The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: abram, groening, matthew

Matthew Abram Groening
Autor Wiadomość
blue_teddy  
Grampa

Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 4:42 pm   Matthew Abram Groening

Data i miejsce urodzenia: 15.II.1954, Portland, Oregon, USA

Głosy: Matt Groening

Filmy w jakich występował: Hair High, Futurama Featurette, The Simpsons: America's First Family, Olive, the Other Reindeer, The Magical World of Chuck Jones, Peefeeyatko

Matt szukając imion dla bohaterów "The Simpsons" szukał jak najbliżej siebie, jako że jego ojciec ma na imię Homer a matka Margaret (Marge),dziadek ma na imię Abraham, jedna z jego najmłodszych sióstr ma na imię Maggie, druga Lisa. Zdolności artystyczne odziedziczył po ojcu, który był animatorem.

Matt jako nastolatek nie cierpiał się uczyć, wolał rysować. Początkowo rysował dla gazetki szkolnej, do czasu aż go wyrzucili z redakcji. Później skończył Evergreen State College w mieście Olympia w stanie Waszyngton. Zanim rozpoczął swoją kariere telwizyjną stworzył komiks "Life in Hell". Początkowo komiks był formą ilustrujących niedolę listów wysyłanych przyjaciołom z Los Angeles, miasta będącego dla Matta prawdziwym piekłem na ziemi. Jak sie okazało komiks stał się hitem był drukowany w 250 różnych gazetach. Jego marzeniem było żeby stworzyć kreskówkę opartą na swoim komiksie, ale obawiał się, że FOX przywłaszczy sobie bohaterów. Wieć na poczekaniu stworzył "The Simpsons", i właśnie wtedy ochrzcił ich takimi imionami, imiona nie których postaci drugoplanowych (Flenders, Wiggum) są jednocześnie nazwami ulic rodzinnego miasta Matta, Portland.

Groening uważał, że nazwanie najbardziej nieznośnego nastolatka Ameryki swoim imieniem będzie nazbyt czytelnym nawiązaniem autobiograficznym. Pierwowzorem Barta był Denis Rozrabiaka oraz Matt z wczesnych lat dzieciństwa.

Ostatni własnoręcznie napisany scenariusz do jednego z odcinków "The Simpsons" stworzył jakieś 10 lat temu.

Deborah Caplan, zatrudniona w przeszłości w tej samej gazecie co Matt, wyszła za niego w roku 1987, w 1999 roku Deborah złożyła w sądzie wniosek o rozwód. Z tego małżeństwa ma dwójkę dzieci Homer`a i Abe`a.

Matt utrzymuje, że jego najwspanialszym dziełem jest "Futurama", FOX bał się tego jak widownia przyjmie tą kreskówkę, jako że wydawała się ona bardzo mroczna, nazywając ją animowaną wersję "łowcy Androidów".

Buczek96
[Usunięty]

Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 10:48 pm   

Zawsze podziwiam ludzi umiejących tworzyc komiksy, różne historyjski śmieszne dlatego ten człowiek jest dla mistrzem. Chciał bym mieć taką wyobraźnie jak on.
P.s Pare razy próbowałem pisac książki ale nie wyszło. Może jeszcze sprubuje cos nabazgrać.
Pozdrawiam

zylaq
[Usunięty]

Wysłany: Czw Lip 27, 2006 9:33 pm   

Wielki respect!
Napisać komedię jest łatwo... Tylko że nie musi śmieszyć każdego.

Kłaniam się do kostek przed tym Panem!

Axl
[Usunięty]

Wysłany: Pią Sie 04, 2006 12:50 am   

wymyslic simpsonow, to trzeba mieć mózg:) wielki respekt dla tego czlowieka, ale co do jego dzieci, raczej nie nazwalbym syna homer, wolałbym już Bart, bo homer mi sie troche z takim glupkiem kojarzy;p

March14
[Usunięty]

Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 5:32 pm   

Co do tego Homera Axl to masz racje :D I Sporo najlepszych życzeń i pozdrowienia dla bardzo utalentowanego twórcy Simpsonów, oby więcej sezonków, od tego nie łatwo sie oderwac!

Raq  
Grampa

Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 9:30 pm   

Cytat:
Margaret (Marge)
A czy czasem Marge to nie short od Marjorie :? : ....zresztą własnie tak Homer zwraca sie do niej w jednym z odcinków (nie pamiętam w którym).......

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 9:53 pm   

Raq napisał/a:
A czy czasem Marge to nie short od Marjorie :? :

Chyba tak, Margaret to Maggie

Raq  
Grampa

Wysłany: Czw Wrz 07, 2006 10:08 pm   

No własnie....moglibyscie to zmienić w opisie :D .....A co do Mat'a to uważam zę gościu ma łeb i talent jak mało kto....mistrzu w swej klasie :D

naheis
[Usunięty]

Wysłany: Sro Paź 18, 2006 6:01 pm   Captain Beefheart

Co do Matta Groeringa to powiem szczerze, że nigdy o nim nie słyszałem do czasu, gdy obejrzałem film BBC o moim ULUBIONYM artyście - Captainie Beefhearcie. Wtedy dopiero zobaczyłem gościa otoczonego gadżetami z Simpsonów, który z wypiekami na twarzy nawija o muzyce, która zrobiła na nim największe wrażenie w jego życiu. Od razu wtedy poczułem do niego sympatię, choć nie za bardzo wiedziałem kto to jest.

Chciałbym wam zaprezentować tekst Groeringa o Beefhearcie:

http://www.beefheart.com/datharp/groening.htm

O Beefhearcie nie będę tutaj pisał, bo zajęło by mi to parę miesięcy. Jestem jednak przekonany, że The Simpsons wyglądali by nieco inaczej, gdyby Matt nigdy nie usłyszał muzyki Beefharta, cechującej się abstrakcyjym humorem, surrealizmem, łączącej w sobie wiele wątków, nieprzewidywalnej i zaskakującej. Odsyłam tu raczej do linków:

polski, stary i dość nieporadny tekst:

http://frankzappa.republika.pl/Beefeheart.htm

oraz dwie najlepsze serwisy o artyście, angielski i holenderski:

http://www.beefheart.com/

http://www.freewebs.com/teejo/electricity.html

gdzie też znajdziecie odniesienia do The Simpsons

Willy  
Sponsor

Wysłany: Sob Lis 11, 2006 5:03 pm   

Matt Groening jest wspaniałym człowiekiem, naprawdę podziwiam go, stworzył tak wspaniałe postacie. Simspsonowoie to kreskówka dla wszystkich, w każdym wieku. Pierwszy odcinek widziałem gdy miałem może 6 lat, teraz mam 20 i dalej uważam że Simpsonowie to najlepsza kreskówka. Pozdrowienia dla wszystkich Simpsono-Maniaków:)

tomekdro  
Maggie

Wysłany: Pią Lis 24, 2006 9:37 am   

What's Up Everyone! Hmm Koleś super rysuje!Fajnie, że jak był młody to wymyślił Simpsonów bo to jest najlepsza kreskówka w świecie. :D :D :mrgreen: :) <lol>
Kod:

Uncle Sam  
Grampa

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 2:09 am   

Matt Groening jest moim mistrzem, skoro stworzył Simpsonów, wielki respekt do niego czuję :d. Nie ma ankiety,ale gdyby była to dałbym 10/10

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 4:17 pm   

Matt Groening to normalnie miszczu! xD Jedyny w swoim rodzaju! Nikt chyba przed nim ani po nim nie stworzył kreskówki która utrzymała by się tak długo :]
A i jego życiorys trochę jest podobny do mojego... też jako nastolatek nie lubiłem się uczyć, a wolałem rysować... chciałem wogóle zostać twórcą kreskówek bądź rysownikiem komiksów, ale... zabrakło mi weny :( nie byłem w stanie nic swojego wymyśleć... brak pomysłów na genialną kreskówkę (zresztą Matta nigdy przenigdy bym nie przebił :])
a poza tym jakbym stał się sławny to nie wiem jak zniósłbym ciężar tej sławy...

Wojtix  
Maggie

Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 6:31 pm   

Matt Groening is cool :D

The Simpsons  
Profesor

Wysłany: Pią Lip 06, 2007 10:27 pm   

blue_teddy napisał/a:
Data i miejsce ur: 15 luty, 1954, Portland w stanie Oregon

Ja na zawsze zapamiętam datę jego urodzin...Ponieważ urodził się wtedy co ja.. :mrgreen:
Co prawda mam wpisanę 16 lutego..Ale urodziłam się równo o 0.00 ... Bo tata stał z zegarkiem w ręce...Nie mogli mi wpisać 2 dni urodzin.. :mrgreen: Niestety...Więc wpisali 5 po...Dlatego mam 16 luty wpisany.. :roll: Uważam ,że jest super... Przypomni mi o jego genialności "The Simpsons Movie" ... Nad którym obecnie teraz pracuje.. 8)

Odpowiedz do tematu