The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: odwolania, sztuki

Odwołania do sztuki
Autor Wiadomość
air chris  
Matt Groening

Wysłany: Pon Sty 15, 2007 9:45 pm   

W odcinku [10x19] Mom and Pop Art Marge zaciaga Homera do muzeum sztuki w Spriengfield, żeby znalazł tam natchnienie. Zbiory tego muzeum są zadziwiajaco bogate. szczególnie interesująco prezentują sie we śnie Homera.

naheis
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 20, 2007 2:05 am   

05.05 TREEHOUSE OF HORROR IV

Bart będąc gospodarzem tego helloweenowego odcinka oprowadza widzów po wyimaginowanej galerii (co zresztą jest nawiązaniem do nieznanego mi amerykańskiego programu telewizyjnego). Widzimy po kolei takie dzieła jak:

Giorgio de Chirico "Mystere et mĂClancolie d'une rue " ("Tajemnica i melancholia ulicy") z 1914

- widać tylko pół obrazu - dlatego odnoszę go do najbardziej znanego dzieła z charakterystycznymi podcieniami w niekończącej się perspektywie i cieniami, w tym przypadku fryzury Marge

Vincent Van Gogh autoportret z 1889

- Homer jako Van Gogh

Salvador DalĂ­ "La persistencia de la memoria" ("Uporczywość Pamięci") z 1931 oraz ("Sen") z 1937

- Maggie przedstawiona na obrazie będącym połączeniem powyższych obu (charakterystyczne zegary i podparte sflaczałe kształty)

Maurits Cornelis Escher "Klimmen en Dalen" ("Wchodzenie i schodzenie") z 1960

- zamiast zakapturzonych postaci widać Homera goniącego Barta

Edvard Munch "Skrik" ("Krzyk") z 1893

- postacią na moście jest Lisa

Jacques-Louis David "La Mort de Marat" ("Śmierć Marata") z 1793

- Homer jako Jean-Paul Marat - w Simpsons Archive znalazłem informację, że na karcie papieru widnieje napis "Duff Chips Pork" he, he

Pablo Picasso "Musiciens aux masques" ("Trzech muzykantów") z 1921

- Lisa z saksofonem - nawiązanie do środkowej postaci arlekina z gitarą

RenĂC Magritte "Le fils de l'homme" ("Ludzkie dzieci") z 1964

- Bart jako typowa postać męska z obrazów belgijskiego surrealisty

Cassius Marcellus Coolidge "Dogs Playing Poker" ("Psy grające w pokera") z 1903

- początkowo myślałem, że z tym obrazem to żart i że taki nie istnieje w rzeczywistości - ku mojemu zdziwieniu wyczytałem na stronie poświęconej temu odcinkowi z francuskiej Wikipedii, że taki obraz istniał naprawdę - malarz zapomniany i szerzej nieznany, ale "dzieło" wywołać niegdyś musiało niezłą burzę - patrz: reakcja Homera he, he

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy
JESTEM KOBIET- :)

Wysłany: Sob Sty 20, 2007 3:51 am   

Wykorzystali ten motyw też w innym odcinku kiedy Lisa i Bart robili zdjęcia do okładki książki telefonicznej... :)

O tym obrazie słyszałam ale nigdy nie widziałam "oryginału", kurczę, jak oni potrafią wszystko ładnie sparodiować. WSZYSTKO :)

qwazimoto
[Usunięty]

Wysłany: Pon Sty 22, 2007 6:25 pm   

Hopper zrobił na mnie największe wrażenie, sam do końca nie wiem dlaczego. Być może dlatego, że nie nawiązano do tego Hoppera w taki "konwencjonalny" sposób, tak samo z okładką książki telefonicznej.
Przypomniał mi się jeszcze odcinek w którym Homer został artystą, w pewnym momencie musiał odwiedzić muzeum albo galerię żeby się odnaleźć jako artysta właśnie i zarówno on jak i my mogliśmy zobaczyć "grajków" Picassa, Krzyk Muncha, Uporczywość Pamięci Daliego i jeszcze jeden obraz tego ostatniego też z zegarami w głównej roli.

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Pon Sty 22, 2007 8:35 pm   

qwazimoto napisał/a:
Przypomniał mi się jeszcze odcinek w którym Homer został artystą, w pewnym momencie musiał odwiedzić muzeum albo galerię

Wspominałem o tym odcinku parę postów wyżej. Szkoda, że nie potrafię wklejać klatek. Chociaż tak prawdę mówiąc nie chciałoby mi się.

sushi
[Usunięty]

Wysłany: Sob Sty 27, 2007 3:00 pm   

Hans Memling - Piekło
Jest to jedna czesc tryptyku Sąd Ostateczny. Wiecej info TU

A odcinek, w którym miałoby być odwołanie do tego to Simpsons 12x01 - Tree House of Horror XI

Zeby widac bylo dokladniej musialbym kilka screenów zrobic, dla zainteresowanych jest to 6min 02sec

I jeszcze jedno odwołanie, tym razem znow tytulu odcinka do muzyki:
Simpsons 12x03 - Insane Clown Poppy
Oczywiscie chodzi o zespół Insane Clown Posse, który gra cięższe odmiany rapu....

srj
[Usunięty]

Wysłany: Pon Mar 05, 2007 11:32 pm   

w najnowszym odcinku (18x14) koles ze sklepu z komiksami przeglada albumy degasa ,daliego,miro,a dzieciaki w kinie ogladaja surrealistyczny film daliego "pies andulezyjski"

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Nie Mar 18, 2007 9:00 pm   

W odcinku [13x22] Poppa's Got a Brand New Badge , w którym mieszkańcy pladrują Spriengfield widzimy Otto, który idzie z obrazem Picassa ,,Guernica".

sushi
[Usunięty]

Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 3:40 pm   

Może by temat ożywić?

Ja podam dwa odwołania do muzyki, związane z zespołem Be Sharps.
Mianowicie okladki płyt to odwołanie do albumó Beatelsów:

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy
JESTEM KOBIET- :)

Wysłany: Nie Wrz 09, 2007 6:14 pm   

Wiemy wiemy... ale rzeczywiście nikt tego tutaj jeszcze nie dał....

ach Beatlesi...

OverlordSlayer
[Usunięty]

Wysłany: Pon Wrz 10, 2007 1:00 am   

Piosenka Homera z The Simpsons The Movie" Spider Pig to nawiązanie do utworu otwierającego film animowany "Spiderman" z 1967 roku produkcji Hanna-Barbera. Nie mylić ze Spidermanem z 1994, 1999 czy 2003. Kto widział kiedyś pierwszego Spidermana w ruchu ten wie :)

naheis
[Usunięty]

Wysłany: Sro Sty 23, 2008 11:55 pm   

The Simpsons 19.10 E. Pluribus Wiggum

caly couchgag nawiazuje do tkaniny z Bayeux przedstawiającej normandzką inwazję na anglię w XI w.:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bayeux_Tapestry

[ Dodano: Sro Lut 06, 2008 4:55 pm ]
cieszę się, że ostatnio w simpsonach częściej pojawiają się dowcipne odwołania do sztuki - w ostatnim 19.11 That 90's Show mamy odwołanie do "La trahison des images" (1928-29) RenĂC Magritte'a:

to jeden z kolejnych "meta-couch gagów"

o dziele poczytajmy i zastanówmy się nad sensem takiego nawiązania tutaj:

http://en.wikipedia.org/w...chery_of_Images

oraz

http://www.opoka.org.pl/b...e_margitte.html

[ Dodano: Sro Lut 06, 2008 4:57 pm ]
[swoją drogą od dawna, i to mocno, jest porąbane to, że dopisując tu nowe info dopisuję się do swojego postu sprzed miesiąca - nie wiem czy w ten sposób w ogóle ktoś zauważy tu coś nowego...]

yoma  
Maggie

Wysłany: Nie Maj 18, 2008 12:15 pm   

odwolan do beatlesow (oprocz okladek) w odcinku o zespole Homera jest mnostwo:

- Homer spotyka na bankiecie Georga Harrisona
- Barney wystylizowany na Lennona przychodzi do studia nagran z babką o wygladzie Yoko Ono i puszcza swoj nowy rewolucyjny utwor gzie slychac tekst "Number Eight - beknięcie Barneya - number eight - beknięcie - number eight - beknięcie itd" - beatlesi mieli podobny utwor o nazwie "revolution number nine" z plyty White Album
- koncert na dachu tawerny Moe - to odwolanie do legendarnego i ostatniego wspolnego wystepu beatlesow na dachu
- sama nazwa The Be Sharps - podobna do The Beatles ;)
- wywalenie z zespolu policjanta i przyjecie Barneya - troche na sile, ale moze to byc odwolanie do wywalenia Besta i przyjecie Ringo Stara

fatman  
Marge

Wysłany: Wto Maj 20, 2008 10:32 pm   

Wracając do rzeźby i malarstwa, podoba mi się motyw z Homerem grającym w piłkarzyki (chyba) z Dawidem Michała Anioła. Zaraz po przegranej Dawida przychodzi "Krzyk". Rozwala mnie ten motyw.

Odpowiedz do tematu