Wysłany: Pon Lis 16, 2009 4:52 pm The Simpsons przeminą(?)
Do założenia tego gdybańczego tematu natchnął mnie podobny temat na forum.queen.pl, gdzie userzy próbowali przewidzieć popularność zespołu Queen w następnych dekadach i stuleciach.
I przy okazji też zacząłem się zastanawiać jak to będzie w przypadku Simpsonów.
No właśnie jak myślicie? Jak długo jeszcze Simpsonowie pociągną i czy po zakończeniu ich produkcji liczba ich fanów i zainteresowanie serialem będzie rosnąć czy raczej maleć? Czy Simpsonowie dalej pozostaną znani i popularni tak jak dzisiaj oraz jak długo to potrwa? Jak sprawa będzie się z nimi miała w roku na przykład 2020, 2050, 2100, 2200, itd... ? Ilu wtedy serial będzie liczył fanów? Ilu ludzi na świecie będzie jeszcze o nich pamiętać? Czy Simpsonowie na dobre odejdą kiedyś w zapomnienie czy też przetrzymają próbę czasu i pamięć o nich będzie trwać wiecznie?
Co myślicie na ten temat? Zapraszam do dyskusji!
Jeśli o mnie chodzi to ja osobiście uważam, że zainteresowanie Simpsonami już znacząco spada i mogę to wywnioskować po różnych wypowiedziach fanów z tego forum, gdyż większość(tak mi się zdaje) opowiada się raczej za tymi pierwszymi sezonami niż za najnowszymi. Zaś w następnych latach jeśli ta tendencja się utrzyma(a jakoś nie widzę, żeby miało być inaczej) to krzywa zainteresowania serialem pewnie zacznie spadać jeszcze bardziej... choć oczywiście mogę się mylić. Może zdarzy się jakiś cud, kto wie...
Zaś pamięć o nich uważam, że umrze dopiero wtedy gdy umrze ich ostatni na świecie fan.
Zaś co do produkcji serialu - myślę, że już nie ma co zadawać sobie pytania czy The Simpsons przestaną być tworzeni, ale raczej kiedy to nastąpi. Już w innym temacie wiem, że niektórzy z Was wypowiedzieli się, iż serial mógłby przestać być produkowany w przypadku przedwczesnej śmierci któregoś z głównych aktorów dubbingowych(np. Castellanety). Ja się w tym temacie jeszcze nie wypowiadałem, ale osobiście chyba podzielam ten punkt widzenia. Zresztą nawet jak umrą śmiercią naturalną, albo po prostu odejdą na emeryturę to serial IMO też pewnie zostanie wstrzymany.
A co Wy na ten temat sądzicie? Postarajcie się być jednak w miarę obiektywni i nie patrzeć na te sprawy tylko przez pryzmat swojego fanostwa.
P.S. Tylko proszę mi tu bez komentarzy typu "Po co tu gdybać... w 2012 jest przecież koniec świata. "
Wysłany: Wto Lis 17, 2009 8:35 pm
Hmm.. wygląda na to że będę pierwszy....
Nie zgodzam się z opinią Shaggego. Zainteresowanie serialem ciągle jest wysokie, Simpsonowie nadal mają sporą oglądalność i przynoszą wysokie zyski. Większość fanów nadal lubi ten serial, a już wszyscy uważają starsze odcinki za genialne. Serial z pewnością będzie w sercach fanów go pamiętających na długi, długi czas.
Inna sprawa to dalsza przyszłość tego serialu. Cóż, wydaje mi się, że "Simpsonowie" za 50 lat będą czymś jak "Flinstonowie" dziś - bajką dla dzieci. Nawiązania do dzisiejszych czasów. będą wówczas po prostu nieaktualne i niezrozumiałe. Bajka będzie puszczana dzieciom (patrząc na rozwój kreskówek, za 50 lat każdy Treehouse niczym jesli chodzi o brutalność), nawet pomimo strasznych wulgaryzmów jak słowo whore .
Ostatnio zmieniony przez MNDT1992 Pon Lis 23, 2009 4:13 pm, w całości zmieniany 1 raz
To, że większość użytkowników forum woli oglądać stare sezony nie oznacza wcale, że popularność the simpsons spada, tylko, że wraz z wiekiem spada jego poziom. Myślę, że serial zostanie zapamiętany dzięki tym genialnym sezonom. sytuacja jest analogiczna do twórczości zespołu queen. nie każda piosenka była hitem, ale jak już jakaś była to była takim hitem, że ho ho
Rotten82, w pełni się z tobą zgadzam!!! Mi się bardziej podobają nowsze sezony (ok 12 - 20), chociaż najnowsze odcinki są gorsze. Ja mimo wszystko będę oglądał Simpsonów, bez względu jacy będą.
Wysłany: Sro Lis 18, 2009 2:09 pm
Cytat:
Rotten82, w pełni się z tobą zgadzam!!! Mi się bardziej podobają nowsze sezony (ok 12 - 20), chociaż najnowsze odcinki są gorsze. Ja mimo wszystko będę oglądał Simpsonów, bez względu jacy będą.
Nie rozumiem. Zgadzasz się z rottenem, który twierrdzi, że nowe sezony są coraz to gorsze, a następnie piszesz, że wolisz nowe sezony :/
Cóż, wydaje mi się, że "Simpsonowie" za 50 lat będą czymś jak "Flinstonowie" dziś - bajką dla dzieci.
Tylko, że Flintstonowie to już od początku i z założenia mieli być kreskówką dla dzieci(ewentualnie kreskówką familijną) . Chociaż tak naprawdę to ja tam nie wiem jakich widzów gromadzili przed telewizorem w początkach swojego istnienia. Ani mnie nie było wtedy na świecie ani też nie dysponuję żadnymi statystykami.
Ale przykład porównawczy o tyle dałeś dobry, z tego względu, że Flintstonowie sami już niedługo(bo za rok we wrześniu) będą mieć dokładnie 50 lat. Tak nawiasem mówiąc to aż się wierzyć nie chce, że ta kreskówka jest już aż taka stara...
Osobiście uważam, że serial nie umrze, ale fani się zmienią. Tacy jak ja czy Shaggy raczej przestaną oglądać nowe odcinki i czasem będą wracać do starych, a inni, jak np. mój brat, który zdecydowanie woli nowe, będzie oglądał kolejne sezony. Można to porównać do sytuacji Agnieszki Chylińskiej i jej nowego albumu, który, w przeciwieństwie do wszystkich poprzednich - rockowych, był słodziutkim popikiem. Starzy fani totalnie się od niej odwrócili, a kosztem ich zyskała nowych, których jest znacznie więcej. Może u niej była to drastyczniejsza zmiana, ale kiedy oglądam odcinek Simpsonów z sezonu 4, a chwilę potem z 21, to też nie się nadziwić.
Coś w tym jest, ale jeśli się jest wiernym fanem to zdoła się przetrawić błędy i scenariusz każdego odcinka. Jeśli coś im nie wychodzi to nie znaczy ze nie mamy od razu przestać ich oglądać.
Moim zdaniem, więcej fanów zaczyna wychodzić na świat np. sytuacja sprzedawanych i wystawianych rzeczy na allegro wzrasta:) No i co za czym idzie już ceny idą w górę na licytacji to gorsza wiadomość:D
Moim zdaniem, więcej fanów zaczyna wychodzić na świat np. sytuacja sprzedawanych i wystawianych rzeczy na allegro wzrasta:) No i co za czym idzie już ceny idą w górę na licytacji to gorsza wiadomość:D
Ale zauważ, że oglądalność seriali nie zależy tylko od fanów, bo fani to tylko mały procent wszystkich oglądających
Wysłany: Pon Lis 23, 2009 3:56 pm
PontusMS napisał/a:
Osobiście uważam, że serial nie umrze, ale fani się zmienią. Tacy jak ja czy Shaggy raczej przestaną oglądać nowe odcinki i czasem będą wracać do starych, a inni, jak np. mój brat, który zdecydowanie woli nowe, będzie oglądał kolejne sezony. Można to porównać do sytuacji Agnieszki Chylińskiej i jej nowego albumu, który, w przeciwieństwie do wszystkich poprzednich - rockowych, był słodziutkim popikiem. Starzy fani totalnie się od niej odwrócili, a kosztem ich zyskała nowych, których jest znacznie więcej. Może u niej była to drastyczniejsza zmiana, ale kiedy oglądam odcinek Simpsonów z sezonu 4, a chwilę potem z 21, to też nie się nadziwić.
Twoje porównanie jest trochę słabe, bo zauważ, że Chylińska zmieniła gatunek muzyczny, a Simpsonowie to nadal - mimo wszystko - komedia.
Poza tym w Ameryce serial też już powoli traci popularność fanów i oglądalność, o czym świadczy chociażby sesja Marge, która jest naprawdę reklamą odcinka "Devil wears Nada".
Nie zgodzam się z opinią Shaggego. Zainteresowanie wcale nie spada, Simpsonowie nadal mają wysoką oglądalność i przynoszą wysokie zyski. Większość fanów nadal lubi ten serial(...)
MNDT1992 w swoim ostatnim poście napisał/a:
Poza tym w Ameryce serial też już powoli traci popularność fanów i oglądalność, o czym świadczy chociażby sesja Marge, która jest naprawdę reklamą odcinka "Devil wears Nada".
Odnoszę wrażenie, że przeczysz temu co wcześniej sam pisałeś...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum