The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: joe, mayor, quimby

Mayor Joe Quimby

Jak oceniasz t? postać?
1 - okropna! Powinni j? wyrzucić!
0%
 0%  [ 0 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
4
0%
 0%  [ 0 ]
5 - może być
0%
 0%  [ 0 ]
6
12%
 12%  [ 1 ]
7
12%
 12%  [ 1 ]
8
62%
 62%  [ 5 ]
9
0%
 0%  [ 0 ]
10 - ?wietna! Powinna być w każdym odcinku!
12%
 12%  [ 1 ]
Głosowań: 8
Wszystkich Głosów: 8

Autor Wiadomość
Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Czw Lis 26, 2009 4:12 pm   Mayor Joe Quimby

Głos: Dan Castellaneta

Nazwisko postaci pochodzi od nazwy jednej z ulic w mieście narodzin Matta Groeninga(Portland w stanie Oregon).

Joe Quimby ma 53 lata. Po raz pierwszy pojawił się w odcinku [02x01] Bart Gets And „F”.
Od 1986 roku nieprzerwalnie sprawuje urząd burmistrza miasta Springfield z ramienia Demokratów.
Jawi nam się jednak jako polityk nie do końca kompetentny, gdyż to czym głównie się zajmuje to kobiety. Był żonaty już z wieloma kobietami* i ma dzieci z różnych małżeństw* plus kilka spłodzonych przypadkowo, np. z Cookie Kwan.
Ze wszystkich kobiet najczęściej jednak zdarza się go widzieć w łóżku z pewną blondynką, której tożsamość nie jest do końca znana, a która później została Miss Springfield.
Joe jest też ponadto częstym bywalcem springfieldzkiego Domu Uciech(znanego z odcinka [08x05] Bart After Dark).
A oprócz swego kobieciarstwa ma również zamiłowania do dalekich zamorskich urlopów.

Niestety burmistrz Springfield pada często ofiarą korupcji. Nierzadko zdarza mu się brać łapówki od Fat Tony’ego. Bywa też, że i sam próbuje kogoś przekupić.
Nie ma też za dobrych relacji z szefem policji w Springfield Clancy Wiggumem. Bardzo często dochodzi między nimi do kłótni i nieporozumień w kwestii sprawowania władzy, albo chociażby ważnych przedsięwzięć takich jak np. budowa kolei jednoszynowej w Springfield.

Jednak Joe Quimby pomimo swojej niekompetencji i afer korupcyjnych w jakie zdarza mu się wdawać wygrywa sukcesywnie każde następne wybory na burmistrza miasta. Aczkolwiek nie zawsze wybory te mają normalny i uczciwy przebieg. W 1994 roku jego kontrkandydatem z ramienia Republikanów był Sideshow Bob, który co prawda wygrał wybory, ale zostały one unieważnione z powodu szalbierstwa jakiego Bob się dopuścił. Bob wrócił do więzienia, a Quimby ponownie zasiadł na stołku burmistrza. W wyborach w 2005 roku z kolei nie miał żadnego kontrkandydata z konkurencyjnej partii. Wybory więc zostały anulowane i Joe pozostał dalej burmistrzem swego miasta.

W jednym z futurystycznych odcinków Simpsonów Joe jawi nam się jako taksówkarz. Wyrzucony wcześniej ze swojego biura, aby zatuszować swoją niedolę i swój negatywny wizerunek zmienił swoje nazwiwsko na Mohammad Jafar i wyrobił sobie fałszywe prawo jazdy.

Burmistrz miasta Springfield ma ponadto liczne powiązania z rodziną Kennedych. Oto niektóre z nich:
:arrow: Mówi bostońskim akcentem oddzielając od wyrazów końcówki „er” oraz „ah”. Podobnie jak senator Ted Kennedy
:arrow: Jest członkiem Partii Demokratycznej podobnie jak cała rodzina Kennedych
:arrow: Cieszy się obfitym bogactwem
:arrow: Mieszka w przybrzeżnej rezydencji podobnie jak rodzina Kennedych w Hyannisport w stanie Massachusetts
:arrow: Jego obecna żona ubiera się podobnie jak Jacqueline Kennedy
:arrow: Próbował przekupić świadków podczas rozprawy sądowej jego siostrzeńca Freddy’ego(jest to nawiązanie do procesu Williama Kennedy’ego Smitha w sprawie gwałtu)
:arrow: Jednym z jego pozostałych imion jest Fitzgerald podobnie jak u prezydenta Johna Fitzgeralda Kennedy’ego

*Nie mam stuprocentowej pewności co do tych informacji, więc jakby co to mnie poprawcie.
Ostatnio zmieniony przez Shaggy Pią Lis 27, 2009 2:01 pm, w całości zmieniany 2 razy  

MNDT1992  
Profesor

Wysłany: Czw Lis 26, 2009 4:36 pm   

Znalazłem kilka błędów:

Shaggy napisał/a:
gdyż to czym głównie się zajmuje to kobiety

Ten zwrot nie ma sensu.

Shaggy napisał/a:
W jednym z futurystycznych odcinków Simpsonów Joe jawi nam się jako taksówkarz. Wyrzucony wcześniej ze swojego biura, aby zatuszować swoją niedolę i swój negatywny wizerunek zmienił swoje nazwiwsko na Mohammad Jafar i wyrobił sobie fałszywe prawo jazdy. Tak został taksówkarzem.

Ostatnie zdanie jest niepotrzebne.

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Czw Gru 17, 2009 12:14 am   

Nikt się jeszcze nie wypowiedział w tym temacie merytorycznie, więc może ja jako autor tematu zacznę:

Jak dla mnie postać bardzo zabawna, niekiedy i absurdalna. To jego kobieciarstwo mnie po prostu zabija! :mrgreen: Choć na początku pamiętam, że mnie wnerwiało.

Nie jestem pewien czy mam jakąś ulubioną z nim scenę, nie jestem pewien czy wogóle jakąś na tyle dobrze pamiętam, ale za to pamiętam jak rozwalił mnie odcinek, w którym Homer był jego ochroniarzem. :]

Co zaś do jego orientacji politycznej i przynależności partyjnej to jest to nawet ciekawa postać, choć zastanawiam się czy Joe nie byłby barwniejszy i absurdalniejszy jako republikanin... :)

Moja ocena to 8/10. Jeszcze dodam, że bardzo podoba mi się jego głos. ;) Od razu bez pudła rozpoznałem, że to musi być Castellaneta. :] Taki ma podobny głos do Homera, tylko odrobinę niższy.

Spider_Cochon  
Grampa

Wysłany: Sro Maj 19, 2010 9:54 pm   

Jest troszkę tępy i właściwie za nim nie przepadam... 6/10

Mr.Burns  
Profesor

Wysłany: Pią Sty 07, 2011 10:10 am   

Całkiem śmieszna postać te jego ilości żon i łapówki mnie rozwalają jak dla mnie jest typowym przykładem każdego polityka
ogólnie daje 8/10

Grande  
Maggie

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 11:45 pm   

dobry jest taka menda jedna :p lubie odcinki z nim ;D

kater  
Lisa

Wysłany: Czw Mar 03, 2011 2:50 pm   

A merytorycznie o postaci to ja się wypowiem proszę szanownych państwa o tak: jest głupkiem ale ja lubię śmiać się z głupków. Widać że lewus i że jest z demokratów bo zamiast być wiernym i oddanym jedenj i założyć z nią rodziną to się rzuca na lewo i prawo z pierwszymi lepszymi. :P Taki Flanders to powinien wnieść petycję aby go zbanować!

Fiorentinka  
Maggie

Wysłany: Nie Mar 27, 2011 10:23 pm   

Dobra postać. Wiadomo, że przerysowany, ale posiada wszystkie cechy typowego polityka. Po cichu prowadzi miasto do bankructwa, sam żyjąc jak król. Świetne ma biuro pokazane w odcinku [17x07] The Last of the Red Hat Mamas.
Vote Quimby! 8/10

Santana  
Bart

Wysłany: Pon Wrz 19, 2011 11:10 pm   

Grande napisał/a:
dobry jest taka menda jedna :p lubie odcinki z nim ;D

no

głupi burmistrz, wystarczy że w polsce mam y takich na pęczki w opolszy. znaczy w POLSZY a nie na opolszczyźnie, no

Cytat:
Taki Flanders to powinien wnieść petycję aby go zbanować!

no

Odpowiedz do tematu