Wysłany: Wto Maj 25, 2010 10:07 pm Przełomowe odcinki Simpsonów
Które odcinki wg Was były na swój sposób przełomowe?
Chodzi mi też o odcinki, w których coś zmieniło się i miało wpływ na dalsze dzieje Simpsonów
(np. śmierć Maude Flanders w 11x14).
Wysłany: Wto Maj 25, 2010 10:15 pm
Na pewno odcinek, który wymieniłeś, ale także przełomowe były 01x01 (wiadomo), 01x12 (debiut Krusty'ego), 02x01 (nowa grafika, parę nowych aktorów dubbingowych) i 15x01 (nowa grafika).
MNDT, pozwolę sobie Ciebie sprostować. Nowe intro w 20 sezonie to był odcinek 20x10.
A co do nowej grafiki to mnie się wydaje, że ona pojawiła się już sezon wcześniej(14x01). Większość źródeł mówi, że Simpsonowie byli robieni ręcznie tylko do 13 sezonu, a potem to już komputerowo. Przynajmniej dla mnie ta różnica pomiędzy ostatnim odcinkiem 13 sezonu a pierwszym 14 wydała się być namacalna. Szczególnie w odcinkach na C+ było to dobrze widać(np. cienie wokół konturów postaci, ale także większa prostolinijność).
A tak w ogóle to ja to chyba nie umiem w tej chwili tak z głowy wskazać odcinków zasługujących na miano kamienia milowego, a podawanie pierwszego jako przełomowego uważam za przesadę. Poza tym, że był pierwszy to niczym się takim specjalnie nie wyróżniał.
Kurczę, no na serio mam problem. :/ Choć może "Homer The Great" był jakiś wyjątkowy, no ale jeszcze nie przełomowy, no bo nie zapoczątkował żadnych wielkich zmian w dalszej produkcji serialu. To że odcinek jest wybitny jeszcze nie zasługuje IMO na miano przełomowego. Zresztą to wszystko zależy od kolejności w jakiej były te odcinki wyświetlane. Bo nawet najwybitniejszy odcinek wszechczasów może znajdować się w sąsiedztwie totalnych gofrów, które powstać nigdy nie powinny.
Jak na razie ciężko mi wskazać jakikolwiek odcinek przełomowy pod względem fabuły(no dobra, może poza 11x14, no ale to przecież nie ja go pierwszy wymieniłem w tym temacie ), więc jedyne które mi przychodzą do głowy to te gdzie wprowadzono innowacje techniczne i takie tam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum