Wysłany: Wto Lip 01, 2008 3:34 am Plagiaty albo po prostu podobieństwa
Czy zdarzyło wam sie kiedyś, że obejrzeliście kawałek odcinka Simpsonów a potem bardzo podobna sytuacja była w innym serialu lub filmie?
Ja raz tak miałem -
Otóż: w odcinku Milhouse of Sand & Fog Homer organizuje przyjecie na którym dzieci moga sie zarazic ospa wietrzna od Maggie...
Taka sama sytuacja była w serialu South Park w odcinku Chickenpox. Tak Samo kilku rodziców postanowiło pozarażać swoje dzieci ospą.
Oczywiście bezsensem byłoby szukanie tu na siłe plagiatu, pisze to raczej jako taką ciekawostkę. Bo jednak oglądając Simpsonów miałem lekkie Deja Vu (bo najpierw widziałem Chickenox w SP)
w jednym z odcinków south parku (sezon 6 odcinek "Simpsons Already Did It") Butters jeden z bohaterów próbuje stworzyć coś nowego niestety jego przyjaciel uświadamia go że to już było w simpsonach:D Polecam
ja nie wierze, że jeden gag, czy też jedna sytuacja, nie może się zdążyć więcej niż raz. tak jakby mieć prawo na wyłączność do tworzenia seriali o rodzinie, albo wyłączność do postaci grubego, głupkowatego ojca, albo dziecka nad wymiar rozwiniętego.
Oczywiście The Simpsons są na antenie piękne 20 lat i każdy serial/kreskówka bedzie przypominać, czy to celowo czy przypadkiem, zawsze tak będzie
nawet zdarza sie ze ten kto 'plagiatował' wyszedł na tym lepiej. co dziwne jest w sumie..
Czy zdarzyło wam sie kiedyś, że obejrzeliście kawałek odcinka Simpsonów a potem bardzo podobna sytuacja była w innym serialu lub filmie?
Również i mnie się to nieraz zdarza. Ja bardzo dużo pojedynczych podobieństw do Simpsonów odkryłem i prawdę mówiąc cały czas odkrywam w kreskówkach z Cartoon Network. Jako, że byłem niegdyś ich maniakiem to udało mi się wychwycić tych podobieństw nawet całkiem sporo, aczkolwiek nie wszystkie już obecnie pamiętam. Jednakże wypiszę część z nich, a więc:
W „Johnnym Bravo”:
-Był taki jeden odcinek który miał identyczną fabułę co druga historyjka w odcinku Simpsonów pt. [03x07] Treehouse Of Horror II. W Simpsonach Bart był chłopcem o nadprzyrodzonej mocy, który umiał czytać w ludzkich myślach i potrafił im robić złośliwe psikusy gdy tylko myśleli o nim źle. Jedynym sposobem aby się przed tym uchronić było dobre myślenie o Barcie.
W Johnnym Bravo też był taki odcinek! Przybliżę zaraz jego fabułę: Otóż Johnny zatrudnił się jako opiekun do dziecka. Miał pilnować pewnego 6-letniego chłopca pod nieobecność jego rodziców. I ten chłopiec miał dokładnie taką samą nadprzyrodzoną moc co Bart! Też wyczyniał ludziom złośliwe psikusy gdy tylko źle o nim myśleli! Ale jego jedyną ofiarą był Johnny, którego dzieciak ciągle wkurzał no i ten się na niego złościł. Prawie za każdym razem chłopiec go w coś przemieniał lub odsyłał na pobliskie pole kukurydzy(za pomocą swej nadprzyrodzonej mocy rzecz jasna). Rodzice tego chłopca żeby się przed nim uchronić cały czas myśleli o nim dobrze, pomimo iż ten był niegrzeczny. Widać to było po sposobie w jaki o nim mówili oraz po ich uśmiechach i oczach, co wyglądało sztucznie, gdyż w oczach dało się wyczuć nutkę przerażenia a uśmiech był jakby wymuszony. Dokładnie takie same miny mieli mieszkańcy Springfield we wspomnianej już historyjce z Simpsonowego Treehouse’a! Też mieli sztuczne wymuszone uśmiechy a w ich oczach dało się wykryć lekkie przerażenie!
A i tak w ogóle „Johnny Bravo” też ma taki cykl odcinków ze strasznymi historyjkami co Simpsonowie, którzy mają Treehouse’y, ale u Johnny’ego te odcinki występują pod nazwą ”Opowieści ze Strefy Mroku, gdzie zwykłe rzeczy nie dzieją się zbyt często”. Jednakże więcej podobieństw w tych odcinkach do Simpsonów się nie doszukałem.
-Był też taki odcinek „Johnny’ego Bravo” prawie identyczny fabułą z odcinkiem Simpsonów pt. [04x12] Marge vs Monorail. Odcinek Johnny’ego nosił tytuł Wsiąść do pociągu byle jakiego.
W obu odcinkach mamy do czynienia z przejażdżkami szybkimi pociągami. U Simpsonów była to kolej jednoszynowa, u Johnny’ego taki tam po prostu pociąg typu powiedzmy TGV. W obu odcinkach obu kreskówek pojazdy miały jazdy testowe. W Simpsonach Homer oficjalnie został mianowany maszynistą, zaś Johnny do swojego pociągu trafił przez przypadek, gdyż pomyliły mu się pociągi. A w kabinie maszynisty znalazł się dlatego iż wg swojego biletu na inny pociąg wydedukował iż jego przedział jest właśnie tam – w kabinie maszynisty(oczywiście wyrzucił stamtąd prawdziwego maszynistę ).
W obu kreskówkach obie postacie rozpędziły pociągi do nieprzyzwoitych prędkości i nie wiedzili jak je zatrzymać. Jednakże Homer miał kontakt z Marge która mu wyjaśniała co ma robić, zaś z Johnnym kontaktowali się inżynierowie pociągu tłumacząc mu jak ma pociąg zatrzymać. Po jakimś czasie Homer i Johnny postanowili zrobić „kotwice” i nimi spróbować zatrzymać pociąg. Homer zrobił ją z jednej z liter na pojeździe, a Johnny z jakiegoś stwardniałego ciasta które miał z sobą. Gdy rzucili obaj te „kotwcie” to oczywiście porozwalali nimi wszystko co napotkali na swej drodze(Kotwica Homera jedynie przecinała w pół napotkane przedmioty/obiekty zaś kotwica Johnny’ego zgarniała cały majdan z sobą.). Ostatecznie udało im się jednak wyhamować. Kotwica Homera zahaczyła o wielkiego metalowego pączka(to był de facto szyld na dachu jakiejś cukierni) zaś kotwica Johnny’ego zrobiona z ciasta po jakimś czasie zatrzymała się sama na peronie z którego pociąg ruszył. Tak więc w końcowych scenach zarówno u Homera jak i u Johnny’ego decydującą rolę odegrały ciacha
-Zarówno Homer w Simpsonach jak i Johnny w Johnnym Bravo mają w swoich serialach takie knajpy gdzie lubią chodzić spędzać wolny czas bądź topić swoje smutki i obaj są zaprzyjaźnieni z właścicielami tych knajp. Moe’go już jak wiadomo znacie, zaś barman z knajpy w „Johnnym Bravo” nazywa się Pops i ja to nawet dostrzegłem sporo podobieństw w obu tych postaciach aczkolwiek nie są to podobieństwa fizyczne. Po pierwsze – wdzianka Moe i Popsa są identyczne kolorystycznie a i obaj panowie mają podobne charaktery. Zauważyłem u jednego jak i u drugiego że np. nie przepuszczają okazji by nieuczciwie na czymś/kimś zarobić kosztem własnych przyjaciół.
Ale knajpy obu panów nie są już do siebie podobne. Tawerna Moe to ot taki po prostu pub, Zaś Pops u siebie oprócz alkoholi serwuje jeszcze Fast-foody i obiady domowe.
To tyle jeśli chodzi o „Johnny’ego Bravo” ale to nie jedyna kreskówka z CN gdzie znalazłem podobieństwa do Simpsonów…
W „Atomówkach” np.:
-Wystąpił w jednym odcinku taki koleś co to był kolekcjonerem i zarówno pod względem fizycznym jak i pod względem charakteru do złudzenia przypominał Comic Book Guy’a z Simpsonów! Też był cyniczny, samolubny, sarkastyczny, spasiony, samotny, z włosami spiętymi w kucyk, no i jak już wspomniałem zajmował się prawie tą samą branżą co CBG. Jak znajdę gdzieś fotki tego gościa to je Wam tu wkleję byście mogli je sobie porównać.
-W odcinku Simpsonów Pt. [20x02] Lost Verizon w scenie gdy Skinner przechodził przez autostradę na tablicy powyżej wyświetlił się napis „Dyrektor Skinner przechodzi przez ulicę. Spodziewaj się korków” i taki sam napis na takiej samej tablicy nad autostradą widziałem w jednym odcinku „Atomówek” odnośnie ataku jakiegoś potwora na ich miasto. Napis brzmiał „Atak potwora. Spodziewaj się korków”.
W „Ed, Edd i Eddy”:
-W odcinku Simpsonów Pt. [13x20] Little Girl In The Big Ten zmęczona Lisa klei/buduje jakąś budowlę z zapałek do szkoły. Wykończona w końcu pada i rozwala ją swoją głową. I coś podobnego widziałem też w „Edkach” z CN, a konkretniej to w odcinku [02x16] Scrambled Ed(polski tytuł: Morskie Ranczo)! Tam Chuddy Edd też będąc zmęczonym budował z wykałaczek jakąś budowlę(no cóż między zapałkami a wykałaczkami jest pewna róznica no ale mimo to skojarzyły mi się ze sobą te dwie sceny ) i też padnięty w końcu zasnął, aczkolwiek w przeciwieństwie do Lisy udało mu się jej nie rozwalić.
A skoro już przy tych postaciach jesteśmy to muszę tak nawiasem mówiąc stwierdzić że ogólnie Lisa jak i Chudy Edd są zabójczo do siebie podobni – też mądrzy, grzeczni, inteligentni, przemądrzali i denerwujący innych. Z tą róznicą jednak że Lisa nie nosi jakiejś głupiej czapki pod którą coś miałaby ukrywać.
W „Dom dla zmyślonych przyjaciół Pani Foster”:
-Jeden z tytułowych wymyślonych przyjaciół a konkretnie to niejaki Eduardo, który swoim wyglądem i posturą przypomina ogromnego byka, ma dokładnie takie samo powiedzonko jak Bart Simpson! - „Ay Caramba!”
To tyle jeśli chodzi o Cartoon Network, więcej niestety nie jestem w stanie sobie teraz przypomnieć, no ale oprócz tego jeszcze mi się gdzieś udało parę podobieństw do Simpsonów odnaleźć, np. w „MacGyverze”
-W odcinku „MacGyvera” Pt.[01x03] Thief Of Budapeszt w jednej knajpie w Budapeszcie widziałem jak jakiś koleś pije dokładnie taki sam drink co ‘ognisty Moe’ z odcinka Simpsonów Pt. [03x10] Flaming Moe’s. Chodzi o to, że też najpierw go przypalał, a potem zdmuchiwał ogień i następnie już pił.
-W odcinku [02x05] Final Approach który ostatnio oglądałem MacGyver miał zaopiekować się członkami pewnego młodzieżowego gangu(miał ich resocjalizować czy jakoś tak) i była w tym gangu taka dziewczyna o imieniu ‘Gina’, która ciągle miała jakieś huśtawki nastrojów. Zaś w odcinku Simpsonów pt.[15x16] The Wandering Juvie, w którym Bart trafił do poprawczaka miał tam do czynienia z identyczną dziewczyną i która też miała na imię ‘Gina’! I też była z jakiegoś gangu i też miała podobne gwałtowne huśtawki nastrojów co ta dziewczyna z MacGyvera!
To tyle jeśli chodzi o MacGyvera, aczkolwiek może w miarę dalszego oglądania natknę się na więcej podobieństw do „Simpsonów”.
Ale jeszcze zauważyłem prócz tego, że aktorka Marylin Monroe w swoich musicalach raz podczas śpiewania użyła tych słynnych Flandersowych przerywników czyli „Diddly-Doodly”, „Doom-Diddly” itp…
A zresztą zobaczcie i odsłuchajcie sami. http://pl.youtube.com/wat...feature=related
Obok filmiku w jego opisie są dokładne teksty tej piosenki i możecie też tam sobie sprawdzić jakby co. Te Flandersowe słówka występują na końcu.
Shaggy napisał/a:
Jeden z tytułowych wymyślonych przyjaciół a konkretnie to niejaki Eduardo, który swoim wyglądem i posturą przypomina ogromnego byka, ma dokładnie takie samo powiedzonko jak Bart Simpson! - „Ay Caramba!”
Bo jest Hiszpanem
Ogólnie te podobieństwa wynikają pewnie z nawiazań do jeszcze innych starszyh dzieł, jakis książek, może nawet mało znanych...
Dużo pomysłów się dzisiaj powiela... Widziałem już chyba 4 sitcomy, w których główny bohater (mąż i ojciec) zostaje namówiony przez żonę na zabieg wazektomii. 'Jim wie lepiej', 'On, ona i dzieciaki', 'Co się dzieje w Hidden Hills' i jeszcze gdzieś... Nie pamiętam gdzie konkretnie:). Każda wersja kończyła się tak, że facet ostatecznie tchórzył (będąc już w sali zabiegowej u chirurga) i uciekał nie poddając się operacji. Szkoda słów:) wszystko oczywiście ze śmiechami z klawisza w tle:).
W Simpsonach jest masa dobrych pomysłów stąd ilość wykorzystanych patentów - duuuża:)
Wysłany: Wto Paź 28, 2008 9:49 pm
Shaggy napisał/a:
-W odcinku „MacGyvera” Pt.[01x03] Thief Of Budapeszt w jednej knajpie w Budapeszcie widziałem jak jakiś koleś pije dokładnie taki sam drink co ‘ognisty Moe’ z odcinka Simpsonów Pt. [03x10] Flaming Moe’s. Chodzi o to, że też najpierw go przypalał, a potem zdmuchiwał ogień i następnie już pił.
eee, wiesz nie jeden drink podpala się przed wypiciem...
Ściągam sezon 15 z lektorem i przeglądam sobie pobieżnie odcinki. W odcinku 15x08 Marge kontra single, seniorzy, bezdzietne pary i geje/Marge vs. Singles, Seniors, Childless Couples and Teens, and Gays znalazłem scenę, w której Moe przestawia literę R w nazwie sklepu Toys 'R' Us. Widzimy tam Milhouse'a bliskiego płaczu:
Przypomniałem sobie, że gdzieś to już widziałem. Zdjęcie z 1940 roku, mieszkaniec Paryża obserwuje wkroczenie wojsk niemieckich do miasta:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum