The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: albo, plagiaty, po, podobienstwa, prostu

Plagiaty albo po prostu podobieństwa
Autor Wiadomość
Michalson  
Profesor

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 5:09 pm   

Świetne :) ciekawe ile takich drobnych smaczków jest nam serwowanych w poszczególnych odcinkach. Bo jestem pewien, że jest takowych dużo, dużo więcej :)

D'oh!

Mike El  
Profesor

Wysłany: Pią Lis 14, 2008 5:28 pm   

Znalazłem stronę, gdzie znalezione przeze mnie podobieństwo również występuje wraz z innymi nawiązaniami do słynnych zdjęć: http://www.simpsonspark.com/en_refs_photos.php

magdaxvx  
Lisa

Wysłany: Sob Lis 15, 2008 5:16 pm   

hahahaha fajne podobieństwa xD

Ares  
Administrator Techniczny

Wysłany: Sob Lis 15, 2008 8:59 pm   

Faktycznie ciekawe. Trzeba mieć troszeczkę wyobraźni, pamięci i chęci aby się tym móc zająć.

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 5:19 pm   

Ja wczoraj w MacGyverze znalazłem kolejne podobieństwo do Simpsonów.

W Simpsonach w odcinku [06x12] Homer The Great Homer przyczepia do samochodu Lenny'ego i Carla puszkę z żółtą farbą i przedziurawia ją od spodu, by farba wyciekała, tak by mógł ich śledzić.
Dokładnie to samo widziałem wczoraj w MacGyverze w odcinku [03x10] Blow Out! MacGyver przyczepił puszkę(i ją rzecz jasna też przedziurawił) do samochodu przestępców których ścigał. Co ciekawe nawet kolor farby był ten sam co w Simpsonach, czyli żółty!

No ale jako, że to odcinek MacGyvera powstał wcześniej i to dużo wcześniej to w tym wypadku Simpsonowie sobie tą scenkę zapożyczyli.

Technik Nadzoru  
Grampa

Wysłany: Sro Sty 07, 2009 8:20 pm   

No bo przecież Patty i Selma oglądają McGyvera, to Homer mógł to przez przypadek obejrzeć w TV

Maxi  
Maggie

Wysłany: Nie Sty 25, 2009 2:52 pm   

dziwicie się?
http://www.joemonster.org...ma_Apple_z_1984
Oto strona, na której jest reklama apple z 1984 roku. W odcinku [20x07] Mypods and Boomsticks jest scenka gdy Comic book guy biegnie z kilofem w stronę ekranu i rzuca w niego. Tak samo jest na tej reklamie tylko tam biegnie dziewczyna :mrgreen:

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Wto Paź 20, 2009 9:39 pm   

Odgrzebuję stary temat, a to dlatego iż znalazłem jeszcze kilka podobieństw. :)

Pierwsze: Otóż jak już wszyscy dobrze wiemy Waylon Smithers w swoim pierwszym odcinku Simpsonów przez pomyłkę został pokolorowany na czarno.
Podobny przypadek miał miejsce już pół wieku wcześniej w kreskówkach z serii Looney Tunes - jeszcze w latach 30-tych, gdy debiutował w nich Elmer Fudd to z niego też początkowo przez pomyłkę zrobiono murzyna. Był gdzieś na Youtube filmik z fragmentem odcinka w którym został tak pokazany. Jak uda mi się go odnaleźć to go tu wrzucę.

Drugie: w jednym z ostatnich odcinków TUS Lisa w charakterystyczny dość sposób(dla mnie przynajmniej) ucina nożyczkami krawat psychiatrze, do którego z całą rodziną przyszła na terapię, a potem wybuchła mała zadyma. 2 lata później w teledysku zespołu Queen do piosenki 'I'm going slightly mad' w bardzo podobny sposób Roger Taylor(perkusista zespołu) ucina nożyczkami krawat Johnowi Deaconowi(basiście zespołu).

Trzecie: no, może to nie jest najodpowiedniejszy temat by o tym tu napisać, ale nie znalazłem innego podobnego więc już napiszę tutaj. Otóż zobaczcie jak w odcinku pilotażowym 'Johnny'ego Bravo' jakiś małpiszon udaje Barta Simpsona: :)

MNDT1992  
Profesor

Wysłany: Wto Paź 20, 2009 9:47 pm   

Pamiętam, że kiedyś w Przygodach Animków (czy jakoś tak na TVN) pojawiał się jakiś dzieciak, podobny do Barta Simpsona, tylko że przerobiono mu imię i był fioletowy.

EDIT:
Wczoraj akurat mój brat oglądał Garfielda. Był tam klaun Blinky, który miał własny program. Na scenie była jakaś sprężyrurka, z której wyskakiwał Krusty.

Odpowiedz do tematu