The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: principal, seymour, skinner

Principal Seymour Skinner

Jak oceniasz t? posta
1 - okropna! Powinni j? wyrzuci
6%
 6%  [ 1 ]
2
0%
 0%  [ 0 ]
3
0%
 0%  [ 0 ]
4
0%
 0%  [ 0 ]
5 - mo?e by
18%
 18%  [ 3 ]
6
6%
 6%  [ 1 ]
7
25%
 25%  [ 4 ]
8
12%
 12%  [ 2 ]
9
12%
 12%  [ 2 ]
10 - ?wietna! Powinna by? w ka?dym odcinku!
18%
 18%  [ 3 ]
Głosowań: 16
Wszystkich Głosów: 16

Autor Wiadomość
Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Nie Sty 11, 2009 10:20 pm   Principal Seymour Skinner

Głos: Harry Shearer

Seymour Skinner(właśc. Armin Tamzarian) to dyrektor Szkoły Podstawowej w Springfield oraz weteran wojny w Wietnamie. Urodził się w Capital City. Jest starym kawalerem i mieszka w domu razem ze swoją mamą Agnes. Notabene o ojcu Skinnera nic nie wiemy.

Seymour jest człowiekiem spiętym oraz trzymającym ostrą dyscyplinę, co wyniósł z wojska w którym jako członek jednostki „Zielone Berety” brał udział w wojnie w Wietnamie na stanowisku sierżanta. Ponadto został wykreowany na stereotypowego szkolnego biurokratę. Jest hybrydą wszystkich szkolnych dyrektorów Matta Groeninga z dzieciństwa(z każdego dobrał dla Skinnera po jednej cesze), choć w ostatnich epizodach „Simpsonów” jego zachowania bazują ściślej na dyrektorach ze szkoły średniej pozostałych dwóch twórców serialu – Billa Oakley’a i Josha Einsteina.

Skinner jako szkolny dyrektor musi się zmagać z wieloma trudnościami, żeby ją ratować przed upadkiem. Trudzi się mocno by zapanować nad niekompetentnymi nauczycielami, nieznośnymi uczniami, woźnym Willym czy niskim szkolnym budżetem.
Spośród wszystkich szkolnych obowiązków najwięcej czasu musi poświęcać na walki toczone z Bartem Simpsonem – najbardziej dokuczliwym dla niego uczniem, gdyż stale staje się główną ofiarą jego żartów i wybryków. Niemal za każdym razem karze Barta siedzeniem w kozie lub nawet i poprawczaku, a jak jest wyjątkowo złośliwy to wymyśla mu inne absurdalne kary. Raz jednak za wybryk Barta, a właściwie to jego psa, został wyrzucony z pracy. Zastąpił go Ned Flanders. Skinner powrócił wtedy na chwilę do pracy w Armii Stanów Zjednoczonych - jedynego miejsca poza szkołą, w którym odczuwał radość. Notabene w tzw. międzyczasie udało mu się nawet zaprzyjaźnić z Bartem, którego tak wogóle dopadło poczucie winy i wyrzuty sumienia za to co przez niego spotkało Skinnera i postanowił zrobić wszystko by Skinner szybko wrócił do pracy.
Zaraz po Barcie najbardziej uciążliwi są Jimbo Jones, Nelson Mutz, Dolph Starbeam i Kearney Zyzzwicz choć z nimi ma o wiele mniej pracy niż z Bartem. Generalnie to jednak żaden uczeń(poza Lisą Simpson i Martinem Prince’em) nie czuje przed nim respektu co wszyscy zresztą udowodnili w odcinku [12x08] Skinner’s Sense of Snow gdy uczniowie go związali i wsadzili do worka na piłki koszykowe, gdy ten nie chciał ich wypuścić z zasypanej śniegiem szkoły i traktował ich dokładnie tak samo jak swoich podwładnych żołnierzy w Wietnamie.
Całą swoją nadzieję na przywrócenie szkole dobrego imienia pokłada w Lisie Simpson – najinteligentniejszej i najkompetentniejszej uczennicy, która w zasadzie jest jedyną taką osobą w szkole nie licząc Martina Prince’a. Skinner za wszelką cenę dokonuje wszelkich starań by dzięki Lisie szkoła wybiła się wprzód! Skłonny był uwzględnić nawet ocenę A+++ nieuczciwie zdobytą przez Lisę i posunąć się do innych oszustw byle by tylko szkoła dostała dotację.

Przełożonym Skinnera jest nadinspektor Chalmers – kurator oświaty, przed którym czuje duży respekt, lecz każda jego inspekcja w szkole jest dla Seymoura dużym stresem. Skinner często spotyka się z jego strony z dezaprobatą odnośnie swojej pracy i nierzadko jest przez niego zmuszany do zrobienia rzeczy niezgodnych z ustalonym przez siebie porządkiem.

Podopiecznym Skinnera oprócz uczniów i nauczycieli jest też woźny Willie z którym jednak nie zawsze ma najlepsze relacje.

W życiu prywatnym Skinner jest typowym nieudacznikiem. Pomimo swojego dojrzałego wieku wciąż mieszka z matką(która tak naprawdę nie jest jego matką, o czym dowiadujemy się w odcinku [09x02] Principal And Pauper) Agnes Skinner, która pomiata nim jak małym dzieckiem i jak się uprze to nawet zabrania mu wychodzić z domu, no a Seymour jest wobec niej niestety bardzo uległy, czego nienawidzi Edna Krabappel – nauczycielka i podwładna Skinnera, w której jest zakochany po uszy, ale z którą wcale mu się nie wiedzie najlepiej w sprawach sercowych. Chociaż w odcinku [15x17] My Big Fat Geek Wedding miał się odbyć w szkolnej sali gimnastycznej ich ślub to jednak Seymour był niezdecydowany i nie odważył się by powiedzieć Ednie ‘tak’. Czuł się z tym potem źle i wraz z Homerem i jego kolegami poszedł topić smutki w knajpie Moe. Gdy naprawdę zaczął żałować swojej decyzji i chciał wszystko odkręcić na odzyskanie Edny było już za późno, gdyż ta związała się już z Comic Book Guy’em, z którym wcześniej też notabene związała się matka Skinner’a.
Oprócz Edny Krabappel miał w swoim życiu również króciutki romans z Patty Bouvier zaaranżowany przez Homera i na prośbę Marge.

Najgłośniejszą sprawą wokół jego osoby, która wywołała spore zamieszanie wśród wszystkich było odkrycie w odcinku [09x02] Principal And Pauper prawdy o sobie, że to wcale nie on jest prawdziwym Seymourem Skinderem i że naprawdę nazywa się Armin Tamzarian i że był zagubionym w życiu kłopotliwym sierotą zanim został przymusowo wciągnięty do amerykańskiego wojska. Tam też poznał prawdziwego sierżanta Seymoura Skinnera, z którym się mocno zaprzyjaźnił i który stał się dla niego wzorem we wszystkim co robił. Dzięki niemu odzyskał sens swojego życia, które w młodości nie układało się Skinnerowi(Arminowi) najlepiej. Był trudnym człowiekiem. Raz jadąc motocyklem ukradł starszej kobiecie torebkę, a potem tym samym motocyklem potrącił przypadkowego przechodnia, który na nieszczęście okazał się być sędzią. Karą jaką mu za to potrącenie i kradzież oraz za całokształt ów sędzia wyznaczył było wstąpienie do amerykańskiego wojska i to prosto na wojnę w Wietnamie.
Gdy w trakcie wojny prawdziwy Seymour Skinner został uznany za zaginionego Armin Tamzarian natychmiast wyruszył do Springfield aby powiadomić o tym jego matkę Agnes, lecz ta wzięła go za swojego prawdziwego syna. Tamzarian postanowił to wykorzystać i przypisał sobie całą jego tożsamość łącznie z jego marzeniem by zostać szkolnym dyrektorem. Okazuje się jednak iż prawdziwy Seymour Skinner przeżył. Najpierw trafił do obozu dla więźniów wojennych, następnie pracował przez 20 lat w chińskim ‘sweatshopie’²↓ i w 1997 roku przybył do Szkoły Podstawowej w Springfield by objąć stanowisko dyrektora. Miało to miejsce podczas obchodów 20-lecia pracy Skinnera(Armina Tamzariana) jako dyrektora w tejże podstawówce.
Po wszystkich wyjaśnieniach ludzie w Springfield stracili zaufanie do Armina. Ten uznał, że nie ma tu już dłużej dla niego miejsca wobec czego rzucił swą pracę i wyjechał ze Springfield do Capital City.
Prawdziwy Seymour Skinner objął stanowisko dyrektora Springfieldzkiej podstawówki o czym zawsze marzył, jednakże ludzie szybko się zorientowali, że zdecydowanie woleli poprzedniego dyrektora Skinnera. Nawet Agnes zaczęła za nim tęsknić(po 26 latach wspólnego mieszkania) i zdecydowanie preferowała Armina od swojego prawdziwego biologicznego syna nie wierząc nawet, że ten jej potrzebuje. Wraz z rodzinką Simpsonów, Edną Krabappel oraz Jasperem Beardley’em postanowiła wyruszyć do Capital City by odnaleźć Armina i namówić go by wrócił. Gdy już udało się go namówić aby wrócił Homer namówił burmistrza Quimby oraz pozostałych obywateli Springfield aby zgodzili się na uznanie przez Armina Tamzariana przejęcia tożsamości Seymoura Skinnera oraz jego pracy. Prawdziwy Skinner nie był tym zachwycony i odmawiał lecz mieszkańcy miasta i tak go przegonili poprzez przywiązanie go do krzesła na wagonie pociągu towarowego.
Sędzia Roy Snider obiecał, że Armin Tamzarian odzyska swoją pracę oraz tożsamość Seymoura Skinnera i pod karą tortur zabronił używania jego prawdziwego nazwiska.

²↑"sweatshop" - zakład wyzyskujący siłę roboczą

P.S. Sorki jeśli ten temat wyświetli się kilka razy, ale początkowo on się wogóle nie chciał zapisać - Shaggy
Ostatnio zmieniony przez Shaggy Pon Sty 12, 2009 8:31 pm, w całości zmieniany 1 raz  

gacjan  
Profesor

Wysłany: Pon Cze 15, 2009 6:08 pm   

coś Skinnera nie lubicie, bo tak ważna postać i tak mało komentarzy

ja dopiszę tylko, to co piszę w innych miejscach, że odcinka Principal And The Pauper nie wliczam (podobnie jak THOH) - końcówka ewidentnie miała być puszczeniem oka, że to tylko taki spin-offik twórców. Po prostu za bardzo to wpływało na spójność

ale to moja teoryjka

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Pon Cze 15, 2009 7:11 pm   

gacjan napisał/a:
coś Skinnera nie lubicie, bo tak ważna postać i tak mało komentarzy

Mało? :D Toż Ty jesteś pierwszym który tutaj cokolwiek teraz napisał(heh, no dobra, to teraz jest nas już dwóch. :P ). ;)

A jeśli o mnie chodzi to ja średnio przepadam za Skinnerem. :P
Wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajdzie oraz od postaci z którymi wchodzi w interakcje. Np. bardzo nie lubię gdy spoufala się(jeśli można tak to nazwać) z Lisą, gdy ją faworyzuje lub gdy się jej podlizuje(w moim odczuciu oczywiście), etc... no po prostu ogólnie nie lubię gdy te dwie postacie pojawiają się razem już niezależnie od tego co razem robią i jak się do siebie odnoszą. Podobnie sytuacja ma się odnośnie Barta - też nie lubię gdy Skinner występuje gdzieś razem z nim, bo wtedy zazwyczaj Bart albo mu wykręca jakiś wygłup(a większość jego wygłupów zwłaszcza na Skinnerze ostatniego czasu już przestaje mnie zupełnie śmieszyć) albo ma u niego kłopoty, albo np. czasem Skinner sam próbuje go sprowokować i przyłapać na gorącym uczynku... Heh, tak wogóle to on to potrafi być bardzo złośliwy wobec Barta. Nigdy nie zapomnę jak okłamał go, że dostał 100% z testu próbnego i że jest zwolniony z pisania prawdziwego tylko po to by pozbyć się najsłabszych uczniów przez których szkoła mogła by nie dostać jakiejś tam dotacji... Wyjątkowo wredne z jego strony to było.
Ale za to uwielbiam widzieć go w towarzystwie jego mamuśki(choć kiedyś takie sceny mnie trochę zniesmaczały i żenowały), bo wtedy zawsze są niezłe jaja. :mrgreen: Agnes to dopiero potrafi mu pojechać i go ośmieszyć. :lol: Podobnie jest z Chalmersem, aczkolwiek zdecydowanie większą mam radochę, gdy to właśnie Agnes wkroczy do gry. :mrgreen: Kiedyś to tak wogóle nie lubiłem tej postaci, ale z opisanych wyżej względów zacząłem tą babcię doceniać. ;) Aha, no i jeszcze zapomniałbym o woźnym Williem - ten też potrafi Skinnerowi pojechać. :lol:
No, a oprócz tego lubię jeszcze Seymoura w takich nietypowych rolach, jak np. członkowstwo w zespole "Be Sharps" z Homerem, Apu i Barney'em; gdy stracił pracę i zaprzyjaźnił się wtedy z Bartem na jakiś czas... więcej takich przykładów w tej chwili to nie pamiętam, ale coś na pewno się tam jeszcze znajdzie. ;)

Tak więc generalnie to lubię Skinnera tylko gdy ma kłopoty oraz gdy się po nim jeździ. :P Wiem, wiem, wredne to, no ale trudno. :P Szczególną sympatią to ja go nigdy nie darzyłem.
Ogólnie oceniam go na 5.

Aha i byłbym jeszcze zapomniał - interesujące są również jego wojskowe opowieści z Wietnamu. :) Trochę ratują wartość tej postaci.

Marty  
Maggie

Wysłany: Wto Cze 23, 2009 10:15 pm   

Lubię go, poczciwy jest a zawsze obrywa :> Ale nazwisko Skinner nierozerwalnie kojarzy mi się przede wszystkim z dyrektorem FBI Walterem Skinnerem z Archiwum X ;)

No chyba Seymour jest mało lubiany at all ;)

Jacob  
Profesor

Wysłany: Sro Lis 04, 2009 9:06 pm   

Jest mało lubiany i bardzo ważny w serialu. Świetny opis!!!!

ZawaL  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sro Gru 02, 2009 12:32 pm   

Pora na uaktualnienie względem odcinka: 21x06 :P

Trzeba napisać że Skinner 10 lat wcześniej był luzackim dyrektorem i zmienił go żart jednego z uczniów czyli kąpiel w basenie wypełnionym robakami :) Od tamtej pory stał się ponurakiem i niezmiennie do dziś funkcję to sprawuje perfekcyjnie :)

Shark214  
Profesor

Wysłany: Pią Sty 22, 2010 7:44 pm   

Lubię go, ale głupi był odcinek{i to bardzo głupi} w którym okazało się że to nie Seymour tylko jakiś luzak który trafił do wojska

Rotten82  
Profesor

Wysłany: Pią Sty 22, 2010 9:57 pm   

zupełnie za nim nie przepadam, pomimo tego, że odgrywa bardzo ważną rolę w życiu barta, niczym mi nie zaimponował i niczym mnie do siebie nie zniechęcił.

Chockula  
Lisa

Wysłany: Wto Sty 26, 2010 1:43 pm   

Cóż moge powiedzieć - jest ciekawą postacią, nadaje serialowi klimat, jednakże za nim specjalnie nie przepadam. Wyróżnia go to, że mimo że jest niby taki twardy, to tak naprawdę niezły z niego mięczak co boi się matki, w dodatku nie swojej :lol2:

Homer01  
Maggie

Wysłany: Sro Lut 10, 2010 4:46 pm   

Średnio go lubie.Fajnie że jest Arcywrogiem Barta (w jednym odcinku to dodało klimatu Gwiezdnych Wojen :D ), ale poza tym jest troche sztywny i jak powiedział Chockula niezły z niego mięczak.

Ronaldo  
Grampa

Wysłany: Wto Lut 23, 2010 4:34 pm   

6/10
nie przepadam za nim
udaje twardziela a boi
się matki

Spider_Cochon  
Grampa

Wysłany: Sro Maj 19, 2010 9:17 pm   

Uwielbiam go! To taki dzieciak w skórze dyrektora :P Kocham to jak traktuje Barta. I bardzo mi się spodobała jego miłość do Patty. Szkoda, że im nie wyszło :P 10/10!

Mr.Burns  
Profesor

Wysłany: Wto Sty 11, 2011 10:24 am   

Jak dla mnie średnia postać umie czasami rozśmieszyć ale przeważnie jest nudny i sztywny
ogólnie daje 7/10

kater  
Lisa

Wysłany: Czw Mar 03, 2011 2:54 pm   

głupi głupek z niego potworny głupek! Tak! A nie? To dlaczego w wieku 58 lat nie umie sobie znaleźć żony? i dlaczego Krabapel go olewa? i dlaczego mieszka z mamusią? i czemu czalmers na niego krzyczy? TO MA BYĂ? DOBRY DYREKTOR?! To ja dziękuję bardzo........
1/10

HomeroSuperHero  
Grampa

Wysłany: Sob Sie 27, 2011 12:30 am   

Cytat:
Jak dla mnie średnia postać umie czasami rozśmieszyć ale przeważnie jest nudny i sztywny

Zgadzam się,ale daje 5/10.

Odpowiedz do tematu