The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: filmow, klasycznych, nieklasycznych, odwolania

Odwołania do klasycznych i nieklasycznych filmów ...
Autor Wiadomość
emsie
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 04, 2006 12:34 pm   Odwołania do klasycznych i nieklasycznych filmów ...

Chyba dla nikogo nie jest zaskoczeniam iż w serialu pojawia się masa zapożyczeń i przeróbek z klasycznych oraz "nieklasycznych" produkcji filmowych :) .. proponuje takowe przytopczyć :) :) ... wiem że jestich cała masa ale z pewnościa nie każdy na każde wpadnie:):) zatem zaczynam od następujących:

10x17 Homer Maximudrive - Konwój <Convoy> (1978)
17x18 The Wettest stories ever told - Tragedia Posejdona <The Poseidon Adventure> (1972), Statek widmo <Ghost Ship> (2002), Bunt na Bounty <The Bounty> (1994) i Pielgrzymi z Mayflower <Mayflower> (1979)
17x17 Kiss Kiss Bangalore - Czas apokalipsy <Apocalypse Now> (1979)
6x5 Sideshow Bob Roberts - Wszyscy ludzie prezydenta <All the President's Men> (1976)

7x1 Who Shot Mr. Burns (Part 2) - Ścigany <The Fugitive> (1993) i Nagi instynkt <Basic Instinct> (1992)
6x11 Fear Of Flying - Północ-północnyzachód <North by NorthWest> (1959)
10x20 The Old Man and the C Student - Lot nad kukułczym gniazdem (1975)

Czekam na propozycje i sam w miarę przypominania sobie będę dodawać kolejne:) pzdr:):)

EDIT: Uzupełniłem 17x18
Dzieki mgr_rybak :) to chyba twoja tematyka ?:P:P hehe :D mam nadzieje ze dodasz cos jeszcze :D :D

kondzik
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 04, 2006 1:19 pm   

05x21 - Lady Bouvier's Lover - dziadek simpson duzo razy powtorzyl motyw filmowy :P

srj
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 04, 2006 10:36 pm   

17x17 Kiss Kiss Bangalore koncowka,nawiazanie ogolem do bollywoodzkich produkcji :)

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Czw Maj 04, 2006 11:24 pm   

Bardzo fajny temat, że też nikt wcześniej na to nie wpadł.

02x09 Homer upadający po ciosie Maggie - zupełnie jak w ,,Psychozie" Hitchcoka

spamrally
[Usunięty]

Wysłany: Sob Maj 06, 2006 4:04 am   

Homer siedzący na spadającej bombie. Nie pamiętam numeru odcinka, wydaje mi się, że jeden z pierwszych sezonów.
Motyw ze świetnej komedii "Dr. Stranglove" Stanleya Kubricka z 1964 roku. Według imdb.com najlepsza komedia wszechczasów http://imdb.com/chart/comedy. Kilka miesięcy temu była na miejscu 13. Ale to nie ma znaczenia. Film świetny. Polecam każdemu kto jeszcze nie widział.

BarneyGumble  
Bohater Springfield

Wysłany: Sob Maj 06, 2006 8:02 am   

9F22 5x02 - Cape Feare - Przylądek Strachu
3F18 7x21 22 Short Films About Springfield - Pulp Fiction :)

sachen
[Usunięty]

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 9:26 pm   

17x19 - Król Lew (spektakl z tą mysza i kotem :P )

Lee_Nox  
Homer

Wysłany: Pon Maj 08, 2006 9:33 pm   

09x25 (Natural Born Kissers) - Bart i Lisa znajdują alternatywne zakończenie Casablanki

HomerJay  
Lisa

Wysłany: Wto Maj 09, 2006 11:01 pm   

Oczywiście liczne odwołania do Bonda np U move only Twice

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Sro Maj 10, 2006 9:42 pm   

02x19 Lisa's Substitute w tym odcinku jest ujęcie identyczne jak w filmie ,,Absolwent". Scena rozmowy p.Krabappel rozmawia z Bergstromem i kamera patrzy przez jej nogi. W tym odcinku głosu p.Bergstromowi użyczył Dustin Hoffman, który grał w ,,Absolwencie" i uczestniczył w opisywanej przeze mnie scenie. Genialne

idoleq  
Grampa

Wysłany: Sro Maj 10, 2006 10:32 pm   

Ja jakoś nie przywiązuje wagi do tego..

emsie
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 11, 2006 1:30 am   

S07E06 - Treehouse of Horror VI - Nightmare on Elm Street <1984>
ps. nikt nie każe na to zwaracać uwagi ale watek ma na celu wlasnie zwrocic powiem wiecej zwrocic i wskazac gdzie konkretnie ma to miejsce (tzn ktory epizod) stad fajnie kiedy podajecie konkretnie epizod ... nie wiem jak innych ale mnie bawi wyszukiwanie odwolan ,,, pzdr dla podobnie myslacych:P:P

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Czw Maj 11, 2006 8:45 am   

emsie napisał/a:
nie wiem jak innych ale mnie bawi wyszukiwanie odwolan ,,, pzdr dla podobnie myslacych:P:P

Zgadzam się z tobą, twórcy serialu tworzą go z myślą o widzach którzy potrafią znależć odwołania do innych filmów, tworzą takie smaczki jak scena którą opisałem trzy posty wyżej.

emsie
[Usunięty]

Wysłany: Czw Maj 11, 2006 3:29 pm   

Cieszę sie air chris że się rozumiemy :D :D mam nadzieje że znajdziesz kolejne takie sceny:):) pzdr:):)

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Czw Maj 11, 2006 9:11 pm   

Jadę z odcinkami od samego początku i bedę uważnie poszukiwał. Jeszcze jedną z rzeczy, na którą należy zwrócić uwagę w Simpsonach jest bardzo duża jak na serial animowany staranność w doborze ujęć tj. stosowane są takie same ujęcia jak w filmach aktorskich, twórcy innych kreskówek tak bardzo sie nie starają.

Odpowiedz do tematu