The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: religia, simpsons

religia i the simpsons
Autor Wiadomość
srj
[Usunięty]

Wysłany: Czw Sie 23, 2007 10:36 pm   religia i the simpsons

http://www.kosciol.pl/art...070809210622421 podrzucam link jako ciekwostke ;)

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 10:58 pm   

Bardzo ciekawy i wyważony artykuł.

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 11:10 pm   

No no ciekawy artykuł...
Tak się bałem że tam będą jakieś informacje typu że Simpsonowie są oprócz antyrodzinnych jeszcze antyreligijni i że ktoś doszukał się tam okultyzmu tak jak to było z Harrym Potterem... ale na szczęście nic takiego nie było i mi ulżyło :)

Nie wiedziałem że pastor LoveJoy to przykład cierpiętnika... widać przykład człowieka-Chrystusa że tak bowiem (nie wiem czy dobrze to ująłem...)

Nie pomyślałbym też że Flandersa można wziąć za głupka jak to go autor artykułu ocenił...

Ale niestety oburzony jestem tekstem że Simpsonowie są prowokacyjni! :evil: (w opisie nad artykułem)

[ Dodano: Pią Sie 24, 2007 11:13 pm ]
A i dzięki Bogu może uda mi się moją dziewczynę zainteresować Simpsonami :]
Po takiej recenzji nie powinna się zrazić
A ona przed każdym filmem/serialem musi przeczytać koniecznie na jego temat recenzję typu jakie film/serial ma relacje z kościołem, czy nie propaguje antychrześcijanizmu i bla bla bla takie tam :P

And-or  
Bohater Springfield

Wysłany: Pią Sie 24, 2007 11:44 pm   

Pozwólcie, że skomentuję:
Cytat:
Simpsonowie odmawiają modlitwę przed posiłkiem, w niedziele chodzą do kościoła, czytają i stosują się do Biblii,

To się tyczy głównie pierwszego i drugiego sezonu. Modlą się - owszem, czasami. Chodzą do kościoła, bo Marge ich zmusza. Stosują się do biblii? Czy częste kłamstwa Homera, łamanie prawa, itp. to stosowanie się do biblii?

Cytat:
LIZA SIMPSON (postać z kreskówki): Nie wiem dokładnie kim lub czym jest Bóg, ale wiem, że jest siłą potężniejszą niż tata i mama razem wzięci, oraz to, że dużo się mu zawdzięcza.

Po pierwsze: Lisa, a nie Liza :D . Po drugie: błąd w tłumaczeniu (celowy?). Powinno być: niż tata i mama razem wzięci, oraz to, że ty mu bardzo dużo zawdzięczasz (bo spadł śnieg i zamknęli szkołę, tak jak chciał Bart). Niewielka różnica, ale jednak znaczenie inne (nie takie religijne).

Cytat:
Rodzaj humoru Simsonów nie jest na pewno do przyjęcia przez wszystkie osoby wierzące, ale Mark Pinsky jest przekonany, że produkcja ta przyczyniła się do dyskusji na temat religii, w szczególności jeśli chodzi o młodzież, która w innych okolicznościach mogłyby nie chcieć dyskutować na te tematy.

Bzdura. Religii jest w filmie tyle co nic. Nie będe tu robił spoilerów, kto oglądał, ten wie.

Poza tym artykuł jest OK, chociaż widać, że gość opiera swoją wiedzę na urywkach i to głównie z pierwszych dwóch sezonów, w których, jak wiemy, Simpsonowie byli dość "grzeczni" :)

DeaDe  
Bart

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 2:23 pm   

Shaggy napisał/a:
Ale niestety oburzony jestem tekstem że Simpsonowie są prowokacyjni! :evil: (w opisie nad artykułem)

;)

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 2:35 pm   

To akurat nie jest prowokacja religijna tylko nawiązanie do Beatlesów, którzy powiedzieli kiedyś (chyba nawet ulubieniec Johnny B.), że są popularniejsi niż Jezus (coś w tym stylu). Na okładce Be Sharps są ułożeni jak Beatlesi.

DeaDe  
Bart

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 2:39 pm   

Tylko powiedz mi, ilu widzów będzie wiedziało, skąd się to wzięło?

Vinci  
Bohater Springfield

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 3:04 pm   

Każde nawiązanie niesie za sobą ryzyko, że widzowie nie zrozumieją do czego się ono odnosi. Faktem jednak jest to, że twórcy w tym przypadku nie nabijają się z religii, a jeśli ktoś to tak interpretuje, to jest to jego problem.

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy
JESTEM KOBIET- :)

Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 8:24 pm   

To akurat o Beatlesach przynajmniej w Ameryce i innych anglojęzycznych krajach było wiadome :) Był to swego czasu wielki skandal, że śmiali się porównać do Boga :)
A jako że Ameryka mimo wszystko jest bardzo wierząca to na pewno o skandalu wiedziała :)

Więc tutaj jest raczej kwestia tych innych krajów co mogą o tym nie wiedzieć...

cookie-rolo  
Grampa

Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 3:58 pm   

mnie sie zawsze wydawalo,ze ten skandal to jedna z niewielu rzeczy ktora o beatlesach wiedzieli wszyscy... najwyrazniej sie mylilem :P

jedrak11  
Maggie

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 7:07 pm   

Amerykanie naprawe nabijaja sie z religii u nich sprzedaje sie zbawki-figurki jezusa!

malyxxl  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 7:21 pm   

Ktoś tu nie odróżnia satyry od realnego świata...

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Pon Paź 15, 2007 10:33 pm   

jedrak11 napisał/a:
Amerykanie naprawe nabijaja sie z religii u nich sprzedaje sie zbawki-figurki jezusa!

Dla mnie to jeszcze nie jest nabijanie się :P
Jedynie komercja, choć w sumie to też nie jest znowu takie mądre...
A w Polsce też sprzedaje się takie podobne gadżety - ja np. mam krzyżyk z figurkę Jezusa świecącą w ciemności...

Johnny B.  
Rada Kamieniarzy
JESTEM KOBIET- :)

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 12:52 am   

jedrak11 napisał/a:
sprzedaje sie zbawki-figurki jezusa!

We Włoszech jest mnóstwo "gadżetów" z ojcem Pio... Matek Boskich również jest w cholerę o Jezusie nie wspominając. Więc nie jest to fenomen typowo polski :)

Shaggy  
Sponsor

Wysłany: Wto Paź 16, 2007 9:46 am   

Nie należy też zapominać że i Jan Paweł II został nieco skomercjalizowany... :P

No ale dobra, to już tyle ode mnie bo się mały offtop robi...

Odpowiedz do tematu