Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 9:46 pm Polskie akcenty w The Simpsons
Ja znalazłem takowy w odcinku [09x14] Das Bus w okolicach 2minuty i 11 sekund uczniowie przedstawiają różne kraje i Milhouse jest Polakiem ubranym w strój krakowiaka [chyba - nie znam się aż tak dobrze]. A czy ktoś kto widział więcej odcinków niż ja może znalazł jeszcze jakiś polski akcent?
Wysłany: Sro Kwi 19, 2006 10:04 pm
Odcinek [10x20] The Old Man and the 'C' Student: jednym z członków komisji, która miała zdecydować, czy w Springfield ma się odbyć olimpiada jest Polak. Bart, który naśmiewał się z komisji powiedział o nim tylko: "Poland, too easy".
Wysłany: Czw Kwi 20, 2006 8:51 am
W odcinku 'historycznym' Bart jest Mozartem. Slynne 'eat my shorts' zostalo tu zamienione na 'eat my pantaloons'. Bart daje koncert i na koncu mowi do zachwyconej publicznosci: 'nastepny wystep (staje tylem i pokazuje goly tylek) w Krakowie!'
Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 11:09 am
teraz nie przypominam sobie . Ale to z tym Krakowem pamietam
Wysłany: Nie Kwi 23, 2006 11:29 am
And-or napisał/a:
Odcinek [10x20] The Old Man and the 'C' Student: jednym z członków komisji, która miała zdecydować, czy w Springfield ma się odbyć olimpiada jest Polak. Bart, który naśmiewał się z komisji powiedział o nim tylko: "Poland, too easy".
dokładnie
ale pamiętam tylko ten motyw
na szczeście nie tylko polska tam była
xortek [Usunięty]
Wysłany: Pią Maj 19, 2006 12:05 am
chyba w tzm odcinku z olimpiada bart podchodzi do delegacji rosyjskiej - goscie wygladaja jak klony stalina - i mowi: "co, juz pijani?" a co do milhouse'a faktycznie byl przebrany za krakowiaka. i te jego teksty - wynalezlismy lodz podwodna z otwartymi oknami i wyslalismy astronautow na slonce w nocy caly milhouse, cala polska
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Sob Cze 17, 2006 8:25 am
W odcinku 03x19 Lisa musi napisać wypracowanie o Koperniku. Niestety rodzina nie ma pieniędzy na książki dla niej ( wydali 750$ na operację psa ) i Lisa musi skorzystać z ,,taniej biografii znalezionej na dworcu autobusowym"
w jakims tam odcinku nawet nie weim w ktorym sezonie np do 7 najwyzej gadaja przy stole o marii sklodowskiej currie
(lisa mowi ze ona wynalazla rad a potem zgineli czy jakos tak a bart to sobie po swojemu wyobraza)
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie Cze 25, 2006 9:13 pm
Odcinek [04x04] Lisa the Beauty Queen
W tym odcinku jest polski akcent, którego nie ma : : :
Już zdradzam o co chodzi, niektorzy wiedza o co chodzi.
Pod koniec tego odcinka w TV miał sie odbyć wywiad z Janem Pawłem II, niestety ktoś pomylił taśmy (zreszta nie po raz pierwszy).
[ Dodano: Czw Cze 29, 2006 9:39 pm ]
pan_ogorek napisał/a:
w jakims tam odcinku nawet nie weim w ktorym sezonie np do 7 najwyzej gadaja przy stole o marii sklodowskiej currie
(lisa mowi ze ona wynalazla rad a potem zgineli czy jakos tak a bart to sobie po swojemu wyobraza)
To było w odcinku [04x07] Marge Gets a Job rodzina rozmawiała przy stole o tym czym może grozić praca Marge w elektrowni atomowej. Fajne było wyobrażenie Barta: zionące promieniami radioaktywnymi z oczu małżeństwo Curie, dodatkowo byli olbrzymami.
Co z tego, że ktoś nie wie o polskich kożeniach jakiejś postaci Historycznej, ważne że my o tym wiemy. Jeżeli ktoś zainteresuje się prawdziwymi postaciami przedstawionymi w Simpsonach to dowie się o nich wszystkiego.
Znów dopisany post zamiast nowego.
Hej :!: Ja miałem to powiedzieć.
Patrząc na powyższy przykład, można stwierdzić, że mamy całkiem niezły wizerunek za granicą. Chociaż... w USA wciąż myślą, że u nas się białe miśki plączą po ulicach naszych miast.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum