The Simpsons odcinki

Simpsons napisy najnowszy sezon

Odcinki simpsonów

Simpsonowie

Simsonowie sezon nowe odcinki napisy

Simpsons

Simpsons sezon

Simpsonowie sezon

Simpsons pobierz napisy

FAQ the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Szukaj the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Uzytkownicy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Grupy the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Rejestracja, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce Wyloguj, the simpsons portal najwieksza strona o simpsonach w polsce

Poprzedni temat «» Następny temat

Tagi tematu: aby, dzieci, na, pewno, simpsons

The Simpsons - czy aby na pewno dla dzieci?
Autor Wiadomość
tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 9:20 pm   The Simpsons - czy aby na pewno dla dzieci?

Sprawa ma się tak. Zapewne Wam wiadomo, że Simpsonowie lecieli na Fox Kids z wyciętymi niektórymi scenami. Później przyszedł temat, że TVP1 zaprzestała transmisji, bo wzburzyły się mamusie, że język i treści są demoralizujące. Oczywiście tak jak każdy patrzyłem na to wszystko z pogardą i politowaniem. Jednak, co dzisiaj zobaczyłem to naprawdę doznałem szoku. Otóż oglądając odcinek [04x02] A Streetcar Named Marge zauważyłem, że podczas przedstawienia padło słowo (ocenzurować czy nie ocenzurować tik tak tik tak <--- tu zastanawiałem się chyba z 2 minuty, ale jednak lepiej ocenzurować) dziw*i (inaczej panie lekkich obyczajów). Pomyślałem sobie jak zwykle ktoś, kto robił napisy wprowadził takie słowo żeby było śmieszniej. Ale tak się akurat złożyło, że dziś pobrałem z emule napisy angielskie wyciągnięte z oryginalnych płyt dvd a więc napisy profesjonalne robione przez twórców. Zaglądam tam a tam słowo, „whores" co w tłumaczeniu na polski oznacza właśnie dziw*i. Czy to słowo ma w USA mniejsze znacznie niż u nas czy co? Naprawdę po przeanalizowaniu tej sytuacji zaczynam dochodzić do wniosku, że jest trochę racji w tym, co te rozhisteryzowane mamusie mówiły.

Czekam na Waszą opinię.

blue_teddy  
Grampa

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 9:41 pm   

tomeczek-b, moim zdaniem mialy racje chocby dlatego ze w Simpsonach jest odgrama rzeczy o sexie(np. moja ulubiona secena jak Homer wstrzykuje sobie afrodysjak z kieszonki lisa kieszonkowego ;) )i nie wiem czy tworcy liczyli na to ze dzieciaki tego nie wylapia czy porostu to serial dla ludzi powyzej 16 ;) ale prawda jest taka ze sa duzo gorsze kreskowki ktore robia pranie mozgu dzieciaka, tak wiec nie sadze zeby The Simpsons stanowilo az tak wielkie zagrozenie moralno etyczne...
Ostatnio zmieniony przez blue_teddy Sro Cze 07, 2006 10:13 pm, w całości zmieniany 1 raz  

tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:06 pm   

blue_teddy, bądź potępiona za napisanie Homer przez CH :mrgreen:

blue_teddy  
Grampa

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:12 pm   

tomeczek-b, to przez straszne przemeczenie ;) zmienie to bo faktycznie glupio wyglada :D dzieki ;)

sachen
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:19 pm   

jest to raczej serial dla "starszych" dzieci czyli takich od 15 lat wzwyż :P

Pander
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:23 pm   

Kiedyś byli trudniejsi do zrozumienia, ale nowe odcinki tracą powoli przesłanie i chyba są już zrozumiałe dla młodszych.

tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:26 pm   

Ale ja mówię o drugim odcinku sezonu czwartego. Poza tym sachen, nie uważam aby słowo dziw*a było dla dzieci w wieku 15 lat. Jest to słowo dla dorosłych. Ja wiem idealizuję w końcu tego słowa używają i 10-cio latkowie ale jednak zasady to zasady.

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:36 pm   

Ciężko jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Rzeczywiście to pojedyncze słowo nie nadaje się dla młodszej widowni, i raczej nie pada w dobranockach. Podobnie ma się z przemoca, która nie da sie ukryć dośc często pojawia się w Simpsonach (doskonały przykład to teledysk do utworu Prodigy ze scenkami z Simpsonów), wiele scen nie nadaje się dla ,,dzieci" np. chyba wszystkie odcinki Zdrapka i Pocharatki. na pewno nie można patrzeć na ten problem przez pryzmat jednego słowa, które pojawia się w określonym odcinku.

blue_teddy  
Grampa

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:41 pm   

air chris, a co powiesz o Happy Tree Friends ?? ktore lecialo czy tam jeszcze leci na MTV jezeli chodzi o brutalnosc to podobne to I & S ?

Lee_Nox  
Homer

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:50 pm   

To ja was poinformuję, że słowo whore nie jest w języku angielskim wulgaryzmem, a wręcz jest staromodne. Jest używane jako obraźliwe, ale dokładnie tak samo jak bitch, które w końcu samo w sobie oznacza sukę, samicę psa. Whore to na polski kobieta lekkich obyczajów. Poza tym 'The Simpsons' NIE JEST kreskówką dla dzieci.

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:51 pm   

Właśnie takie seriale jak Happy Tree Friends lus Miasteczko SP są wg mnie przeznaczone zdecydowanie dla starszej publiki. Co do Simpsonów można ich odbierać na paru płaszczyznach, tj. jako czystą rozrywkę i ta jest dostepna już dla kilkulatków ( coś koło 8 lat ), pozostałe poziomy to odnajdywanie ,,smaczków" ukrytych przez twórców serialu i tu już trzeba miec pewne ,,obycie". to czy serial nadaje się dla określonego wieku zależy od rodziców, to oni powinni określić czy ich dziecko może ogladać określony film.

blue_teddy  
Grampa

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:52 pm   

Lee_Nox,
Lee_Nox napisał/a:
Poza tym 'The Simpsons' NIE JEST kreskówką dla dzieci.
[b] ja to wiem Ty to wiesz i ludzie z forum tez tylko ze jak dziecko widzi kreskowke to sie nie zastanawia czy moze czy nie tak samo jak rodzice ;)

qbus
[Usunięty]

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:53 pm   

Jak dla mnie Simpsonowie nigdy nie byli dla dzieci... tzn ja swego czasu ogladalem pojedyncze odcinki, smialem sie raczej z glupich min Homera itp a wiekszosci rzeczy w serialu nie rozumialem, jak dla mnie kreskowki tego typu to od pewnego wieku, wiadomo granice ciezko ustalic no ale... sam nie wiem. pozdro.

air chris  
Matt Groening

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:55 pm   

Lee_Nox napisał/a:
Poza tym 'The Simpsons' NIE JEST kreskówką dla dzieci.

Nie do końca się z tym zgadzam, może spróbujesz określić poziom wieku od którego uważasz, że można oglądać Simpsonów.

tomeczek  
Rada Kamieniarzy

Wysłany: Sro Cze 07, 2006 10:57 pm   

No prosze i wychodzi na to że cały temat nie ma sensu :mrgreen: Przylazł "mondrala" założył poważny temat i nawet nie wiedział co dokładnie oznacza słowo whore :mrgreen:

P.S. Air Chris gratuluję pierwszego pączka

Odpowiedz do tematu