Ale wtopa... Masz rację. Wykasuj tego tego posta i mój poprzedni. Jak widać jeszcze zbyt krótko jestem obyty z Simpsonsami żeby takie szczegóły zapadły dokładnie w pamięć. Na przyszłość dwa razy pomyslę, zanim coś takiego palnę.
Wysłany: Czw Mar 22, 2007 7:23 pm
Fat Tony:
Wzorowany na:
-Joey Zaza (Joe Mantegna)z filmu "The Godfather: Part III" -"Ojciec chrzestny III".
-Don Corleone (Marlon Brando) z filmu "The Godfather" - "Ojciec chrzestny".
-James Conway (Robert De Niro) z filmu "Goodfellas" - "Chłopcy z ferajny".
-Partner Louie brzmi jak Joe Pesci (aktor znany z gangsterskich filmów).
-Fat Tony (Vinny Pastore) w filmie z 1999 r "Backstreet Dreams" - "Zaułek marzeń".
-Jest prawdziwy gangster o pseudo Fat Tony - Anthony Salerno.
Dr Julius Hibbert:
-Dr. Huxtable grany przez Billa Cosby'ego w Billy Cosby Show.
-Piosenkarz reggae Frederick "Toots" Hibbert (także muzyczny sklep obok knajpy Moe nazywa się King Toots). (Matt Groening uwielbia reggae)
-głos brzmi podobnie do głosu Jamesa Earla Jonesa.
-Dr. Hibbert grany przez Roberta Hortona w filmie z 1933 r "One Precious Year".
-Julius to drugie imię Harry'ego Shearera (podkłada głos Dr. Hibberta).
Apu Nahasapeemapetilon:
-główna postać z indyjskiego filmu Satyajit Ray pt. "Apu Trilogy" (ulubiony film Matta Groeninga).
-Apu jest także imieniem azteckiego boga i po fińsku oznacza pomoc.
-Hank Azaria (podkłada głos Apu) stworzył postać Apu gdy był w L.A. i nie miał samochodu, najbliżej na piechotę miał do sklepu samoobsługowego 7-11.
-wzorowany na granej przez Petera Sellersa postaci Hrundi Bakshi w filmie "The Party" (1968).
-pod koniec filmu "The Party", Peter Sellers flirtując z Francuzką mówi, że musi wracać do domu opiekować się małpką Apu.
Może nie mam się co kłócić, zwłaszcza, że to ni Wy pisaliście te dane odnośnie wzorów, ale Fat Tony wzorowany na Michaelu Corleone? Może się czepiam, ale raczej syn Tony'ego (dziwnym trafem miał na imię Michael) był podobny do MC. Mam na myśli zachowanie sprzed i po zamachu na FT. Różnice są kosmetyczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum