Wiek: 26 Dołączył: 20 Sie 2005 Posty: 505 Skąd: tychy / kraków
Wysłany: Sob Paź 16, 2010 11:55 pm Watykan chwali Simpsonów. "Homer jest katolikiem"
Za gazetą.pl:
Kod:
Pełen zachwytu i pochwał artykuł na temat słynnej amerykańskiej kreskówki "Simpsonowie" ukazał się na łamach "L'Osservatore Romano". Watykański dziennik ogłosił w tytule: "Homer i Bart są katolikami".
- Niewielu to wie, a on robi wszystko, by to ukryć. Ale to prawda: Homer J. Simpson jest katolikiem - stwierdza "L'Osservatore Romano" w tekście opatrzonym nagłówkiem: "Simpsonowie i religia". Autor zauważa, nie kryjąc rozbawienia, że Homer - głowa rodziny Simsonów "nie waha się wykrzyknąć katolicyzm jest rewelacyjny!".
Dziennik podaje, że popularny serial rysunkowy jest tematem poważnej rozprawy, która ukazała się właśnie w opiniotwórczym dwutygodniku włoskich jezuitów "La Civiltà Cattolica".
Homer & Company otworzyli puszkę Pandory
- Nie ulega dyskusji - przypomina "L'Osservatore Romano" - że serial stworzony przez Matta Groeninga wywołał w świecie filmu rysunkowego bezprecedensową rewolucję językową i narracyjną. Porzucony został uspokajający rozdział między dobrem a złem, typowym dla produkcji Disneya "ze szczęśliwym zakończeniem" - zauważa dziennik, dodając: Homer & Company otworzyli puszkę Pandory.
Wyszedł z niej surrealistyczny komizm, ostra satyra, sarkazm - pisze "L'Osservatore Romano" i podkreśla, że twórcy serialu potrafią żartować z najgorszych tabu "American way of life". Autor tekstu podkreśla też, że wśród poruszanych w kolejnych odcinkach aspektów "amerykańskiego stylu życia" pojawia się temat religii.
"Wierzą w coś na górze"
Artykuł przytacza tezę znaną z jezuickiego pisma "La Civiltà Cattolica", zgodnie, z którą Simpsonowie to jeden z niewielu programów telewizyjnych dla dzieci, w których "wiara chrześcijańska, religia i pytanie o Boga są powracającymi tematami".
Przez rodzinę Simpsonów przekazywana jest wiara - uważa autor artykułu. Simpsonowie "odmawiają modlitwę przed posiłkami i, na swój sposób, wierzą w coś na górze".
ciekawe czy widzieli odcinek w którym Homera w ramach odszkodowania otrzymuje kościół
ogólnie bzdura i spora moim zdaniem nadinterpretacja, ale to typowe dla tej wiary, kłamstwo mniej boli.
Rotten82, a ja wciąż nie mogę zrozumieć twojej niechęci do katolicyzmu Sądzę, że chodziło tutaj głównie o odcinek 16x21, w którym Homer i Bart chcieli zostać katolikami i praktycznie udałoby się im, gdyby nie ta (cholerna) Marge...
Są odcinki, w których rzeczywiście, odnośnie wiary Simpsonowie są strasznie kontrowersyjni, ale chciałbym zwrócić uwagę na inne, w których postacie przeżywają stan 'nawrócenia', chociażby odcinek, w którym Homer postanowił nie chodzić do kościoła ;P . Odnośnie wiary, można dodać u Simpsonów to, że jak nic się nie udaje i wszelka nadzieja zanika, potrafią połączyć się w modlitwie, która (o ironio) zawsze działa (np. 2x01).
Poza tym, w/w odcinek 16x21 wyraźnie mówi o tym, że Homer i Bart uważają katolicyzm za najlepszą wiarę
Wysłany: Nie Paź 17, 2010 5:40 pm
Coz... Najwyraźniej autor tego watykańskiego artykułu nie oglądał wielu odcinków takich jak np. Simpsons: The Movie, gdzie widzimy podejście Homera do religii, albo modlenie się do supermana. Ale mi się to podoba, skoro Kościół nie tylko nie potępia ale popiera Simpsonów to jak najbardziej pozytywnie
[ Dodano: Nie Paź 17, 2010 5:52 pm ]
Poza tym odnosząc się do ZMarchewy - odcinek 16x21 nie mówi niczego tak dokładnie. Nie bez powodu pokazuje plusy i minusy każdego wyznania, tak naprawdę żadna z nich nie jest doskonała, a Homer i Bart po prostu w pewnym momencie widzą więcej plusów niż minusów (tak samo jest jak np. katolik postanawia zostać buddystą, i wszystko mu odpowiada).
Poza tym nie do końca rozumiem dlaczego ty tak zachęcasz do katolicyzmu. Jest to coś, co kompletnie nie trzyma się kupy, organizacja reprezentująca tą religię jest skomercjalizowana i wniosła sporo "poprawek" do Bilbi po śmierci Jezusa i jego apostołów, a wiara katolicka nie mówi o wierze tylko w Boga ale również o wierze w Kościół jako coś co reprezentuje Boga na ziemi.
Pozwolisz, że zacytuję House'a: "Mam kłopot z samym pojęciem wiary, ponieważ nie bazuje ona ani na logice, ani na doświadczeniu". Jest to pogląd zgodny z głoszonymi naukami przez znanego filozofa Sartre, żyjącego w ubiegłym wieku.
Rotten82, a ja wciąż nie mogę zrozumieć twojej niechęci do katolicyzmu Sądzę, że chodziło tutaj głównie o odcinek 16x21, w którym Homer i Bart chcieli zostać katolikami i praktycznie udałoby się im, gdyby nie ta (cholerna) Marge...
Ja tam sie cieszę z tego powodu. Nie mam nic do zarzucenia "świeckim" katolikom, gdyż często są to ludzie nieświadomi i względem wiary zmanipulowani przez księży i inscytucję KK.
Inscytucję Kościoła Katolickiego, chocbym chciał, nie mogę nazwać kościołem chrześcijańskim. Twierdzą ludziom, że opierają sie na Bibli, jednocześnie postępując na przekór niej wszędzie, gdzie sie da (jeśli ktoś chce o tym ze mną podyskutować, niech pisze na PW lub w temacie o religii na forum).
ZMarchewa napisał/a:
Są odcinki, w których rzeczywiście, odnośnie wiary Simpsonowie są strasznie kontrowersyjni, ale chciałbym zwrócić uwagę na inne, w których postacie przeżywają stan 'nawrócenia', chociażby odcinek, w którym Homer postanowił nie chodzić do kościoła ;P
Ja jestem chrześcijaninem i nie widzę nic kontrowersyjnego w niechodzeniu do kościoła. To kosciol ma być dla ludzi, a nie ludzie dla kościoła - jeśli dany kościół ci nie pasuje, to do niego nie uczęszczaj. Znajdź sobie inny lub zostań w domu.
ZMarchewa napisał/a:
Poza tym, w/w odcinek 16x21 wyraźnie mówi o tym, że Homer i Bart uważają katolicyzm za najlepszą wiarę
Wg. mnie ten odcinek pokazuje tylko, że kler katolicki umie świetnie zmanipulować ludzi, którzy nie znają Biblii (a do takich należy niestety Homer i powyżej 95% Polaków). Gdyby katolicyzm był najlepszym odłamem chrześcijaństwa, taki Biblijny nerd jak Flanders (czy np. ja, chociaż nie jestem jeszcze na poziomie, że pamietam całe pismo święte na pamięć, to i tak znam je lepiej niż większość Polaków) zostali by katolikami, zamiast protestantami.
Z tego, co ja sie orientuję, to Homer i rodzinka Simpsonów (oprócz Lisy) wyznają odłam luteranizmu, chociaż równie dobrze mogą wyznawać inny odłam chrześcijaństwa, a po prostu chodzić do Kościoła Luterańskiego (z wielu względów: znajomi, fajne kazania).
Ten temat tylko pokazuje, jak KK lubi manipulować informacją, żeby zmylić ludzi.
_________________ Obejrzane seriale (sezony):
The Simpsons: TUS, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, The Movie, 19, 20, 21, 22, 23... Futurama: 1, 2, 3, 4, 5, Movies, 6, 7.
Metalocalypse: 1, 2... My Little Pony: Friendship Is Magic: 1, 2...
nie wiem czemu chwalą Simsonów myślałem że będą tempic
bo watykan się za bardzo coś zliberalizował ostatnio. nawet "gumki" afrykańcom zalegalizował. :/
a podobno Benek XVI był kiedyś prefektem kongragacji nauki i wiary czy jakoś tak. to ma być konserwatysta? taki z niego konserwatysta jak z tuska premier, z peji raper czy z 600V didżej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum