Wysłany: Sob Paź 27, 2007 11:29 pm pytanie o pewien odcinek
witam
na tema futuramy w wikipedi znalazłem taką informacje:
"Emisja serialu w TV 4 została zawieszona, a następnie przeniesiony na późne godziny wieczorne po nałożeniu przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji kary pieniężnej w wysokości 10 tysięcy złotych za emisję w tzw. paśmie chronionym. Rada zakwestionowała odcinek wyemitowany 21 sierpnia 2000 r. o godzinie 11:00. W uzasadnieniu stwierdzono m.in. iż: Analiza filmu wykazała, że zawiera on wiele scen drastycznych i ukazujących przemoc, które mogą mieć negatywny wpływ na psychiczny i uczuciowy rozwój dzieci i młodzieży. Film ukazuje odrealniony świat, pełen zjawisk destrukcji i przemocy.'
http://pl.wikipedia.org/wiki/Futurama
związku z tym jestem bardzo ciekawy jaki to odcinek przyczynił się do tak "dramatycznej" decyzji.
bardzo bym był wdzięczny za odpowiedź jak i również za komentarz dotyczący działań KRRiTV
Wiek: 40 Dołączył: 10 Mar 2006 Posty: 1058 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: Nie Paź 28, 2007 8:05 am
szefu, dzięki za przypomnienie tej sytuacji. Niestety nie wiem ktory odcinek tak mocno wstrząsnął Radą, z tego co pamiętam to kara yła większa 100tys.. Co do samej decyzji - bez komentaża.
Ja myślę, że odcinek wyemitowany 21 sierpnia 2000 r. to odcinek wyemitowany 21 sierpnia 2000 r. i nie ma większego znaczenia co to za odcinek. Myślę, że ten konkretny epizod to po prostu kozioł ofiarny, bo trzeba było się do czegoś odnieść, ale tak naprawdę "wiele scen drastycznych i ukazujących przemoc, które mogą mieć negatywny wpływ na psychiczny i uczuciowy rozwój dzieci i młodzieży" a szczególnie "odrealniony świat, pełen zjawisk destrukcji i przemocy" mamy w każdym odcinku. Serial został zdjęty za całokształt, a tamten konkretny odcinek był tylko punktem odniesienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum