The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: obcojezyczne, postach, zwroty

Obcojęzyczne zwroty w postach
Autor Wiadomość
Johnny B.  
Rada Kamieniarzy
JESTEM KOBIET- :)

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 10:10 pm   Obcojęzyczne zwroty w postach

Vinci napisał/a:
"no se" to po hiszpańsku "nie wiem". Jednocześnie apeluję do kilku osób na forum - to jest polskie forum i piszemy po polsku! A nie po angielsku albo hiszpańsku, czy jak tam jeszcze ktoś chce. Ostatnio nagminnie kilka osób ma angielskie wstawki, których sporo osób nie rozumie...

Skoro pojawił się Kanadyjczyk to pisaliśmy u niego po angielsku :)

To po hiszpańsku to jakoś tak wyszło przepraszam - co do wstawek angielskich, uważam, że skoro się ogląda Simpsonów to coś się jednak rozumie.
Poza tym co za problem wziąć słownik i sprawdzić. Jeszcze się czegoś można nauczyć przy okazji.... Szczególnie,że nagminne to one nie są.

Lee_Nox  
Homer

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 10:46 pm   

Vinci napisał/a:
"no se" to po hiszpańsku "nie wiem". Jednocześnie apeluję do kilku osób na forum - to jest polskie forum i piszemy po polsku! A nie po angielsku albo hiszpańsku, czy jak tam jeszcze ktoś chce. Ostatnio nagminnie kilka osób ma angielskie wstawki, których sporo osób nie rozumie...

Well, tough titties.
Ich mag Englisch besser.
No russkij toże intieriesnyj jizyk.

Mi tam nie przeszkadza jeśli ktoś pisze po hiszpańsku, lubię poznawać nowe wyrażenia. Akurat z hiszpańskiego znam tylko słówko "descargar" i "emulador" (a to tylko dzięki siedzeniu w necie, rodzice, sadzajcie swoje dzieci na długie godziny pred kompem, maja szansę poznać dwa nowe słówka). Zazwyczaj obcojęzyczne wstawki nie są czymś wymaganym do zrozumienia wypowiedzi, działają na zasadzie "inside joke'ów" (czyżbym użył angielskiego wyrażenia? Tak, użyłem. Inside joke to dowcip rozumiany tylko przez wtajemniczonych.) i są dla tych, którzy dany język znają, a jak ktoś nie zna to wiele nie straci. Jeśli o mnie chodzi, to czasami angielskie zwrot po prostu brzmią lepiej, albo przekazuja w prostszy sposób treść, którą po polsku trzeba by rozpisywać. Więc ja nie zamierzam przestać ich używać nawet jeśli nazbieram sobie ostrzeżeń. Tough luck.

Ale offtop tu się zrobił (o mój Boże, znowu angielski zwrot! We're doomed!). Mozna by tę dyskusję w sumie przenieść gdzie indziej.

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:04 pm   

Dziękuje Lee_nox, wyraziłeś coś czego ja nie potrafiłam ubrać w słowa :)

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:07 pm   

Nie musisz mi tłumaczyć czemu służą używane czasami angielskie zwroty. Mi jednak chodzi o to, że ostatnio wygląda to tak, jakby te zwroty były wstawiane na siłę byleby podkreślić, że się ów język zna. Yo puedo escribir en espanol tambien. ¿Pero por que? Nadie va a comprender esto. Fajnie? Chyba nie..

Lee_Nox napisał/a:
o mój Boże, znowu angielski zwrot! We're doomed!

Pewnie miało to być śmieszne, ale wyszło tak, że się ze mnie nabijasz. Gratuluję wyczucia.
Ostatnio zmieniony przez Vinci Wto Gru 19, 2006 11:23 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Lee_Nox  
Homer

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:17 pm   

Wiec pisz po hiszpańsku. Dlaczego? Bo wystarczy 20 sekund, żeby wejść na babelfisha i sobie to przetłumaczyć.

I tak szczerze mówiąc to rzeczywiście się nabijałem. Ale nie bierz tego do siebie. Ja już tak mam. Uważam, że robisz dobrą robotę na forum, ale to nie znaczy, że nie mogę sobie trochę z Ciebie pożartować. Tak jak z kogokolwiek innego. Tak jak inni ze mnie. Gdzieś w narodzie zanikła umiejętność śmiania sie z samych siebie.

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:32 pm   

Also translate esto con babelfish en veinte Sekundes, but exclusivement babelfish, nicht con tu knowledge or Vermutungs :twisted:

Nie przesadzajmy, umiem się śmiać z samego siebie, ale teraz nie miałem ochoty :P I i tak nie sądzę, żeby wyrażenia "no se" właśnie w tym języku miało wyrażać coś, czego "nie wiem" nie wyrazi :wink:

Lee_Nox  
Homer

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:39 pm   

Vinci napisał/a:
I i tak nie sądzę, żeby wyrażenia "no se" właśnie w tym języku miało wyrażać coś, czego "nie wiem" nie wyrazi :wink:

No, but it sounds way cooler.*

Tak jak i zdanie powyżej. Ale żeby nie było, od teraz będę umieszczał do każdego swojego posta zawierającego obce wyrażenia słowniczek.

*Nie, ale brzmi dużo lepiej.

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:42 pm   

A dla mnie jakoś wieśniacko :mrgreen: Od kiedy się zacząłem uczyć hiszpańskiego i musiałem często tego zwrotu używać - zawsze brzmiało mi to jak coś w rodzaju: no se daj siana buroku :)
Ostatnio zmieniony przez Vinci Wto Gru 19, 2006 11:42 pm, w całości zmieniany 1 raz  

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:42 pm   

a ja po raz kolejny przeproszę za wstawkę hiszpańską
i również powtórzę - znajdź mi 10 postów gdzie wstawki są dla popisu - to uwierzę :)

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:47 pm   

Oj a Ty znowu walczysz 8) To Ty mi znajdź 143 przykłady kiedy nie było na siłę :P Napisałem jakie są moje odczucia i swój efekt mam nadzieję osiągnąłem - kiedy naprawdę będzie to konieczne to piszcie po jakiemu chcecie, ale pamiętajcie, że wielu użytkowników (przypominam choćby o tych, którzy wiecznie pytają kiedy pojawią się napisy) nie zna angielskiego i są przez to pokrzywdzeni. I nie można mówić, żeby się go nauczyli, bo może znają oni 12 innych języków perfekcyjnie. Doskonale rozumiem, że czasem nie da się czegoś powiedzieć po polsku, bo sam często w rozmowach nie potrafię znaleźć polskiego odpowiednika i nawijam po angielsku, jednak w wielu przypadkach się da. I tylko tyle.

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:49 pm   

to ja podobnie jak lee_nox będę pisać załączniki bo przestać nie potrafię :) To nałóg :D
Poza tym nie sądzę by ludzie się aż tak przejmowali treścią naszych postów :)

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:52 pm   

Oj zdziwiłabyś się, miałem już na Was skargi :twisted: Ale nicków nie ujawnię, chyba, że sami "poszkodowani" się na to zdecydują.

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:52 pm   

ujmę to tak: PHI!

[ Dodano: Wto Gru 19, 2006 11:54 pm ]
Powiem więcej: jeżeli mają coś do mnie - niech piszą do mnie a nie skarżą się komuś innemu.

And-or  
Bohater Springfield

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:55 pm   

Pozwolicie, że się wtrącę :) . Vinci, jestem po twojej stronie - również uważam, że na polskim forum powinno się unikać wstawek w innych językach. Wiem, że sam czasami je daję, za co przepraszam :) .
Ale nie uważam, że te wstawki są dawane na siłę. Tak się składa, że ludzi, którzy je dają, znam osobiście i wiem, że w ich przypadku to po prostu "skrzywienie zawodowe" :D . Angielski jest dla nich drugim językiem używanym na codzień.
Co do sporu o wstawki - proponuję zrobić jakąś ankietkę, niech się ludzie wypowiedzą.

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Wto Gru 19, 2006 11:59 pm   

A ja wtrące: niezależnie od ankiety - nie przestanę :D
Możecie mi dać ostrzeżenie :)

And - sam jesteś skrzywiony, więc się nie ciesz :P

Odpowiedz do tematu