Wysłany: Pią Sie 26, 2011 4:17 pm
ja gdy pierwszy raz oglądam, to preferuję z napisami, bo nie traci się ważnych elementów. potem gdy utrwalam sobie na pamięć odcinki, i w tych momentach gdy chcę żeby coś sobie w tle leciało(nie oglądam telewizji, never) to całkiem przyjemnie jak jest lektor.
Pierwszy odcinek Simpsonów jaki w życiu widziałem, oglądałem na FOX`ie. Jak wiadomo, nie było, nie ma i nie będzie na nim lektora ani dubbingu tego serialu, tak więc oglądałem z napisami. I mimo tego, że za bardzo napisów nie lubię, to dało się oglądać, zawsze można było posłuchać głosu, podszkolić język czy delektować się emocjami i słynnym "D`Oh!" Homera. Teraz jednak oglądam od 1 sezonu i mam odcinki z lektorem PL, który niestety zagłusza głosy, ale nie trzeba ciągle wpatrywać się w ekran i czytać napisów? Jaka jest więc moja opinia? Sam nie wiem, nie sprawia mi to różnicy czy będzie odcinek z napisami czy lektorem, jedynie wygoda wchodzi w grę, gdy mamy lektora
Family Guy Sezony: 1, 2 (oglądam)
Zamierzam oglądać:
Futurama, American Dad, The Cleveland Show
Za to ja, gdy nadrobiłem wszystko, co było i oglądam na bieżąco zacząłem "doceniać" wersję bez tłumaczenia.
Język w tym serialu jest na tyle prosty, że każdy, kto zna średnio angielski da sobie radę z zrozumienie, ossochodzi.
_________________ Obejrzane seriale (sezony):
The Simpsons: TUS, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, The Movie, 19, 20, 21, 22, 23... Futurama: 1, 2, 3, 4, 5, Movies, 6, 7.
Metalocalypse: 1, 2... My Little Pony: Friendship Is Magic: 1, 2...
jako że jestem hipsterem oglądam odcinki bez tłumaczenia. bo co mi napisy skoro odwracają uwagę od serialu? i po co lektor który zagłusza i nie potrafi tłumaczyć gier słownych? bez tłumaczenia nic mi nie przeszkadza w oglądaniu, a egzamin certyfikacyjny z angola mam więc nie mam problema ze zrozumieniem języka. nawet jeśli nie rozumiem czegoś słowo w słowo to domyślę się o co kaman z kontekstu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum