Wikipedia wikipedią, jest dość kapryśna i nie da się na niej opisać wszystkiego, bo może się zdarzyć, że admini uznają szczegóły, drugoplanowych bohaterów czy opisy odcinków za nieencyklopedyczne. Ostatnio na angielskiej wikipedii "poleciał" do kosza artykuł ze wszystkimi tekstami Barta na tablicy (a South Park np. stracił listę wszystkich śmierci Kenny'ego).
No oprócz tego pamiętam też że na polskiej wikipedii jakiś czas temu poszła jeszcze lista wszystkich zawodów Homera. Nawet nie zdążyłem jej wogóle zobaczyć.
A i pamiętam też że raz jak sam zrobiłem obszerny opis odcinka jakiegoś serialu(ale nie Simpsonów) wraz z obszernymi pozostałymi danymi w tabeli obok, to też mi go po jakimś czasie chyba usunęli, bo uznali, że niepotrzebne takie długie i szczegółowe opisy i jeszcze osobne dla nich artykuły.
Co do tej Simpsons-Wiki to jestem za. To bardzo dobry pomysł, lecz ja raczej nie będę się nią zajmował, bo mi czas na to nie pozwala.
Przy okazji słyszałem też o innych tego typu encyklopediach, już ponoć kilka innych seriali takie swoje ma, np. 'Naruto'("Narutopedia" ).
_________________ B?g uczyni? nas bra?mi, Prozac zrobi? z nas przyjaci??...
Sam myślałem nad czymś takim (nawet się zarejestrowałem na Wikii), ale stwierdziłem, że nie starczy mi zapału do pracy. Miała nosić w zamyśle nazwę "simpsonowie.wikia.com"
Skoro już jest angielska simspsons.wikia.com, to najlepiej jeżeli polski adres będzie brzmiał pl.simpsons.wikia.com - możliwe wtedy będzie dodawanie linków interwiki między wersjami językowymi. Nie róbcie takiego błędu jaki ja popełniłem zakładając pl.alien.wikia.com zamiast pl.avp.wikia.com !
Wprawdzie obiecuję sobie, żeby zapytać się w Central Wikii, czy można zmienić url, ale zawsze zapominam (inna rzecz, że na założonej przeze mnie wiki taka bryndza jest, że wstyd ją ludziom pokazywać )...
ares napisał/a:
Ja jak najbardziej mogę się przyłączyć do pomocy w tworzeniu Simpsopedii. Czy ktoś ja założył czy dopiero jest w planie ?
Simpsopedia za bardzo kojarzy mi się z simsopedią (od Simsów)
A jak zrobić? Strona wcześniej opisałem.
Przy okazji - ten kto składa wniosek zostaje z automatu (o ile oczywiście wniosek przejdzie) pierwszym adminem, więc pomyślcie czy będziecie mieli na to czas - think twice, type wise.
Wiek: 22 Dołączył: 08 Lip 2008 Posty: 755 Skąd: Out Of Arkham
Wysłany: Sob Lis 01, 2008 10:31 pm
The_Doctor napisał/a:
Simpsopedia za bardzo kojarzy mi się z simsopedią (od Simsów)
To raczej powinno to wyglądac simsopedia, a simpsopedia kojarzy się jak najbardziej z Simpsonami. Wystarczy i tak jeden admin bo z tego co wiem wikipedia opiera się tak, że osoba trzecia dodaje tekst a admini go zatwierdzają. Więc admin ma za zadanie jedynie zatwierdzać materiały. żadna wielka sztuka tylko czy chętni się znajdą
Wystarczy i tak jeden admin bo z tego co wiem wikipedia opiera się tak, że osoba trzecia dodaje tekst a admini go zatwierdzają. Więc admin ma za zadanie jedynie zatwierdzać materiały.
No, na admina spadają jeszcze takie obowiązki jak blokowanie adresów IP trolli, czy np. zrobienie fajnej skórki strony (chyba, że wystarczy nam domyślny styl), zabezpieczanie stron itp.
Wiek: 15 Dołączył: 17 Lip 2007 Posty: 734 Skąd: Springfield
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 4:08 pm
Shaggy napisał/a:
No oprócz tego pamiętam też że na polskiej wikipedii jakiś czas temu poszła jeszcze lista wszystkich zawodów Homera. Nawet nie zdążyłem jej wogóle zobaczyć.
Było to też na angielskiej: jak wejdziesz w link (np. w temacie "Wszystkie zawody Homera") to cię przekierowuje na główną stronę o Homerze.
Oglądaj My Little Pony: Przyjaźń to magia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum