bo co by powiedzieli sąsiedzi, albo tak nie wypada. Całe szczęście, że teraz tak nie jest. Mimo że jestem leworęczna to życie kazało mi się nauczyć grać na gitarze tak jak praworęczni, trzymać myszkę prawą ręką, mieć nożyczki w prawej ręce itd., itp. Jednak najgorsze jest pisanie: wszystko, co napiszesz ci się rozmazuje i potem łazisz jak głupi z umazaną ręką bo trudno jest usunąć z niej tusz. Cały czas piszę tu o wadach, ale są także zalety! Mamy swoje święto 13 sierpnia, lepiej rozwiniętą prawą półkulę pózgową odpowiadającą za kreatywne myślenie i w reszcie czymś się wyróżniamy!
Wysłany: Pią Wrz 21, 2007 8:47 pm
ja jestem leworęczna.
Moja mam jest leworęczna ale jak thumbelina ładnie napisała kiedyś inaczej na to patrzyli więc nauczono ją prawą pisać. Rezultat jest taki, że jest oburęczna choć piszę prawą ręką.
Tomeczku, to jest możliwe jeśli od małego się dziecko przestawia.
ryli??? i co wtedy sie dzieje? obcina sie prawa reke praworecznym?? hmmm pierwsze o tym slysze.. no ja tez naleze do grona leworecznych, ale robie duzo rzeczy prawa, nie wiem sama od czego to zalezy! u mnie w rodzinie tylko siora i ja jestesmy lewusami!
tomeczek napisał/a:
A tak się da? Bo słyszałem, że to niemożliwe
moj byly profesor z matematyki pisal raz lewa raz prawa na tablicy,komicznie to wygladalo gdy zaczal pisac jakis ciag liczbowy lewa,mial kilkasekundowy postoj, drapal sie po glowie i zmienil krede do prawej i w tej samej pozycji zaczal dalej pisac prawa hihi
Wiek: 31 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 49 Skąd: Elblag/Dublin
Wysłany: Sro Paź 03, 2007 5:20 pm
ja tez jestem leworeczny i jestem dumny! bo leworeczni sa madrzejsi
a z takich ciekawostek pracuje w jednym pokoju z 3 typami, ktorzy tez sa leworeczni
dla wyjasnienia nie pracuje w cyrku
Mamy swoje święto 13 sierpnia, lepiej rozwiniętą prawą półkulę pózgową odpowiadającą za kreatywne myślenie i w reszcie czymś się wyróżniamy!
Nie. Leworęczni mają lepiej rozwiniętą lewą półkulę mózgową. I tak właśnie zazwyczaj nie idzie im w szkole, ale za to potrafią ułożyć jakiś rymujący się wiersz.
Nie. Leworęczni mają lepiej rozwiniętą lewą półkulę mózgową. I tak właśnie zazwyczaj nie idzie im w szkole, ale za to potrafią ułożyć jakiś rymujący się wiersz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum