Wysłany: Wto Lip 24, 2007 9:20 pm Simpsonowie w Polsce na 80 kopiach z napisami i dubbingiem
Już od 3 sierpnia w polskich kinach będzie można zobaczyć kinową wersję kultowego serialu animowanego "Simpsonowie". Widzowie będą mogli obejrzeć film w oryginalnej wersji językowej z polskimi napisami lub też wersję zdubbingowaną. Obie powstały na podstawie tego samego tłumaczenia.
Z 80 kopii przygotowanych dla polskich kin, 20 będzie miało napisy, pozostałe 60 to wersja dubbingowana. Film z napisami trafi do największych multipleksów, w których będzie również dostępna wersja z polską ścieżką dźwiękową, aby widz mógł porównać, która bardziej przypada mu do gustu.
"Simpsonowie: Wersja kinowa" na całym świecie wychodzi w wersji zdubbingowanej. Decyzję o tym podjęli producenci filmu, chcąc przybliżyć film możliwie najszerszej widowni.
Wysłany: Nie Lip 29, 2007 6:09 pm
dabek86 napisał/a:
Obie [wersje] powstały na podstawie tego samego tłumaczenia.
Hmm, dopiero teraz przeczytałem ten fragment dokładnie. Trochę mnie to zmartwiło, bo to może oznaczać, że w wersji z napisami tłumaczenie będzie takie jak w dubbingu - czyli bardzo różne od rzeczywistego znaczenia.
Nas się pytasz? W internecie wszystko się znajdzie, ale w stosownym czasie, bo na przykład nie znam jeszcze repertuaru trójmiejskich kin na najbliższy weekend.
Sprawdzałem dziś w multikinie czy znajdę jakieś info o dubbingu i napisach ale nic takiego nie znalazłem Chyba będę musiał do nich zadzwonić... Widziałem tam za to wielką kanapę a na niej Simpsonowie siedzieli se zrobieni z plastiku czy jakoś tak... niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia bo bym pokazał...
Są tam też ulotki promocyjne ale niestety tam też nie znalazłem info o tym czy będzie w tym kinie dubbing czy napisy.
A ulotka wygląda tak:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum