Wysłany: Czw Cze 26, 2008 11:56 am Wasze (nie)ulubione kraje
Na jednym bardzo szanowanym forum temat ten cieszy się popularnością.Chodzi o to, że wpisujemy nasze ulubione i nielubione kraje.Jest jeden warunek, a mianowicie uzasadnienie.
Lubię
1.Polska(Ojczyzna)
2.Norwegia(Bo mój tata tam jeździ i pieniążki zarabia)
3.Francja(Byłem 5 razy na wakacjach.Jest super)
Nie lubię
1.Rosja i Niemcy(Wrogowie narodowi w rownym stopniu)
2.USA(Za ta ich "przeogromna wiedze")
3Anglia(Tak samo oblesni niektorzy jak u niemcow)
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 2:42 pm
Moimi ulubionymi krajami są:
Polska (bo się tu urodziłem)
Włochy (mam tam teściową i jeżdżę tam na wakacje (Sycylia). Oglądałem tam SIMPSONÓW na Italia Uno
Norwegia i Dania (Mają tam najlepszą piłkę ręczną której jestem fanem i chciałbym tam kidyś pojechać)
Holandia (jakoś mam sympatię do ego kraju)
Nie lubię:
Rosja i Niemcy (za II Wojnę Światową i po niej oraz za to że traktują nas jak byśmy byli nikim i lekceważą)
Izrael (...)
Moje ulubione:
Polska - za wszystko, darzę ogromnym szacunkiem to miejsce i nie za bardzo lubię, jak ktoś wypowiada się źle o Polsce (jako o miejscu, kraju). Ale jak ktoś mówi źle o ludziach w niej mieszkających, to już nie mam aż tak na złe. Najgorzej, to jak na odrót chwali ludzi, a bezcześci kraj.
Rosja - może to dziwne, ale jako miejsce jest fantastyczne, ogromne terytoria, mało ludzi, wszystko jest takie intrygujące.
USA - kiedyś nie lubiłem tego kraju, ale z czasem się do niego przekonałem . Duże terytoria, miasta, prerie, drogi i polubiłem ich bardziej za to, że mają tam różne problemy .
Moje nieulubione:
-Właściwie cała Europa Zachodnia (Niemcy, Szwajcaria, Belgia...) - przez nich mamy kompleksy, przez nich moja radość do tego, co polskie, jest ograniczona . Zwłaszcza nie lubię tych krajów neutralnych, którym straszne bogactwa i dobre mniemanie o nich przyszło im z łatwością. A wcale nie jesteśmy gorsi. Nie lubię ich, bo Polska jest przez nie obrażana. Brytyjczycy też mnie wkurzają.
_________________ www.chojrakcn.fora.pl - Je?li chcesz, by Polska mog?a spokojnie zorganizowa? Mistrzostwa Europy i odnios?a megaogromny sukces, to musisz si? tu zarejestrowa?!!!
Ostatnio zmieniony przez Simpsonfan Czw Cze 26, 2008 4:22 pm, w całości zmieniany 3 razy
Lubię:
Polska (sentyment, że ojczyzna, ale czy ona taka super )
USA (za to, że to USA. Te wszystkie gry, seriale i fastfoody)
Anglia (bo ja wiem, za to, że są tacy dżentelmeńscy)
Nie lubię:
BRAK
Ani to, ani to, ale mam złe doświadczenia:
Francja (przez naukę języka)
Brazylia (za tych Antoniów i Huanity w telenowelach)
Irak (nasze wojska)
A teraz pytanie: co tak wszyscy mają coś do Niemców?
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 4:36 pm
Guczi napisał/a:
2 wojnę światową? Oczywiście obecny kraj nie odpowiada za nią no ale cóż umysł ludzki nie zawsze działa racjonalnie. Poza tym niemcy wydają się patrzyć na wszystkich z góry etc. etc.
Za to, że wszystko im się udaje, mimo wywołania wojny nie ponieśli specjalnie jakiś konsekwencji, są bezczelni. Ogólnie ich nie lubię za wszystko, za język, za to, że są tacy "super".
_________________ www.chojrakcn.fora.pl - Je?li chcesz, by Polska mog?a spokojnie zorganizowa? Mistrzostwa Europy i odnios?a megaogromny sukces, to musisz si? tu zarejestrowa?!!!
Za co nie lubię Niemców? Bo moja mama tam mieszka i w mówi że nader często słyszy w sklepie teksty "Polnische schweine".
Pamiętam jedną historię było to z 5 lat temu. Pojechaliśmy z rodzicami do Dziwnowa na wczasy i wybraliśmy się raz do Świnoujścia gdzie wypłynęliśmy sobie na wycieczkę statkiem wolnocłowym. Na pokładzie oczywiście pełno Niemców.
Ja z ojcem byliśmy na górnym pokładnie a moja mama zeszła sobie pod pokład do takiej jakby kawiarenki. Usiadła przy stoliku naprzeciwko pary Niemców oboje po około 40-50 lat.
Moja mama zna Niemiecki bardzo dobrze toteż nie miała kłopotu zrozumieć jak facet bez skrępowania mówił po niemiecku "Polacy zachowują się jak mafia, powinni ich wszystkich wystrzelać jak organizacje przestępcze". Moja mama spojrzała się na faceta z taką miną jakby mu miała zaraz strzelić a żona tego niemca do męża: "ty ona chyba rozumie" na co moja mama dalej patrząc facetowi prosto w oczy wstała i odeszła. Mina gościa jak tylko nas spotkał bezcenna
Lubię:
+ południowe kraje niemieckie (np. Badenia, Szwajcaria, Liechtenstein) za piękno okolic, porządek, zamożność i przyjazny klimat;
+ amerykańskie stany spoza wybrzeża atlantyckiego i pacyficznego za smak wolności, puste przestrzenie i swojskich ludzi;
+ Włochy za nutkę dobrze rozumianego szaleństwa i lekceważenia nakazów;
Nie lubię:
- Rosji za imperializm ukierunkowany przeciwko Polsce;
- zjednoczonego państwa niemieckiego za potęgę, która krzywdzi Europę (do 1870 było spoko, potem wybuchła I WŚ, potem Hitler dołączył do Rzeszy Austrię i rozpętał kolejne piekło; po IIWŚ trochę spokoju za istnienia RFN i NRD, teraz Niemcy znowu zjednoczone... dobrze, że jak na razie demokratyczne);
- rządzonych przez lewicowych oszołomów państw Ameryki Płd., obecnie np. Wenezuela, Boliwia i Nikaragua.
Jakoś te cechy przyszły im za łatwo. Ten świat jest sam w sobie zły, więc nie powinno być takich państw ideałów. Polska dla mnie i tak jest najlepsza (jako kraj).
Cytat:
- rządzonych przez lewicowych oszołomów państw Ameryki Płd., obecnie np. Wenezuela, Boliwia i Nikaragua.
Ogólnie Ameryka Południowa jest w porzo. Tropikalne kraje, Rio De Janeiro, optymistyczne podejście do życia. Jako, że te kraje nie są traktowane, jako bogate (a kilka z nich jest potęgami gospodarczymi), więc je lubię.
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 10:47 pm
Simpsonfan napisał/a:
Ten świat jest sam w sobie zły, więc nie powinno być takich państw ideałów.
Czy tylko dla mnie to zdanie jest bez sensu? Jakby istniały państwa idealne (a raczej nigdzie takich nie ma IMO) to ten świat byłby trochę lepszym miejscem.
Znaczy chodziło mi o to, że te państwa są tak wychwalane, że są lepsze od innych państw. Więc o to mi chodziło.
To jest tak:
Państwa neutralne takie jak: Szwajcaria czy Norwegia nie brały udziału w wojnie, bo nie musiały, nie miały problemów żadnych i mają świetną opinię.
A takie kraje, jak Polska musiały się zmierzyć z wojną i komunizmem, a i tak te państwa są w mniemaniu biedniejsze od tych zasranych Liechtensteinów.
Mi chodzi o to, by się pozbyć żalu, który mi jako Polakowi towarzyszy. Jako, że należymy do 25 największych gospodarek świata (kto nie wierzy, niech zajrzy do Wikipedii), jest dla mnie powodem do dumy. A ilość PKB na mieszkańca, jak na państwo z taką dużą liczbą ludności, mamy całkiem wysokie . Chociaż Stany Zjednoczone to chyba rekordzista pod tym względem.
Pewnie to dla was brzmi, jak oszukaństwo, ale tak o tym myślę. Bo łatwiej jest mieć tak duże PKB Luksemburgowi, aniżeli Polsce, czy Chinom.
Ja jestem dumny z mego kraju, bo jako miejsce Polska jest wspaniała bez dwóch zdań. Ale już niekoniecznie ludzie w niej mieszkający.
My musieliśmy zapracować na dobrą opinię, dlatego gardzę Zachodnią Europą!
Wysłany: Czw Cze 26, 2008 11:46 pm
No to teraz rozumiem o co Ci chodziło z tą Europą zachodnia
Simpsonfan napisał/a:
Jako, że należymy do 25 największych gospodarek świata (kto nie wierzy, niech zajrzy do Wikipedii), jest dla mnie powodem do dumy. A ilość PKB na mieszkańca, jak na państwo z taką dużą liczbą ludności, mamy całkiem wysokie . Chociaż Stany Zjednoczone to chyba rekordzista pod tym względem.
Szkoda tylko że większość tego PKB przypada polityką i innym cwaniaczką którzy wiedzą jak kombinować i sie ustawić a duża część ludzi w kraju żyje w nędzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum